O prihodu trgovske verige Hofer in Lidl v Slovenijo sem pisal že pred leti. Takrat sem bil “hohštapler” in sem ti dve blagovni znamki gledal s precej drugačnimi očmi, kot ju gledam v sedanjosti. Leta 2007 sem kupoval v Mercatorju, Tušu in Sparu in vedno znova bentil nad tem, koliko denarja gre za hrano, pa čeprav ne pojem “celega prašiča” za kosilo. Kupoval sem tisto, kar potrebujem in vedno znova bil presenečen, ko sem na blagajni za nakup plačal 70+ eurov, čeprav sem vse skupaj lahko zložil v dve vrečki.

Potem se mi je zgodilo par neljubih dogodkov v Mercatorju – pokvarjene stvari pač ne sodijo na police in odkril, da na tržnici prodajajo mango iz Hoferja. Odločil sem se, da poskusim tudi v Hoferju in Lidlu.

Ja, priznam – nisem hodil v ti dve trgovini, ker sem verjel v to, da v njih prodajajo manj kvalitetne izdelke. Motil sem se! Zelo! Na začetku sem v Lidlu skeptično kupoval sadje, ki je bilo slovenskega porekla in izdelke, ki so bili precej cenejši od enakih izdelkov v drugih trgovinah. Odkrival sem, da ponujajo skoraj vse, kar potrebujem za precej precej manj denarj. In tudi kvaliteta ni bila nič slabša od kvalitete v drugih trgovinah.

Še sedaj se spomnim presenečenja, ko sem za precej podobno “košarico” plačal skoraj pol manj denarja kot v Mercatorju. Okus zelenjave se ni razlikoval od tiste, ki sem jo pred tem kupoval v Tušu, Sparu, ali pa na tržnici pri “ekoloških” kmetih. Ne, ni se mi pokvaril okus, saj sem še vedno navajen doma pridelane zelenjave, ki jo dobim ob obisku staršev. Poleg zelenjave, sem odkril, da imata tako Hofer, kot Lidl precej velik izbor drugih izdelkov, ki jih sedaj kupujem samo še pri njima.

Zakaj ne kupujem samo v eni trgovini? Ker so mi nekateri izdelki nekje bolj všeč, ali pa imajo tiste izdelke, ki jih iščem samo v eni trgovini. Ampak se ne sekiram, ker sta ponavadi ti dve trgovini ena zraven druge. Da tega, da imata oba trgova v ponudbi tudi bio živila in mleko iz soje, niti ne omenjam – za precej nižjo ceno, kot pri konkurenci.

Še ena stvar je, zakaj grem rad v Lidl, ali Hofer – ker sem do sedaj samo parkrat naletel na gužvo na blagajni. V primerjavi z ostalimi trgovinami imajo tukaj sistem tako dobro dodelan in prodajalke tako hitro skenirajo izdelke, da jih sam ne morem tako hitro zlagati v vrečko. Ni samopostrežnih blagajn in ni 15 blagajn z naveličanimi prodajalkami, kjer vedno čakaš, da se zapišejo točke zvestobe in vse ostale stvari, ki smo jih navajeni početi, ko smo pred blagajno. Oni pač preprosto prodajajo in ljudje kupujejo.

Suma sumarum – če sem pred leti še vihal nos nad Hoferjem in Lidlom, se je moje mnenje v tem času precej spremenilo. Zaradi tega ne jem nič manj zdravo, niti nisem proti slovenskim izdelkom, saj jih oba trgovca ponujata. Samo včasih je potrebno pogledati na deklaracijo! Ah ja, tudi jaz se očitno spreminjam!

p.s.: kje pa vi kupujete?
p.p.s.: spletni mesti obeh trgovcev bi vseeno lahko doživeli majhno prenovo?!

lidl

hofer