Počivališče Lom. Petrolov bencinski servis. Zgodnje jutro. Natočim poln rezervoar goriva v Mazdo3 s katero #furamposvoje, kupim Išler pikškote (ki so fenomenalni!), Coca Colo, vodo, Milko, pridem do blagajne, kjer mi prodajalec ponudi še vse ostalo, kar mora tisti dan ponuditi in mu jaz prijazno zavrnem. Vpraša me po zvestobni kartici – ki jo sicer imam, ampak glede na to, da imam precej veliko število točk na njej, ki jih ne uporabim nikoli, se mi zdi ta procedura malce nesmiselna. Končno plačam. Znesek je nepomemben, vendar je poln tank goriva v teh časih že kar investicija.

Grem proti avtu, ko ugotovim, da mogoče bi bilo pa vseeno smiselno, da grem zdajle na WC, ker bom še precej časa na poti. Parkiram in se odpravim tja, kamor kažejo oznake. In zagledam – table, ki opozarjajo na to, da moram za uporabo WC-ja plačati 50 centov!?! V bistvu me pričaka avtomat, v katerega moram vstaviti kovanec, da se mi odpre “zapornica” in me spusti na stranišče, da opravim malo potrebo. Dobim tudi “kupon” za znesek 50 centov, ki ga lahko zapravim v HipShopu, vendar ga ne morem zapraviti za gorivo?! Pospeševanje prodaje my ass! In jaz sem že bil na bencinskem servisu!

Na enem izmed “plakatov” je zapisana njihova obljuba – Petrolovi toaletni prostori zagotavljajo:

 • brezhibno čistočo
 • prijazno in uztrežljivo osebje
 • priročno in prijetno atmosfero

Spomnim se, da so še pred časom pred stranišči na Petrolovih bencinskih servisih sedele osebe, ki niso govorile slovenskega jezika in so stegovale roke in ogovarjale ljudi, ki so šli na WC, da jim dajo kaj denarja. Ne, niso bili “klošarji”, samo uslužbenci iz tujih držav, ki so čistili WC-je, pa so se še malce po svoji znašli.

Ker nisem imel s seboj 50 centov, avto pa je bil parkiran na parkirišču, sem se premislil. Se vsedel v vozilo in z jezo odpeljal. Zakaj z jezo in kakšno vezo ima s tem DARS?!

DARS je pred leti, ko je gradil avtocestni križ, podeljeval koncesije za bencinske črpalke. DARS je upravljalec avtocest in kot tak mora zagotoviti (MORA!) brezplačno uporabo stranišč na počivališčih! Stranišča pač niso nadstandard, ki bi ga bilo potrebno dodatno plačati. Tudi to je všteto v znesek vinjete!!

DARS je podelil koncesijo Petrolu za bencinski servis na Lomu in s Petrolom podpisal pogodbo v kateri je določeno, da mora za toaletne prostore poskrbeti Petrol – ker oddajajo celotno lokacijo Petrolu. Nadstandard se lahko posebej zaračuna – tuš kabine recimo, vendar stranišče se ne sme.

Torej imam preprosto vprašanje za Petrol in DARS – zakaj hudiča moram jaz plačevati 50 centov, če želim iti na WC na avtocestnem počivališču? Si mogoče nekateri, ki upravljajo ti dve družbi dejansko želijo, da bi avtobusi polni Romunov, Slovence, ali pa Italijanov namesto na stranišče šli na malo, ali veliko potrebo kar na parkirišče, ali pa na bližnjo zelenico?

Mogoče je to solo poteza Petrola, oz. najemnika bencinskega servisa, vendar tudi v tem primeru je to precej nenavadna poteza, ki je ne razumem. Razumem, da je lokacija frekventna in da je veliko “sranja”. Vendar je tudi zaslužek na tej lokaciji premosorazmeren “sranju”. In DARS – kako lahko mirno dopušča kaj takšnega? Prav z veseljem bi prebral pogodbo med strankama, ki ne mora biti “tajna”, kaj v njej piše in zakaj se to sedaj dogaja.

