Zapis Petrol in DARS – zakaj moram plačati 50 centov za uporabo stranišča na avtocesti??? je dvignil kar nekaj prahu. Tako na Twitterju, na Facebooku, kot tudi v komentarjih. Glede na to, da me je zanimalo uradno stališče DARS-a glede politike plačevanja uporabe stranišča na Petrolovih bencinskih servisih na avtocestah, sem jim poslal vprašanje na katerega sem tudi dobil odgovor:

 • kakšno je stališče družbe DARS, kot upravljavca avtocest po zakonu o Darsu o tem, in ali DARS podpira potezo Darsovega pogodbenega partnerja na površinah za spremljajoče dejavnosti – Petrola, da ta zaračunava uporabo stranišč na javnih spremljajočih površinah ob avtocestah?

Njihov odgovor je bil sledeč:

Spoštovani,

stališče družbe DARS d.d. je, ne glede na to, da Petrol d.d. lahko zaračunava vsako svojo storitev, da mora biti uporaba javnih sanitarij na avtocestnih počivališčih brezplačna.

Prizadevamo si, da bi s pogodbenim partnerjem zadevo skušali rešiti sporazumno.
Lepo pozdravljeni,
DARS Komuniciranje

Odgovor DARS-a me je dejansko razveselil. Očitno se v družbi DARS zavedajo, da vinjete, ki jih plačujemo niso najcenejše in da si uporabniki slovenskih avtocest “zaslužimo” brezplačen dostop do stranišč na avtocestah.

Ker je tematika precej pereča, bom seveda budno spremljal kaj se dogaja na tem področju in jih vsak mesec “nadlegoval” z vprašanjem o statusu obiska stranišč in plačevanja le teh na avtocestah.

p.s.: še pogled na stranišče MOL-a na avtocesti proti Madžarski, kjer je najemnik servisa povedal, da bi tudi oni radi zaračunavali vstop v stranišče, pa vendar tega ne smejo!

stranisce_mol

10 Responses to Odgovor DARS-a glede zaračunavanja uporabe stranišč na Petrolovih bencinskih servisih

 1. Simon pravi:

  V nedeljo sem na Petrolovi pumpi na obvoznici plačal vstop v WC, ampak potem ugotovil, da je to kupon, katerega 100% vrednost lahko izkoristiš pri nakupu artiklov v Petrolovi prodajalni, kjer si šel scat.

  Hecno, ne vem, zakaj si potem stroške z mašino delajo, če človek not vrže 50 centov in potem dobi ven kupon za 50 centov za štacuno.

  Razen, če se pripravljajo na to, da bodo začeli zaračunavat, ampak zaenkrat nimajo jajc.

  Bolj bi jih rispektal, če bi končno uvedli tiste sekrete, ki jih videva v Nemčiji, ki se sami dezinfekticirajo.

  Aja, pa da ne govorim, koliko cenejši je bencin v tujini …Zgleda, da to svoje scanje med dolgimi vožnjami itak pri drugih artiklih/storitvah drago preplačamo.

  • Andrej pravi:

   Hudič je, če greš najprej na pumpo, nabaviš morda kakšno sladkarijo, če si si jo zaželel, potem se odločiš it pa še na WC. Ker nisi prej vedel, da boš moral plačati za vstop, si potem tistih 50 centov stran vrgel, če nisi reden obiskovalec teh lokacij, recimo tranzitni potnik. Po moje najbolj računajo na take.
   Je pa to hudo nadležno. Jaz vem, da marsikdaj nimam pleha pri sebi. Očitno se jim bom moral naslednjič pred vrati polulat ;)

   • Tine pravi:

    Veljavnost kupona je 60 dni…sicer pa dvomim, da gre za zaroto Petrola proti tranzitnim potnikom, prej namenoma Hada zajebavajo :)

 2. Tomaž pravi:

  Če lahko te kupone unovčiš kadarkoli in na katerem koli bencinskem servisu petrola (tudi tistih brez plačljivih sanitarij), ne vidim problema. Če pa ne, pa ni ok. Večji problem vidim v tem, da moram vedno imeti pri roki drobiž. Zakaj ne bi recimo bilo mogoče unovčevati točk s petrolovih zlatih kartic? Razen za cenejše pranje so mi nekoristne.

 3. Tomaz Z. pravi:

  Vinjete gor ali dol, dostop do sanitarij bi moral biti prost. Ce se ze gremo variante s svetovnim dnevom stranisc (19. november) in tako naprej…

 4. Pač pravi:

  Ni druge, kot da se poserješ in poščiješ nekje v grmovju. Sramota pač kaj nam bodo še vse zaračunavali že vinjeta je tako draga!!!!

 5. Janč pravi:

  Iz odgovora DARSa žal ni razvidno, ali zgolj pričakujejo, da se bodo o brezplačnih WCjih dogovorili, ali pa imajo za to pričakovanje tudi (iztožljivo) podlago v pogodbah.

  Ampak OK, počakajmo.

 6. Bi pravi:

  Meni pa je povsem jasno, zakaj se je Petrol tako odločil. Kar poglejte, kaj vse se v večernih urah dogaja na WC-jih. Žal je tako, da moramo tisti, ki jih samo “scat”, plačati tudi zaradi tistih, ki gredo v WC na “tuširanje”, s seboj pa odnesejo ves WC papir in papirne role, kar jim uspe iztrgati iz “ponudbe”.
  Zato je 50 centov še prepoceni. Če bi bil WC vaš, bi vam bilo takoj jasno, o čem govorim.

  Kakorkoli, OMV ima to pogosto rešeno bolje, ker ima WC v sklopu gostinskega lokala, in se “naključni obiskovalci” težje prešvercajo do WC-ja, pa tudi težje jim je izprazniti “zalogo”.

  Živela Evropa.

  • Janč pravi:

   OMV ima marsikaj rešeno bolje, poleg WCjev tudi kavo, pecivo in prigrizke.

   Predvsem mi pa na OMVju ni treba na špuro za kamione (in posledično čakati 10 minut, če je kakšen kamion pred mano), če želim tankati 98/100 oktanski bencin, kot je to edini črpalki na ljubljanski obvoznici (na obeh straneh seveda – monopol?).

   Jaz ljudi s papir rolo še nisem opazil, tako da dvomim, da bi šlo za nožičen pojav. Si pa lahko predstavljam, da se tudi to dogaja. Menim pa, da bi bila investicija v vrata (med črpalko in WC-jem) dosti manjša, kot tehnologija, ki jo Petrol namešča zdaj.

 7. David pravi:

  Še vedno nategujejo – prvi Petrol pri vstopu v Slovenijo na AC Zagreb-NM želi 50 centov za WC. Toliko o dogovoru med Darsom in Petrolom.

  Iz principa sem se odpeljal par km naprej in tankal na OMV.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.