Počivališče Lom. Petrolov bencinski servis. Zgodnje jutro. Natočim poln rezervoar goriva v Mazdo3 s katero #furamposvoje, kupim Išler pikškote (ki so fenomenalni!), Coca Colo, vodo, Milko, pridem do blagajne, kjer mi prodajalec ponudi še vse ostalo, kar mora tisti dan ponuditi in mu jaz prijazno zavrnem. Vpraša me po zvestobni kartici – ki jo sicer imam, ampak glede na to, da imam precej veliko število točk na njej, ki jih ne uporabim nikoli, se mi zdi ta procedura malce nesmiselna. Končno plačam. Znesek je nepomemben, vendar je poln tank goriva v teh časih že kar investicija.

Grem proti avtu, ko ugotovim, da mogoče bi bilo pa vseeno smiselno, da grem zdajle na WC, ker bom še precej časa na poti. Parkiram in se odpravim tja, kamor kažejo oznake. In zagledam – table, ki opozarjajo na to, da moram za uporabo WC-ja plačati 50 centov!?! V bistvu me pričaka avtomat, v katerega moram vstaviti kovanec, da se mi odpre “zapornica” in me spusti na stranišče, da opravim malo potrebo. Dobim tudi “kupon” za znesek 50 centov, ki ga lahko zapravim v HipShopu, vendar ga ne morem zapraviti za gorivo?! Pospeševanje prodaje my ass! In jaz sem že bil na bencinskem servisu!

Na enem izmed “plakatov” je zapisana njihova obljuba – Petrolovi toaletni prostori zagotavljajo:

  • brezhibno čistočo
  • prijazno in uztrežljivo osebje
  • priročno in prijetno atmosfero

Spomnim se, da so še pred časom pred stranišči na Petrolovih bencinskih servisih sedele osebe, ki niso govorile slovenskega jezika in so stegovale roke in ogovarjale ljudi, ki so šli na WC, da jim dajo kaj denarja. Ne, niso bili “klošarji”, samo uslužbenci iz tujih držav, ki so čistili WC-je, pa so se še malce po svoji znašli.

Ker nisem imel s seboj 50 centov, avto pa je bil parkiran na parkirišču, sem se premislil. Se vsedel v vozilo in z jezo odpeljal. Zakaj z jezo in kakšno vezo ima s tem DARS?!

DARS je pred leti, ko je gradil avtocestni križ, podeljeval koncesije za bencinske črpalke. DARS je upravljalec avtocest in kot tak mora zagotoviti (MORA!) brezplačno uporabo stranišč na počivališčih! Stranišča pač niso nadstandard, ki bi ga bilo potrebno dodatno plačati. Tudi to je všteto v znesek vinjete!!

DARS je podelil koncesijo Petrolu za bencinski servis na Lomu in s Petrolom podpisal pogodbo v kateri je določeno, da mora za toaletne prostore poskrbeti Petrol – ker oddajajo celotno lokacijo Petrolu. Nadstandard se lahko posebej zaračuna – tuš kabine recimo, vendar stranišče se ne sme.

Torej imam preprosto vprašanje za Petrol in DARS – zakaj hudiča moram jaz plačevati 50 centov, če želim iti na WC na avtocestnem počivališču? Si mogoče nekateri, ki upravljajo ti dve družbi dejansko želijo, da bi avtobusi polni Romunov, Slovence, ali pa Italijanov namesto na stranišče šli na malo, ali veliko potrebo kar na parkirišče, ali pa na bližnjo zelenico?

Mogoče je to solo poteza Petrola, oz. najemnika bencinskega servisa, vendar tudi v tem primeru je to precej nenavadna poteza, ki je ne razumem. Razumem, da je lokacija frekventna in da je veliko “sranja”. Vendar je tudi zaslužek na tej lokaciji premosorazmeren “sranju”. In DARS – kako lahko mirno dopušča kaj takšnega? Prav z veseljem bi prebral pogodbo med strankama, ki ne mora biti “tajna”, kaj v njej piše in zakaj se to sedaj dogaja.

Upam, da dobim odgovor na tole – tako s strani Petrola, kot s strani DARS-a.

petrol_wc_lom1

petrol_wc_lom2

petrol_wc_lom3