Upam, da dobim odgovor na tole – tako s strani Petrola, kot s strani DARS-a.

petrol_wc_lom1

petrol_wc_lom2

petrol_wc_lom3

25 Responses to Petrol in DARS – zakaj moram plačati 50 centov za uporabo stranišča na avtocesti???

 1. Boštjan pravi:

  DARS povprašaj še zakaj nesrečnežem, ki jih avto pusti na cesti zaračunajo zavarovanje kraja okvare/prometne nesreče (vozilo z opozorilnimi lučmi, stožci, znaki). Nekako bi si predstavljal, da je vsaj zagotavljanje osnovne varnost varnosti ob uporabi avtoceste vključena v osnovno ponudbo, če že “sranje” ni.

 2. Matej pravi:

  Včasih je imel Petrol (in ostali najemniki počivališč) v pogodbah z Darsom določilo, da mora wcje zagotavljati brezplačno… kaj se je potem zgodilo, pa je dobro vprašanje.

 3. Petrol pravi:

  Spoštovani,

  družba Petrol je pred kratkim uvedla kavcijski sistem uporabe toaletnih prostorov na bencinskih servisih ob avtocesti. Kot je v drugih evropskih državah to že večletna praksa, smo se tudi pri nas odločili, da uporabnik toaletnih prostorov v protivrednosti 0,50 EUR (kolikor znaša uporabnina) prejme kupon, ki ga lahko unovči na kateremkoli Petrolovem avtocestnem bencinskem servisu v Sloveniji v 60 dneh od prejema za nakup nerezervoarskega blaga (vsi izdelki, razen gorivo). V tem trenutku kavcijski sistem deluje na sedmih avtocestnih bencinskih servisih: Barje Sever, Čatež (počivališče Grič), Obrežje, Lom Sever, Pince, Hrušica Jug in Dul. V prihodnje bomo tovrstnim sistemom opremili le bolj obiskane avtocestne bencinske servise. S kavcijskim sistemom uporabe toaletnih prostorov želimo zagotoviti boljši nadzor nad uporabo toaletnih prostorov ter zagotoviti višji standard čistoče.

  Hvala za razumevanje.

  Žiga Fišer
  Strateško – korporativno komuniciranje
  Petrol d.d., Ljubljana

  • Anonimno pravi:

   Placal sem vinjeto in vse ostale mozne dajatve. Komaj placal bencin z mastercardom, ker smo pac v krizi. Moram lulati in nimam 50 centov. Kje lulam v tem primeru?

  • anja pravi:

   pač ne bomo več tankal na petrolu. ni problema.

 4. ana nym pravi:

  Je to narejeno po nemškem zgledu? Na njihovih avtocestah ravno tako plačaš 0,5 eur, dobiš kuponček, ki ga lahko porabiš v trgovini. Jaz jih recimo zbiram dokler jih ni dovolj za eno kavo. Čez celo Nemčijo se pač moraš nekajkrat ustavit – za bencin, za WC, za noge pretegnit – in nenazadnje tudi za kavo spit. Zakaj ne uporabit kupončkov?!
  Hja, verjetno imajo v Nemčiji drugačne pogodbe. O plačljivi/brezplačni “ponudbi” WCjev se do sedaj (tj. dokler nisem prebrala zgornjega zapisa) nisem spraševala; nekako se mi je zdelo samoumevno, da se plača (ehhhh…!), res pa je, da tudi nikogar (ne Slovencev, ne Romunov, ne Nemcev…) nisem videla čepet v grmovju.
  Popolnoma drugačne izkušnje imam iz Francije, kjer skoraj ni bilo čistega stranišča. Uporaba teh je bila brezplačna.

