Petarde? Ne, hvala! Tudi živali vam bodo hvaležne!

Začelo se je. Petarde, žvižgavci, pasje bombice v teh dneh postajajo del vsakdana. Ali kdo od teh, ki mečejo petarde in po možnosti je sam še lastnik živali, pomisli da za živali ti zvoki niso naravni? Da ti poki prestrašijo živali in posledično povzročijo veliko škodo njim in da o samih fizičnih poškodbah živali niti ne govorim?

Da se tudi marsikatera starejša oseba z grozo spominja polpretekle zgodovine, ko so sicer namesto petard nad naša mesta padale bombe in granate?? Ali ni to dovolj, da bi se človek moral spametovati in preskočiti obred, ki je očitno prišel v našo kri in so “naselja” v decembrskih dneh podobna frontam, mimo katerih ne moreš priti?

Sam imam srečo, živim v gozdu, v tišini in miru in me stvar sploh ne “zadane”, vendar po drugih strani sprehod po mestu spravi v nekakšno stanje “prestrašenosti”, ko samo gledam okoli, kdaj mi bo kdo vrgel petardo v naročje, ali pod noge. Definitivno ni prijeten občutek, sploh ob zavedanju, da se zaradi takšne neumnosti lahko izgubi roka, ali poškoduje kakšen drug del telesa.

V Sloveniji je v veljavi Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI), ki določa, da je:

 • Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja.
 • Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

In ki predpisuje kazni: Z globo od 400 do 1.200 eurov se za prekršek kaznuje posameznik oziroma fizična oseba, ki:

 • uporablja ognjemetne izdelke kategorije 1, katerih glavni učinek je pok na krajih, na katerih je njihova uporaba prepovedana ali jih uporablja izven dovoljenega časa (sedmi odstavek 35. člena);
 • uporablja ognjemetne izdelke v nasprotju z navodili proizvajalca oziroma ne upošteva splošnih prepovedi (osmi in deveti odstavek 35. člena).

Torej, imamo zakon, ki dovoljuje uporabo “pokalic”, oz. petard in podobnih zadev med 26.12. in 2.1.?? Zakaj? Nam je res tega treba?

Res ne more miniti december brez vonja po žveplu, brez “sesutih” nabiralnikov, košev za smeti, poškodovanih rok, avtomobilov in podobnega, kar je ponavadi kolateralna škoda pohoda “nadebudnežev” s pirotehničnimi izdelki?!

Sam sem za spremembo zakona. Za prepoved uporabe izdelkov, ki proizvajajo samo pok tudi v prazničnih dneh in konec! Če so prazniki res namenjeni metanju denarja stran (kar pri pokanju petard in ostalih pokalic to dobesedno ljudje počnejo), potem naj vsaj država tako “spametuje” ljudi, da prenehajo s tem početjem.

In če so starši tako srečni, da pokažejo svojemu otroku, kako se vrže petarda in bo taisti otrok čez par let to počel sam, potem je nekaj hudo narobe s starši! Ali je res smisel da se za novo leto in v dneh pred njim “razfuka vse, kar se razfukati da?!”

Petarde niso zastonj, razen da počijo in da pred ostalimi v družbi izpadeš “frajer”, ne prinesejo nekega učinka (lahko se samo motim) – zatorej predlagam vsem, ki ste letos zmetali 100 in več petard stran, da drugo leto nakažete denar dobrodelnim organizacijam, ki bodo vašega prispevka vesele in predvsem ga bodo veseli ljudje, ki potrebujejo takšno pomoč. Vi pa boste tudi preživeli brez “veličastnega” pokanja in predvsem strašenja ostalih ljudi!

Recimo pokanju petard in ostalim pirotehničnim izdelkom NE!

petarde

 1. Pokanja nam res ni treba, ne zdaj, ne med 26.12. in 1.1. in ne kadarkoli kasneje. NE, Ne in NE.

  And now something completely different…
  Vse najboljše za 8 let prebitih na blogerski sceni! :)

 2. S temi petardami, raketami, ognjemeti je res samo štala. Kaj imaš od tega? Dobesedno spustiš denar v zrak. Oki sej razumem, malo veselja in vsega, ampak to se lahko doseže drugače. Si lahko dobrodelen… ni boljšega občutka, ko lahko nekomu pomagaš in potem v zameno dobiš hvaležnost, ki je ni moč kupiti… Predvsem pa v tem času trpijo živali in koliko psov, muckov, srnic, ptic… konča pod kolesi ali se izgubi, ker so ti zvoki čist preglasni…. Že meni gre na živce, kako mora it šele njim, ki imajo 100x boljši sluh…
  Pamet v roke, pa ne pokat…. dajte dnar ali v nogavico za hude čase ali pa ga podarite potrebnim… ljudjem, živalim,…

Komentarji so zaprti.