Sam nisem ljubitelj presne prehrane. Niti je ne poznam dovolj, da bi lahko karkoli pametoval o tej temi – večkrat pa sem že jedel presne torte, presne pite in ostale presne sladice. Tudi presno čokolado, vendar do sedaj še nisem našel presne Nutelle, ki bi zadovoljila mojo potrebo po “cukru”.

Presne jedi so drugačne, ker niso termično obdelane, predvsem pa so narejene iz sestavin, ki sodijo v kategorijo bio/organsko ki jo, po pravici povedano, tudi povsem ne razumem. Suma sumarum – presne sladice so mi dobre, vendar ko vidim njihovo ceno v slaščičarnah, ki je dvakrat višja od navadnih sladic, me mine, da bi jih naročil. Po nekaterih pričevanjih so presne jedi tudi veliko bolj zdrave – ampak sam še vedno prisegam na tradicionalno “sranje” od hrane.

Med brskanjem po spletu sem našel http://www.presno.si/, kjer je objavljenih cel kup receptov za presne sladice, presne prigrizke, in presne glavne jedi.

Zavedam se, da je na spletu cel kup takšnih portalov, ki ponujajo presne recepte, vendar okusno.si je povsem brez oglasov, kar mi je izredno všeč. Recepti so preprosti, tako preprosti, da jih razumem celo jaz, ki nisem najbolj vešč v kuhinji. Mogoče se lotim izdelave česa presnega in kasneje tudi poročam o svojem ne/uspehu – in če ni treba sladice peči v pečici, potem obstaja veliko večja verjetnost, da mi bo celo uspela! Poročam!

presno