 5. Peter pravi:

  Had tole debato smo mel pred kratkim na alter.si. Tole si preberi:

  Da še jst nekaj rečem na to temo, kot zaposleni na enem od AC servisov.
  Na našem servisu tega še nimamo, ampak moja želja je da se to čimprej uvede pa ne zaradi domačega prometa, ampak zaradi tranzita.
  Od 10 avtobusov jih pride le za 1 avtobus v prodajalno kaj kupit, vsi drugi pa sam na wc, kjer ne manjka veliko da se skor celi ne umijejo v lijaku (treba noge umit, obraz, roke, zobe, porezirat pa še kaj bi se dalo videt).
  Za domač promet je pa tako, je že res da date za tank 50€, ni mi pa jasno ko rečete da ste to pustili Petrol-u. Ste pozabili kako požrešna je naša država??? Vsi bencinski servisi dobijo od 1L 0,08€. Torej za en liter date min. 56% državi, 38% proizvajalcu nafte, 6% bencinskim servisom.
  Vedte, da tud voda pa wc papir nista zastonj, elektrika, ogrevanje, najemnina na AC, ki jo zaračunava Dars je tud lepa -.-. Se pa strinjam, da bi se lahko za imetnike Petrol klub kartice omočilo prost dostop do stranišč (bom predlagal to naprej).
  Cela debata: http://www.alter.si/tabla/showflat.php/Cat/0/Number/1889821/page/0/fpart/4/vc/1

  • Janč pravi:

   Peter, praviš, da le ena desetina avtobusnih gostov pride kaj kupit. Ja, saj to je ogromno. Torej bi moral po tvoje vsak, ki gre odtočit, kadarkoli gre odtočit, še v HipHop po enega izmed ekstremno precenjenih izdelkov? Ali po vašo HipHop kavo z avtomata za 1,5 EUR, pa to svet ni videl. A v cestnini, ki jo plača, ni vključena pravica do pišanja?

   Praviš, da Petrol dobi samo 6% cene goriva, torej nekje 100.000.000 EUR letno. Ni tako malo.

   Ja, kdo se tudi umije in obrije (tuš je pa tako ali tako skoraj nemogoče najti), kar pa se menda pričakuje, glede na to, da imajo nekateri za sabo 1000 in več kilometrov poti, kaj ne?

   In kakšni so stroški tega, da gre nekdo odtočit? 50 centov??
   Gre zgolj za striženje ovc na 100 in en način, nič drugega.

 6. Mirko pravi:

  Če se Petrolu zdi da se ne izplača imet wcja naj se ukvarjajo s čem drugim.

  To je tako kot bi se lokali pritoževali, ker je obvezno da imajo na wcju tudi hladno tekočo vodo, ne samo vročo, kot so nekaj časa prakticirali (da ljudje ne bi brezplačno pili na wcjih).

 7. Tine pravi:

  Sej greš lahko na Lomu brezplačno odtočt na Marceh. Na to nisi pomislil? Na Obrežju maš pa kontejnarje..za ostale pa ne vem.

 8. Mirko pravi:

  Če nimaš denarja lahko pa odtočiš po stavbi… ali grmovju v okolici. Ne mislit da imajo Romuni vsi drobiž za wc s sabo … držali pa sigurno ne bodo.

 9. j pravi:

  pozabi petrol

  DARS naj postavi WCje.

  vinjeto sem placal njemu in ne petrolu…

 10. Žiga pravi:

  Aervice? Personnal? Pleasent? WTF? Da te srat prime (če imaš srečo že doma, in ne šele ko to vidiš). Je tiste tri alineje res tako težko skupaj spraviti? Da ni to slučajno najnovejša “romunska” potegavščina, namesto skimming naprav na bankomatih, zdaj kar pred stranišči, in Petrol sploh ne ve za to? Druge ne vidim…

  • Janč pravi:

   Tri napačno zapisane besede v dveh vrsticah? Ni slabo.
   Ne, ne, niso Romuni, je kar Petrol Hint: Na kaj te spominjajo e-ji v tekstu?

 11. Andrej pravi:

  Če malo pogledamo opremo, ki zagotavlja dostop do WC-jev bomo hitro ugotovili, da je tukaj spet en Tovariški Kapitalist dobro zaslužil. S temi 0,5€ investicije v 20 letih ne pokrijejo, kaj šele, da bi s tem denarjem financirali vzdrževanje in čiščenje WCjev. Še en prijateljski posel v državnem podjetju. #$%&/

 12. Janč pravi:

  Tudi v Avstriji pogodbe med upravljalcem avtocest (ASFINAG) in črpalkarji določajo prost in brezplačen dostop do sanitarij.

