Stranka SDS ima vedno pripravljene rešitve za vsako situacijo v Sloveniji. Sedaj, ko nas pestijo ujme in ko je več kot 130.000 Slovencev brez službe, je njim najpomembnejša sprememba himne in prepoved poveličevanja totalitarnih režimov, kamor sodi tudi komunizem. Verjetno je rdeča zvezda res tako moteč element, da ga je potrebno za vekomaj izbrisati iz naše zgodovine in možganov. Da ne bi slučajno kdo pomislil, da bi omenjal Josipa Broza Tita! Verjetno je to reakcija na dokumentarec Koalicija sovraštva o desnih skrajnežih, ki ga priporočam.

Nekaj podobnega, glede himne, je leta 2010 že predlagal Boris Pahor. In jaz sem svoje nasprotovanje zapisal – Jaz nisem za spremembo slovenske himne – naj ostane takšna kot je:

  • ker se mi zdi ta predlog povsem nepotreben in bo zgolj in samo dodaten razlog za prepir med pro in kontra
  • ker se mi zdi sedma kitica Zdravljice povsem zadostna in dovolj močno izpovedna za našo himno
  • ker se mi zdi omenjanje boga v državni himni povsem nesmiselno – ali nam je bog ustvaril državo?
  • ker je to naša himna od začetka naše države in sem ponosen nanjo

In kaj konkretno bi stranka SDS spremenila (vir):

V Zakonu o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Uradni list RS, št. 67/1994) se 5. člen spremeni tako, da se glasi:
“Himna Republike Slovenije je pesem Franceta Prešerna »Zdravljica«, na melodijo iz zborovske istoimenske skladbe skladatelja Stanka Premrla. Himna se na državnih slovesnostih ob državnih praznikih RS izvaja v celoti, ob drugih priložnostih iz 21. in 22. člena zakona pa se lahko uporablja tudi v skrajšani obliki, ki obsega drugo in sedmo kitico pesmi.”

Doda se nov 24. a člen, ki se glasi:
»Prepovedano je javno poveličevanje vseh totalitarnih režimov, še posebej pa fašizma, nacizma oziroma nacional-socializma in komunizma, ter  javna uporaba njihovih simbolov in javno poveličevanje njihovih predstavnikov. Prepovedana je uporaba slovenske himne, grba ali zastave v povezavi s simboli ali predstavniki iz prejšnjega odstavka. Prepoved uporabe simbolov totalitarnih sistemov ne velja za namene izobraževanja v skladu s izobraževalnim programom, informiranja, kulturnih prireditev in muzejskih zbirk.«

Pozitivna posledica zakona bo krepitev vrednote domoljubja.

Jeap, dejansko so to zapisali. Predlog, ki bo še bolj razdvojil državljane in zaostril ozračje, naj bi po njihovem krepil domoljubje! Že dolgo časa se sprašujem, ali imamo res v Sloveniji paralelni svet, kajti svet v katerem živim jaz ne jemlje tega za domoljubje! Da referenduma o arhivih niti ne omenjam v tem zapisu – ga bom kasneje. Ampak ja, sedaj je čas, da se spremeni himna, kajne???

apple_sds