Družbeni mediji so bili odlična priložnost, da so blagovne znamke (in produkti, da ne bo pomote) začele komunicirati s svojimi potrošniki. Če je bila pred družbenimi mediji komunikacija malce težja in precej počasnejša, se je v zadnjih parih letih to povsem spremenilo. Blagovne znamke so na Twitterju, Facebooku, Pinterestu, Google+,… Povsod želijo komunicirati z nami, povsod želijo biti prijazne z nami in povsod si želijo pogovora.

Ponavadi profile blagovnih znamk upravljajo “social medija guruji”, ki so prepričali lastnike blagovnih znamk, da je to, da imajo čim več “fanov” na Facebooku #topshit. Da kazalniki, ki so bili še pred leti pomembni – prodaja in podobne zadeve, sploh niso več tako pomembni. Pomemben je “engagement”, vpletenost uporabnikov v pogovore, predvsem pa se s tem doseže preproznavnost blagovne znamke, ki prinaša sinergične učinke z vsemi ostalimi marketinškimi akcijami. Da imajo “social medija guruji” pripravljene strategije nastope na družbenih medijih, ki bazirajo na tem, da bo čim več “fanov” in čim več “lajkov”. A ne, da se to vse skupaj sliši skoraj čudovito?

Na žalost so dejstva malce drugačna, sploh če bi si kdo kdaj zastavil vprašanja, kot so (in zapisano je moj pogled na taista vprašanja):

  • Ali si ljudje res želimo komunicirati z blagovnimi znamkami?

Da, seveda. Takrat, ko imamo problem in ga ne znamo rešiti. Takrat si želimo komunikacije z blagovno znamko na vseh mogočih kanalih. Družbeni mediji tako postajajo kanali za reševanje problemov. Če smo nekoč klicali na 080 številke, sedaj tvitnemo in pričakujemo odgovor “asap”.

  • Ali si res želimo motivacijskih pregovorov in ukradenih fotografij iz spleta, ki jih blagovne znamke vsako jutro objavljajo?

Očitno da, saj ravno takšne objave na Facebooku prinašajo največ “lajkov” in “šeranja”. Torej delamo nekaj zelo dobro, če imamo interakcijo z našimi “fani” na Facebooku, kajne?

  • Ko zmaga Tina Maze, ji čestitamo in prosimo za “big like”. Ko se ponesreči Michael Schumacher prosimo za velik “lajk”, da se bo vse srečno končalo.

Verjetno veste, kam pes taco moli in verjetno veste, kaj se zgodi, ko slovenski športnik dobi medaljo. Facebook je poln “lajkfehtanja” in vsi smo ponosni, srečni in veseli. Me zanima koliko blagovnih znamk dejansko, s sponzorstvom, sodeluje s temi športniki. Ampak to je drugo področje, ki bi ga moral malce drugače obravnavati, saj na Facebooku je pomembno samo to, da je čim več “lajkov”.

  • Ali si res želimo, da ko sporočamo kakšno novost blagovne znamke, da nam takšne objave skoraj nihče ne “lajka”, niti ne deli naprej?

Verjetno ne, vendar se da to zapakirati v povsem preprosto stvar – da smo pač objavili ob napačnem času, da je veliko drugih stvari, ki so se takrat dogajale, jada jada.. Pač ljudi ne zanima naša blagovna znamka in pika.

  • Ali naj upravljanje Facebook in Twitter profila zaupamo strokovnjaku ali naj to dela nekdo iz “hiše”?

Odločitev blagovne znamke. Na trgu je precej kvalitetnih strokovnjakov, ki vedo kaj počnejo, vendar počnejo to za vse blagovne znamke enako. Če imajo dobro pripravljeno strategijo, potem je vse skupaj lažje, če pride do neljubih dogodkov, ki se lahko zgodijo – kritiziranje blagovne znamke, slaba storitev, trolanje.. Če upravlja profil zunanji izvajalec, potem ne pozna vse procesov znotraj podjetja, prav tako ne pozna vseh odgovorov na vprašanja, ki mu jih zastavljajo uporabniki.

  • Če moje blagovne znamke ne bo na Facebooku in Twitterju, potem praktično ne bom obstajal, kajne?

Ja. In svet bo propadel zaradi tega v parih tednih. Celo zimo ne bo snega in sonce bo prvič posijalo novembra! Odvisno je od tega, zakaj bi si nekdo želel biti na družbenih omrežjih. Želja ni dovolj, je potrebno kaj več. In ne, uporabniki ne bodo prišli sami od sebe, saj verjetno niste blagovna znamka kot je Coca Cola, Nike,..

  • Če ima moja blagovna znamka 100.000 “fanov” na Facebooku, bom imel uspešno leto?

Odvisno od načina pridobivanja “fanov”. Če so to nagradne igre, potem je baza bolj slaba. Če je to organska rast, potem takšni ljudje verjamejo v vašo blagovno znamko in je veliko večja možnost, da so dejansko potrošniki vaše blagovne znamke. Vendar se le redki “social medija guruji” zavedajo, da je treba targetirati kupce, ki sedaj kupujejo konkurenče izdelke in da so tisti uporabniki, ki so že kupili vaš izdelek, že na vaši strani! Torej je potrebno pridobiti tiste kupce, ki niso vaši “fani”.

Sam ne komuniciram z blagovnimi znamkami. Niti ne “lajkam” njihovih Facebook strani in jim ne sledim na Twitterju. Rad imam komunikacijo, ko vem, s kom se pogovarjam – in pogovor z blagovno znamko ne sodi v to kategorijo. Sem potrošnik blagovnih znamk in dejansko me ne zanima kaj mi sporočajo na družbenih omrežjih. To, da naj “lajkam” sonce, ki je danes zunaj, mi je pač podcenjevanje blagovnem znamke, ki se ne zgradi v parih dneh in se lahko uniči zelo zelo hitro. S pomočjo družbenih medijev še toliko hitreje, kot se je nekoč. Mogoče je beseda uniči premočna, saj v sedanjem času so informacije zanimive ravno 24 ur. Potem pridejo druge in svet gre mirno naprej.

Za konec pa še obvezna praksa iz družbenih omrežij – vedno zastavite vprašanje! Ali komunicirate z blagovnimi znamkami?

facebook