Ko berem včerajšnje članke o tem, kako so nekateri posamezniki kupovali vozniška dovoljenja in ostale nepravilnosti v šolah vožnje, se sploh ne čudim. Samo izkoristili so tržno nišo, ki jim je to omogočala in tako so nekateri povratniki prišli zelo ugodno do vozniških izpitov – predvsem je tukaj govora o tistih, ki so izgubili vozniški izpit zaradi prehitre vožnje, ali alkohola. V tem “projektu” je sodelovalo 36 od 180 avto šol!

Marsikdo je v preteklosti že opozarjal na ta sistem, ki ni pravi, oz. ki ima velike luknje in jih ljudje znajo izkoristiti. Na žalost se ni temu posvečalo pozornosti, kar se pozna tudi na naših cestah, oz. pri voznikih na naših cestah, za katere bi lahko rekel, da avto šole niso videli niti od daleč. Dejstvo je, da država nima dovolj kontrole nad tem, kaj se dogaja v avto šolah. Dejstvo je, da avto šole delujejo po svojih pravilih in verjamem, da je takšnih kršitev še veliko več, kot teh, ki so jih sedaj odkrili.

Namesto, da bi država poskrbela za osnovo in na njej gradila svojo strategijo zmanjšanja nesreč na naših cestah, se lotevajo stvari na drugem koncu – z višanjem kazni! Namesto da bi osveščali, rajši pobirajo in polnijo državno blagajno.

Včeraj sem se sprehajal po BTC-ju, kjer je precej rondojev – krožišč in se večino časa držal za glavo. Ljudje preprosto ne znajo voziti po rondojih in v tistih desetih minutah sem naštel vsaj 20 prometnih prekrškov, ki bi se lahko končali s sesuto pločevino.

To je eden izmed problemov, drugi je pač trajanje vozniškega dovoljenja – preverite, do kdaj vam velja. In premislite, ali boste, ko boste stari 82 let še vedno sodili za volan? Seveda! V vaši glavi bo to še vedno nekaj povsem normalnega, vendar ste prepričani, da s tem ne boste ogrožali ostalih voznikov? Mogoče pa bi država podaljševala vozniški izpit za deset let, potem pa bi moral voznik opraviti teoretični del izpita, ali pa eno uro vožnje na poligonu – vendar ne po cenah, ki sedaj veljajo na poligonih. S tem bi se marsikaj spremenilo, saj verjetno nekdo, ki celo življenje živi v vukojebini in je naredil izpit pred 30 let, težko razume, kako se zapelje v krožišče!

Posledično bi bilo na naših avtocestah zjutraj precej manj zastojev, saj bi bilo manj prometnih nesreč. Predvsem pa bi se ljudje zavedali, da se spremembe dogajajo tudi v prometu in to, da si pred 50 leti naredil izpit še ne pomeni, da znaš voziti odlično za vekomaj.

Sam sem bil že parkrat na poligonu varne vožnje na Vranskem in vsakič znova sem bil presenečen, da ne znam voziti na različnih podlagah. Vendar je cena, ki jo želijo za tečaj previsoka! To bi morala subvencionirati država in, kot sem zgoraj napisal, bi vsak moral enkrat na deset let iti na test. Če testa ne bi opravil, bi moral narediti 5-10 ur vožnje z inštruktorjem. Ljudje pač pozabljamo.

AMZS center varne vožnje Vransko
AMZS center varne vožnje Vransko