Rekreativno uživanje marihuane – primer Kolorado

ZDA že vedo, kako se boriti proti recesiji in kako napolniti državno blagajno – v ameriški zvezni državi Kolorado je z vstopom v novo leto prišel v veljavo zakon, kjer lahko prebivalci te države in tudi obiskovalci kupijo marihuano v trgovinah. Rezidentom Kolorada je na voljo 28 gramov marihuane, obiskovalcem pa 7 gramov. In ne, v tem primeru ne gre za medicinsko uporabo marihuane, ampak za rekreativno uživanje, kar pomeni, da si lahko brez slabe vesti in skrivanja prižgeš izbrano vrsto marihuane in uživaš v vsakem vdihu njenega dima.

Ideja, da je postala realnost, je potrebovala vrsto let. Imeli so referendum in na veselje mnogih, je bil podprt. Samo podatek, da so v prvem dnevu prodali za več kot milijon dolarjev marihuane, je dovolj zgovoren – tudi v nasprotnem primeru bi tisti, ki bi želeli kaditi marihuano prišli do nje, vendar država ne bi imela ničesar od tega. V bližnji prihodnosti bo tudi država Washington omogočila kupovanje marihuane v trgovinah in njeno uživanje! Cena za 7 gramov naj bi bila med 85 in 95$ in po predvidevanjih, naj bi v letu dni prodali za več kot 500.000.000$ marihuane in pobrali za 70.000.000$ davka. Ni slabo, kajne?

Sam sem o tem sanjal že leta 2009. Namesto da bi naši vrli poslanci sprejeli zakon, ki bi omogočal ravno to – prosto prodajo marihuane v lekarnah in bi s tem se precej dobro očistil črni trg, predvsem pa bi država dobila prepotrebna sredstva za državno blagajno in bi Slovenija postala “turistom” zanimiva država, se pri nas ne spremeni nič. Pri nas se samo čaka, da pade kakšna rešitev z neba in potem se dičimo in hvalisamo naokoli, kako smo uspeli vse skupaj rešiti.

5 things to know about marijuana in the U.S.

Ideja o legalizaciji marihuane je stara. Itak! Pred tremi leti jo je predlagal Luka Juri, saj bi posledično z legalizacijo marihuane pridobili precej sredstev s trošarinami na ta račun. In v času, ko vlada razmišlja, kje vse bo “šparala”, bi bil vsak ekstra prihodek, pa čeprav iz naslova marihuane, več kot dobrodošel.

Glede na trenutne razmere, bi bila takšna poteza vlade precej všečna, predvsem pa bi se zgodilo tisto, o čemer tumbam že vrsto let – posamezniki, ki sedaj na račun droge služijo mastne denarje, bi ostali brez pridobitne dejavnosti in naša policija bi se lahko ukvarjala z drugimi stvarmi. Prav tako pa bi mediji morali najti druge, bolj zanimive teme, kot pa poročanje o kriminalističnih akcijah, kot smo priča v zadnjih dneh.

Ne samo to, da bi lahko kupil marihuano v lekarni, tudi število turistov pri nas bi se povečalo. Tudi to podpiram, ker je zopet nov prihodek denarja, od katerega bi imela korist tudi država. Polni hoteli, polne restavracije ljudi, ki postanejo “zeleno” lačni. In ne, ljudje ki kadijo marihuano ne ubijajo v podhodih, niti ne ropajo bank in pošt, ko skadijo en špinel! Ravno nasprotno, takšni ljudje so precej bolj umirjeni kot pa horde nogometnih navijačev, ki spijejo liter, ali dva, pa še malce žganice povrhu, da so bolj pogumni. Za njimi ostajajo upostošenja!

In ko smo že pri tem – zanima me statistično, koliko avtomobilskih nesreč se zgodi pod vplivom marihuane in koliko pod vplivom alkohola? Koliko ljudi je že umrlo od predoziranja marihuane in koliko od predoziranja alkohola? Je to mogoče lahko razlog, da se razbije mit o škodljivosti marihuane in se končno začne razmišljati o njeni legalizaciji?

Glede na to, da zgornje stvari lahko zapišem iz lastnih izkušenj, v daljšem časovnem obdobju in jih lahko potrdi vsak, ki je kdajkoli skadil kakšen “žb”, bi bil mogoče res že čas, da se kaj takšnega začne dogajati v naši deželi. Da v bistvu skadimo en “džoint” miru in naredimo skupaj kaj boljšega za našo lepo deželo, ki pa gre vsak dan bolj v kurac. In legalizacija marihuane bi bila definitivno zanimiva pot rešitve, predvsem pa bi prinesla precej reda na našo sceno, da o sami industriji, ki bi prinesla precej novih delovnih mest, niti ne razmišljam. win-win situacija!

Ampak ker sem že v naslovu omenil demistifikacijo drog – samo za primerjavo, kaj dela farmacija iz naših teles More people die from painkiller overdoses than from heroin and cocaine overdoses combined:

  • Prescription painkiller overdoses killed nearly 15,000 people in the US in 2008. This is more than 3 times the 4,000 people killed by these drugs in 1999.
  • In 2010, about 12 million Americans (age 12 or older) reported nonmedical use of prescription painkillers in the past year.
  • Nearly half a million emergency department visits in 2009 were due to people misusing or abusing prescription painkillers.
  • Nonmedical use of prescription painkillers costs health insurers up to $72.5 billion annually in direct health care costs.

Je.bi.ga. Verjetno bomo še vsaj 100 let čakali, da se naši oblastniki odločijo za kaj takšnega! Strah je pač prevelik, predvsem pa se drog bojijo kot hudič križa!

Washington Monument Photos 06

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja