Kruh za prjatla je dobrodelna akcija, ki kupcu v pekarni omogoča plačilo dodatnega kruha za tiste, ki si ga ne morejo privoščiti.

Se spomnite akcije Kava na zalogo, ki je bila popularna v začetku leta in je omogočala ljudem, ki si ne morejo privoščiti kave v lokalu, da jo nekdo drug kupi za njih?! Verjetno se.

Sedaj se je pojavila drugačna akcija – Kruh za prjatla, ki pa gre na malce drugačno noto. Ne gre se več za kavo, ampak za kruh, oz. kot so napisali “organizatorji” te akcije, ki niso nikjer podpisani (vir):

Kruh za prjatla je dobrodelna akcija, ki kupcu v pekarni omogoča plačilo dodatnega kruha za tiste, ki si ga ne morejo privoščiti.

Pekarna, ki omogoča Kruh za prjatla, je označena z napisom pri vhodu. Število brezplačnih izdelkov je v pekarni označeno na vidnem mestu. Kupci, ki želijo, lahko plačajo za Kruh za prjatla. Pekarna vrečko s kruhom, v katerem je tudi račun, odda na označeno mesto. Oseba, ki ga potrebuje, ga preprosto vzame.

Če brezplačnega kruha ni na voljo, peke spodbujamo, da osebi, ki potrebuje kruh, tega podarijo, naslednjim kupcem pa pojasnijo namen akcije Kruh za prjatla. Tako bodo ti poravnali stroške podarjenega kruha.

Vse lepo in prav. Podpiram dobrodelnost in rad pomagam vsakomur, ki je pomoči potreben po svojih močeh. Ampak te akcije, kot tudi tiste s kavo ne podpiram!
Zakaj? Ker imajo največjo korist ravno prodajalci kruha, oz. same pekarne.

Zakaj? Osnovna cena kruha je eno enoto. Pekarna v svoji trgovini prodaja isti kruh po ceni dveh enot. Torej zasluži eno enoto. Če bi bilo pekarnam v interesu, ne finančnem, bi potem prodajali Kruh za prjatla po ceni ene enote in ne po ceni dveh enot. V bistvu gre za klasično pospeševanje prodaje kruha.

In dvomim, kot sem v akciji s kavo dvomil, da bodo ljudje, ki živijo na robu, iskali na Facebooku lokacije, kjer lahko dobijo zastonj štruco kruha in potem šli čez pol mesta ponjo.

p.s.: takšne akcije so koristne za nekaj drugega – da se postavi ogledalo državi, ki ne zna poskrbeti za socialo! Ampak to je predmet drugega zapisa!

In nisem edini, ki je prišel do takšnega zaključka!

p.p.s.: http://www.val202.si/botrstvo/ – katerikoli dan v tednu pošljite SMS s ključno besedo VAL5 na številko 1919

kruhzaprjatla

5 Responses to Kruh za prjatla – moj pogled na akcijo

 1. Roni Kordis pravi:

  Kruh za prjatle – test komentarja

 2. Kaja Rot pravi:

  Za koga pa ti pospešuješ prodajo?

 3. Miha pravi:

  Mislim, da ni pomembno ali pospešuje prodajo ali ne. Je pa vsaj ne pospešuje pod krinko dobrodelnosti.

 4. bbb pravi:

  dober point, samo če tako pogledaš koliko denarja pa ostane v afriki, če doniraš recimo unicefu. verjetno skoraj nič.

  So pa te pekarne zadnja leta rastle kot gobe po dežju, in so moral si nekaj spomnit. Pa še kruh v 3/4 teh malih pekarnah je zanič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.