Včeraj sem se trudil, da bi oddal elektronsko podporo predlogu zakona o konoplji preko e-uprave. Čislani servis, ki naj bi bil v pomoč državljanom in bi nam prihranil marsikatero pot, je za uporabnike Apple računalnikov popolnoma neuporaben. Posledično smo Apple uporabniki diskriminirani pri uporabi storitev, ki bi morale biti omogoče za vse državljane RS.

  • Zakaj pizdim?

Ker se je v sistem e-uprave zmetala gora denarja, vendar stvar ne deluje! In to ne samo občasno, ampak za uporabnike Apple naprav, ki nas ni malo, nič ne deluje. E-uprava je precej neprijazna za uporabo in namesto, da bi ves postopek trajal par klikov, je potrebnih 10 ali več minut, predvsem pa zelo dobro poznavanje računalništva. Nalaganje certifikate, nalaganje dodatnih komponent, registracija, potrjevanje, potrjevanje in na koncu, ob zadnjem koraku se izpiše napaka, ki se je ne da rešiti. Super. Ker imam Apple računalnik sem postal nezaželjen in ne morem uporabljati storitev, ki naj bi nam bile na voljo.

  • Kaj spremeniti?

Vse, bi bil preveč čuden odgovor. Vendar je potrebno nekaj spremeniti. Emancipacija pač ni rešitev in tudi odgovor, da naj si kupimo druge računalnike ne! E-uprava in ostale servisi, ki so državljanom v pomoč, bi morali biti narejeni tako, da delujejo ne glede na to katero OS uporabljamo. Predvsem pa bi moral nekdo narediti uporabniško izkušnjo prijazno uporabnikom. Kajti sedaj imam občutek, da so to delali programerji, ki jim je itak vse jasno? No, že meni, pa imam nekaj izkušenj z računalniki, ni nič jasno. Ne predstavljam si, da bi taisto stvar želela narediti 70+ letna babica!

  • Zakaj do tega pride?

Nimam pojma. Upam, da nihče ne razmišlja o uporabnikih Apple naprav kot o manjšini, ki jih ni potrebno upoštevati? Drugega razloga se nekako ne spomnim. Verjetno pa bi podjetje, ki je razvijalo sistem želelo še malce več denarja (kaj pa je to par mio eurov!) da bi razvilo sistem tudi za Apple uporabnike.

  • Kaj pa če ne bo dovolj podpisov podpori zakonu o konoplji?

Lahko si samo predstavljam, da če ne bo dovolj podpisov podpore zakonu o konoplji, da je krivda na strani države, Na strani podjetja, ki je postavljajo sistem, ki je v tem primeru namenjen zgolj in sam sebi. Verjetno nisem edini, ki je včeraj to poskušal storiti in ugotovil, da preprosto ne gre! Vsaj po odzivih na Twitterju sodeč, nas je bilo veliko.
Na koncu sem našel škatlo z Windowsi, namestil certifikate, naložil vse komponetne in oddal podporo. Za vse skupaj sem porabil več kot uro časa – če bi to vedel, bi šel veliko raje to opraviti fizično. Ampak takle mamo v naši državi, ko se delajo rešitve zgolj za eno vrsto računalnikov – in to me spomni na čase, ko so bila spletna mesta narejena za Internet Explorer, v Netscapeu pač niso delovala! Ampak sedaj smo vseeno leta 2013??!

certi2

certi1

certi