Je superhrana – superfood res tako super?

Ali je superhrana (superfood) res tako super (supergood)? O tem sem že pisal. Superhrana – Goji jagode, Acai jagode, Chia semena, Spirulina, Maca, kjer sem med drugim zapisal:

V zadnjih letih je zdrava hrana, oz. superhrana totalen trend – spletne trgovine s superhrano rastejo kot gobe po dežju, prav tako tudi derivati le te superhrane. Čedalje več podjetij ponuja tablete, ki imajo “enake” sestavine, kot izdelki iz Andov, ali porečja Amazonke. Večina izdelkov izvira iz časov Inkov in z njimi ljudje nadomeščajo zdrav način življenja, ki vsebuje tudi kaj drugega, kot zgolj in samo zdravo prehrano. Namesto da bi si ljudje vzeli čas zase in šli v naravo, verjamejo, da jim bo pravilna količina superhrane rešila njihovo počutje. Če si malce depresiven vzameš malce kakava, če si brez energije guarano, itd..

Definicija superhrane je, da so to funkcionalna živila, ki imajo visoko prehransko vrednost. Vsebujejo vse mogoče vitamine in minerale, aminokisline in nenasičene maščobe omega (vstavi številko) in antioksidantov, bioflavonoidov in še cel kup imen, ki jih niti ne poznam, niti nisem vedel da obstajajo.

Vsak ima svoje mnenje o tem. Nekaterim superhrana (superfood) pomaga, drugim ne. Vsak ima pravico do tega, da verjame, kar mu pač paše verjeti. Zanimiv je tale video, ki prikaže malce drugačne fakte, kot pa jih je vsak dan mogoče zaslediti na spletu. Mogoče pa bo komu šinilo v glavo, da nekateri stvari pač so zato izumljene, da se prodajajo, nekatere pa za to, da si z njimi dejansko ljudje pomagajo. Vsakomur svoje, kajne?

superfood
Je superhrana – superfood res tako super?
  1. Zadnje case nekam pogosto recikliras svoje starejse objave … pomanjkanje inspiracije ?

Komentarji so zaprti.