  Ker pa so bile “toaletne gospe” na nekaterih ENI črpalkah pri pobiranju “prostovojnih” 50 centov preveč zagnane, pa je Asfinag dve črpalki tožil in sodbo dobil.

  Sodišče je tako lani potrdilo, da so WC-ji na avtocestah še vedno brezplačni, kakršnokoli siljenje k plačilu pa nezakonito.

  Kljub temu nemški ADAC ugotavlja, da je higiena povsem na nivoju.

  Vir: http://www.sueddeutsche.de/auto/autobahnraststaetten-in-oesterreich-wo-die-pinkelpause-noch-kostenlos-ist-1.1412229

 13. Janč pravi:

  Ana nym, v Nemčiji že dolgo ne velja več plačaš 50, 50 dobiš nazaj. Jih je Sanifair malo nategnil.
  Zadnji dve leti pobirajo že 70 centov, od česar pa le še 50 vrnejo v primeru nakupa precenjenih dobrot (za to opcijo se jih odloči okrog 80% obiskovalcev WCja).

  S tem, da podjetje Sanifair samo za šolanje personala za njihove dišeče in glasbeno opremljene samočistilne WCje vsaki črpalki zaračunajo kar 10.000 EUR.

  Ni ravno posnemanja vredno.

  Vir: http://www.fr-online.de/wirtschaft/raststaetten-streit-um-hohe-sanifair-toilettengebuehr,1472780,7163208.html

 14. Darko B. Kostanjšek pravi:

  Pa ljudje božji, kaj vam je? Živimo v državi, kjer se kradejo milijoni, kjer bomo desetletja plačevali barabije, kjer naši oblastniki z denarjem ne znajo ravnati, vi pa naredite tak diskurz, pomp, kraval, zaradi 50 CENTOV (!)???

  • Janč pravi:

   Darko, tudi tu gre za milijone, brez skrbi. Samo multipliciraj, pa boš videl, za kakšen znesek gre. Bodimo le lepo prdno tiho, pa nas bodo kmalu skubili na vsakem koraku.

   • Darko B. Kostanjšek pravi:

    Vse gre na milijone v določenem časovnem roku. To stranišče bi moral uporabiti 2 milijonkrat, da bi prišel do milijona, pa dvomim, da je 50 centov “čistega dobička”. In gotovo ga bo nekdo nekoč uporabil 2 milijonkrat.

    Ravno za to gre, gospod Janč, ne bodimo tiho. Ampak ne bodimo tiho pri velikih goljufijah *khm TEŠ 6 khm banke khm khm khm*!

 15. Pero3 pravi:

  No biggie, bo pač Petrol šel z greyliste* na blacklisto. Če nočejo dvakrat na teden mojih 80x 0,08€, se jaz ne bom pretirano sekiral, če bom denar raje pustil konkurenci.

  *Greylista pomeni, da sem že doslej raje izbral konkurenco kot Petrol zaradi njihovega neskončnega posiljevanja s kartico ugodnosti, “boste mogoče še tole čokoladico v akciji” pospeševanja prodaje in mojega tihega preklinjanja vsakokrat, ko se je na blagajni pred mano pojavil kdo, ki bi rad čisto malo pogret burek, 2 vstopnici za 2. ring vzhodne tribune za Stavrosa, stavil 3:2 na Milan proti Udinese in imel 1 škatlico Marlboro tankih, 2 škatlici West modrih in mehke Camel.

 16. Peter pravi:

  Bom pa še jaz zapisal,

  Nič nimam proti če se računa uporaba WC, ampak da ne morem plačati s kreditno kartico, to pa je sramota. Nimam 50 centov, nimam Petrolove kartice, imam pa debetne in kreditne kartice in potem moram na potrebo na zelenico, to je žalostno.
  V Nemčiji sem dal kartico ven, pobralo 50 centov dobil kupon šel na WC, kupol vnovčil ali ga vrgel stran vseeno, le normalno plačilno sredstvo sem uporabil enako velja v Švici

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.