Jeap, vstopili smo v “nou let” in s tem so prišle vse mogoče novoletne zaobljube, ki smo si jih dali. Samo par primerov, da boste vedeli, o čem pišem – vsak dan se bom ukvarjal s športom, resnično bom končal faks, prenehal bom s kajenjem, ne bom več pil toliko alkohola, shujšala bom za 20 kilogramov do pomladi, v tem letu ne bom lovil “deadlajnov”, ampak bom stvari naredil vnaprej. Saj veste, tiste tipične obljube, ki si jih ljudje vsako leto damo in potem upamo, da se nam bodo uresničile. No, na žalost se ne uresničijo same, če mi za to nič ne storimo. Nihče ne bo shujšal 20 kilogramov, če ne bo nič naredil za to. Tudi nihče ne bo prenehal s kajenjem, če ne bo vrgel stran cigaret in poskrbel za drugačen “lajfstajl”. Da o tem, da bo nekdo končal faks, brez da bi šel tja vsaj pogledati, če je kaj novega, niti ne izgubljam besed.

Ampak novoletne zaobljube so vedno fajn. Vedno sedejo, ko planiramo in ko natančno vemo, kaj vse bi moralo spremeniti pri sebi, pa vendar nam v končni fazi vedno zmanjka volje, da bi karkoli v tej smeri storili. No, saj voljo imamo, da pridemo do ideje, ampak realizacija je tista, ki nam vedno podre plane. Vendar ni tako težko – sploh, če se je človek že odločil, da bo nekaj v svojem življenju spremenil. Potem je vse skupaj precej lažje, vendar je potrebno upoštevati samo eno dejstvo, s katerim imamo ponavadi vedno probleme – ne smemo prestavljati stvati na jutri – razen, če gre za samomor, potem ta teorija o jutri pride zelo in še kako prav.

My New Year’s resolution is to stick to a good workout plan that will keep me healthy and happy.
James Lafferty

Ko smo se odločili, da bomo kakšno stvar spremenili, potem se je lotimo takoj. Naredimo konec slabim navadam in začnimo z novimi, ki so boljše in ki nam bodo spremenile življenje, ali pa samo pogled na življenje. Če se ne bomo lotili stvari takoj in jo bomo še malce secirali, obračali in spreminjali, ne bomo nikoli ničesar spremenili. V bistvu bomo za vedno ostali v neskončnem krogu – ko si želimo sprememb, vendar za to ne naredimo ničesar. In če vam je tako všeč, potem je potrebno vašo odločitev spoštovati in jo sprejeti, takšno kot je. Za vse tiste, ki pa mencate v sebi, pa vas je potrebno brcniti v rit in vam dati energije, da nekaj spremenite in da uresničite svoje novoletne zaobljube.

Ponavadi je z novoletnimi zaobljubami enako kot z lanskim snegom – nihče več se ga ne spominja, vendar, ko nekdo opozori na to, da je bila lanska zima mokra, se spomnimo, da smo imeli velikokrat mokre noge. Tako je tudi z zaobljubami – ne govorite jih na glas, če jih dejansko nimate namen uresničiti. Sicer jih boste v novem letu velikokrat dobili servirane pod nos in vam bo žal, da ste jih kdaj komu povedali.

Zakaj tako dolga uvertura, če bi jaz rad samo zapisal par svojih novoletnih zaobljub? Ker se mi zdi smiselno, da spravim tiste misli, ki se mi rodijo dlje časa na vaš zaslon. In ker verjetno ob branju samo vzdihujete, ker imam prav – ja, vsi smo krvavi pod kožo in precej podobno razmišljamo, kajne?

Aja, kaj so moje novoletne zaobljube? Ne bom jih zapisal, bom pa drugo leto, ko bom delal rezime leta 2014 napisal, če sem uspel katero od njih uresničiti in koliko jih nisem. Slednjih bo verjetno precej več, ampak nič ne de. Sem vsaj imel dobre namene, ampak so se pogoji za njihovo uresničitev že v štartu spremenili. Saj bo drugo leto boljše, mar ne?

soncni-zahod-03.jpg