O avtorskih pravicah na internetu sem pisal že velikokrat. Svoje čase sem se redno “bojeval” z vsemi, ki so mi kradli fotografije in jih objavljali v svojih medijih – Slovenske novice so mi že enkrat častile počitnice. V teh dneh pa opažam zelo zanimivo fotografijo, ki se pojavlja v medijih. Fotografija, iz časov, ko sem bil zaposlen v podjetju Ultra in so bili moji sodelavci – Miloš Urbanija, Gregor Golobič in Roman Jakič. Takrat sem tudi naredil dotično fotografijo, ki je bila za spomin na trenutke, ki smo jih preživeli skupaj. Na fotografiji ni Larisa Gaiserja, ki je bil v tistem času prav tako sodelavec na Ultri, prav tako pa še par imen, ki bi jih marsikdo prepoznal.

Zakaj me takšna stvar zmoti? Ker je ta dotična fotografija moje avtorsko delo – kot vir se sedaj uporablja “twitter”, saj je tam objavil fotografijo Tomaž Štih, ki je bil pred leti prav tako zaposlen v podjetju Ultra – fotografijo njega z lastnikom Ultre, Milošem Urbanijo objavim, ko najdem skener. Tudi Požareport je objavil dotično fotografijo, brez da bi me vprašal po dovoljenju. Seveda so isto storile tudi Slovenske novice.

Imam občutek, da imam letošnje počitnice že plačane – samo čakam, da se uredniki javijo in mi odgovorijo, od kje jim moja avtorska fotografija?!? Tole bo defnitivno še zanimivo!

Za urednike medijev, ki ne vedo, kaj so avtorske pravice – Maja Bogataj Jančič o mitih o avtorskih pravicah na konferenci Diggit – v sliki in besedi!

pozar

slovenske_novice

20131217-175316.jpg

Dokaz, da je bil Tomaž Štih del Ultre

20 Responses to Avtorska vsebina – jebeš to – Slovenske novice, Požareport, Tomaž Štih

 1. (jm) pravi:

  Kdo po tvoje je tukaj kršil avtorske pravice? Skratka, od koga boš zahteval povračilo?

  • had pravi:

   zanimivo vprasanje. povsod, kjer je bila objavljena moja fotografija.. ne glede na to, ce so si jo mediji “med seboj izposojali” in dopisali vir twitter :(

   • jakaracman pravi:

    Seveda zahtevaš od medija. Oni so objavili, oni so odgovorni in plačajo. Kako pa oni potem naprej urejajo (recimo tožijo Tiwitter, ki potem vse skupaj prevali na uporabnika, ki je objavil, čeprav ne bi smel), je pa njihov problem. Če sploh lahko kaj narediš Twitterju, če v TOS ni kakega določila, da fotke sicer lahko uporabljaš, a si sam kriv, če je kaj narobe.

    Skratka: še vedno je odgovornost medija, da poskrbi za avtorske za sliko, objavljeno v njem.

 2. primoz pravi:

  a Štih je bil zaposlen v Ultri? a pol je kučanov kader?

 3. (jm) pravi:

  BTW. Zakaj rabiš scaner za objavo fotke. Fotkaj jo. Lahko s telefonom.

  • had pravi:

   fotografija je bila kasneje objavljena na twitterju, kot v medijih :) bo bo..

  • jakaracman pravi:

   Ne bo držalo. Pred kratkim sta ene dve agenciji v ZDA na sodišču izgubili in bosta morali plačati odškodnino fotografu, ker sta uporabili njegove fotke s Twitterja …

 4. Jani Zakrajsek pravi:

  Tomaz Stih pravi, da ne pozna ne Golobica ne Jakica in da ni bil zaposlen v Ultri, ampak je bil tam le pred 20 leti na studentskem delu. Ali je to res? Ce je potem je tole kar posteno zavajanje.

  • had pravi:

   kdo koga pozna, ne vem. verjetno mu lahko verjamemo na besedo? jaz nikogar ne zavajam, napisal sem, da je bil na ultri, kar je imel napisano tudi v cv-ju

 5. primoz pravi:

  kva je pol s fotko z urbanijo?

 6. Janč pravi:

  Pa dobro, kdo sploh NI bil zaposlen v tej Ultri?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.