Včeraj je bil zadnji dan, ko ste se po naših “avtocestah” lahko vozili z vinjeto turkizne barve. Danes, če nimate vinjete roza barve, vas čaka kazen od 300 do 800 evrov, prav tako pa boste morali kupiti še vinjeto. Seveda, če vas ustavijo nadzorniki DARS-a, ki bodo verjetno z veseljem šli na ceste in opravljali svoje poslanstvo. Da bi svoje poslanstvo opravljali dva dneva nazaj, ko je Slovenijo presenetil sneg in so se naše avtoceste spremenile v parkirišča, rajši ne bom omenjal. Niti tega, da so naše avtoceste na nekaterih odsekih tako “razfukane”, da bi bilo najboljše, če bi imel Patrio – v tem primeru bi se vsaj varno peljal po avtocesti.

Nazaj k vinjetam. Ker je bila “predvolilna” obljuba stranke SDS pred leti, ko so uvedli vinjete odlično populistična poteza, vendar se niso vsi zavedali, da bo na ta račun manjši izplen od cestnin, so se letos vinjete morale podražiti. Poleg tega pa je letos še ena posebnost – DARS je vpeljal dražje cene vinjet – 220 eurov, za dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 m ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, s priklopnim vozilom ali brez njega. (vir)

Cene vinjet za leto 2014 7 dni 1 mesec 6 mesecev 1 leto
1 – Motorna kolesa 7.50 EUR 30 EUR 55 EUR
2A – Vozila do 3,5t in višino nad 1. osjo do 1,3m 15 EUR 30 EUR 110 EUR
2B – Vozila do 3,5t in višino nad 1. osjo 1,3m ali več 40 EUR 80 EUR 220 EUR


Še ena stvar, ki sem jo odkril že leta 2009 – Kako odstraniš/zamenjaš vinjeto?

Odstranjevanje vinjete je vsako leto precej zanimivo delo! Na začetku sem se trudil z WD-jem, oljem, mokro krpo, vendar ni šlo! Kasneje sem se lotil odstranjevanja malce drugače. Avto zapeljal v garažo, počakal da se je segrel in si pri odstranjevanju pomagal z žiletko, ki jo uporabljam za čiščenje steklokeramične plošče. In stvar je bila odstranjena za “tren oka”.
Med predlogi, oz. komentarji je bil tudi nakup “odstranjevalca” vinjet, ki se dobi na bencinskih servisih, kot tudi odstranjevanje s fenom, s katerim se segreje vinjeta.

Letos bom že precej bolj zverziran in mi bo šlo odstranjevanje precej boljše od rok – upam!

odstranjevanje-vinjete-v-slikah-01