Agregati za elektriko in “vojni dobičkarji”

Agregati za elektriko, so bili v zadnjem tednu zelo vroča roba. Tako vroča roba, da se je v Sloveniji pojavilo cel kup “vojnih dobičkarjev”, ki so izkoristili nesrečo ljudi in glede na potrebe trga dvignili njihove cene. Vendar to niso bili samo fizični preprodajalci, ki so po nizkih cenah kupovali agregate in jih potem na Bolhi prodajali precej dražje – prejšnji teden je na Bolhi bilo samo 5 strani oglasov z agregati, danes jih je 35! O njihovih cenah in kvaliteti ne bom razpravljal, saj ljudem, ki so bili teden dni brez elektrike in ogrevanja le to niti ni bilo tako pomembno – pomembno, jim je bilo, da so se vsaj za trenutek pogreli, umili in skuhali kaj toplega.

Na drugi strani so trgovine, ki so v teh dneh dvignile cene agregatov. En tak primer je OBI – kjer so cene precej dvignili (vir).

Nekako razumem, da smo v kapitalizmu, ki ga niti ne razumemo in da se cene na trgu prilagajajo povpraševanju in ponudbi. Prav tako razumem, da ljudje poskušajo s čudnimi poslovni praksami izkoristiti priložnost in si napolniti denarnice. Ampak za “božjo” voljo ljudje (prosto po Janezu Drnovšku), ne izkoriščati nesreče drugih za lasten žep! Vse se nekoč povrne in tudi ti, ki imajo sedaj kup oglasov na Bolhi, upam, da jih nikoli ne bodo uspeli prodati in da jim za vedno ostanejo v garažah. Še bolj pa sem zasovražil tiste, ki so lepili oglase na Bolho zgolj z namenom samporomocije svojih spletnih trgovin, v resnici pa sploh niso imeli nobenega agregata za prodajo!

Ne, ni smešno, ko se človek za par dni znajde odrezan od sveta brez elektrike. Niti najmanj ni smešno, da mu nekdo potem poskuša prodati agregat po enkrat višji ceni, kot je bila še pred parimi dnevi. In ne, nikomur ne privoščim, da bi se kdaj znašel v takšni situaciji, ampak nekateri ljudje pač ne morejo iz svoje kože in v vsaki nesreči “zavohajo” priložnost, da si omastijo brke. Upam, da se jim bo to čim prej povrnilo na kakšen drugačen način! Predvsem pa upam, da se bodo takšne prakse začele spreminjati in da si bodo ljudje med seboj pomagali v takšnih trenutkih – v teh dneh sem prebral veliko takšnih zgodb, ko je prišla do izraza sosedska pomoč, predvsem pa pomoč prostovoljcev. In s tem ostaja še vedno upanje, da vsi ljudje v biti niso pokvarjeni do obisti!

“Vojni dobičkarji” #fakof

fotografija je simbolična!
agregat

  1. Turbokapitalizem v svoji veličini. Istočasno v drugem mediju poročajo o farmaciji, k jim ni v interesu raziskovat pozitivnih učinkov vitamina C v limonah za zdravljenje raka, ker ga ne morejo patentirat in na njemu zaslužit.

    Kar janezka naučiš, to janezek zna.

    LP

  2. Nč zdaj jamrat. American dream: profit. Za koliko se bo pa dvignila cena klim pred poletjem.

  3. Hm, cene klim niti niso povsem v tem špilu. Jih je poleti pri kakšnem velikem trgovcu lažje in ceneje dobit, kot sedaj. Bauhaus je imel lani dobre akcije za klime, takšni zdajle ni. No, po drugi strani so tudi ponudili brezplačno dostavo agregatov in peči po celi Sloveniji, kar se mi tudi zdi lepa poteza, tudi cene so ostale enake.

  4. Nic novega, tragedije in dobickarji so vedno sli z roko v roki, ze dolga stoletja pred nastopom modernega kapitalizma.

Komentarji so zaprti.