Sezona sobotnih romanj v smučarska središča se je včeraj uradno odprla. Moja destinacija je bila smučišče Mokrine – Nassfeld, ki je oddaljen od Kranjske gore slabe 45 minut. Prvič v življenju sem se peljal čez prelaz Korensko sedlo, saj sicer za vožnjo do Nassfelda uporabljam vožnjo skozi predor Karavanke. Sončen dan, temperature malce pod ničlo, predvsem pa začetek sezone.

Zakaj smučanje v Avstriji, ko pa imamo v Sloveniji cel kup smučišč. Slovenska smučišča in njihova dodana vrednost za smučarje in borderje je naslov zapisa izpred dveh let, kjer sem pisal o tem. Pri nas ponujajo smučišča infrastrukturo, v tujini dobiš še dodatne storitve. No, cena dnevne smučarske vozovnice v Nassfeldu je 40 eurov + 5 eurov za kavcijo za karto.

Za ta denar dobi smučar:

  • 110 km smučarskih prog
  • 30 naprav: 5 gondol, 4 šestsedežnice, 4 štirisedežnice, 17 vlečnic

Včeraj niso bile odprte vse proge in tako se ni bilo mogoče odpeljati s smučmi nazaj do parkirišča po progi, ki je dolga 7,6 kilometra. Gužve ni bilo, v bistvu do sedaj še nikoli nisem doživel gužve v Nassfeldu, saj se ljudje porazgubijo po različnih smučiščih in zahtevnih progah. Veliko je umetnega snega, ki mi ni ravno najbolj všeč – ker je treba na njem preveč delati in moja kolena niso navajena česa takšnega.

In najboljša stvar – karta je povezana s sistemom Skiline, kjer lahko dobiš podatke o tem, koliko si presmučal v enem dnevu – December 07, 2013, Nassfeld 39km, 5.251 vert.m., 39 downhill distance, 18 lifts, 249 minutes fun