Lidl in Hofer – moj pogled par let kasneje

O prihodu trgovske verige Hofer in Lidl v Slovenijo sem pisal že pred leti. Takrat sem bil “hohštapler” in sem ti dve blagovni znamki gledal s precej drugačnimi očmi, kot ju gledam v sedanjosti. Leta 2007 sem kupoval v Mercatorju, Tušu in Sparu in vedno znova bentil nad tem, koliko denarja gre za hrano, pa čeprav ne pojem “celega prašiča” za kosilo. Kupoval sem tisto, kar potrebujem in vedno znova bil presenečen, ko sem na blagajni za nakup plačal 70+ eurov, čeprav sem vse skupaj lahko zložil v dve vrečki.

Potem se mi je zgodilo par neljubih dogodkov v Mercatorju – pokvarjene stvari pač ne sodijo na police in odkril, da na tržnici prodajajo mango iz Hoferja. Odločil sem se, da poskusim tudi v Hoferju in Lidlu.

Ja, priznam – nisem hodil v ti dve trgovini, ker sem verjel v to, da v njih prodajajo manj kvalitetne izdelke. Motil sem se! Zelo! Na začetku sem v Lidlu skeptično kupoval sadje, ki je bilo slovenskega porekla in izdelke, ki so bili precej cenejši od enakih izdelkov v drugih trgovinah. Odkrival sem, da ponujajo skoraj vse, kar potrebujem za precej precej manj denarj. In tudi kvaliteta ni bila nič slabša od kvalitete v drugih trgovinah.

Še sedaj se spomnim presenečenja, ko sem za precej podobno “košarico” plačal skoraj pol manj denarja kot v Mercatorju. Okus zelenjave se ni razlikoval od tiste, ki sem jo pred tem kupoval v Tušu, Sparu, ali pa na tržnici pri “ekoloških” kmetih. Ne, ni se mi pokvaril okus, saj sem še vedno navajen doma pridelane zelenjave, ki jo dobim ob obisku staršev. Poleg zelenjave, sem odkril, da imata tako Hofer, kot Lidl precej velik izbor drugih izdelkov, ki jih sedaj kupujem samo še pri njima.

Zakaj ne kupujem samo v eni trgovini? Ker so mi nekateri izdelki nekje bolj všeč, ali pa imajo tiste izdelke, ki jih iščem samo v eni trgovini. Ampak se ne sekiram, ker sta ponavadi ti dve trgovini ena zraven druge. Da tega, da imata oba trgova v ponudbi tudi bio živila in mleko iz soje, niti ne omenjam – za precej nižjo ceno, kot pri konkurenci.

Še ena stvar je, zakaj grem rad v Lidl, ali Hofer – ker sem do sedaj samo parkrat naletel na gužvo na blagajni. V primerjavi z ostalimi trgovinami imajo tukaj sistem tako dobro dodelan in prodajalke tako hitro skenirajo izdelke, da jih sam ne morem tako hitro zlagati v vrečko. Ni samopostrežnih blagajn in ni 15 blagajn z naveličanimi prodajalkami, kjer vedno čakaš, da se zapišejo točke zvestobe in vse ostale stvari, ki smo jih navajeni početi, ko smo pred blagajno. Oni pač preprosto prodajajo in ljudje kupujejo.

Suma sumarum – če sem pred leti še vihal nos nad Hoferjem in Lidlom, se je moje mnenje v tem času precej spremenilo. Zaradi tega ne jem nič manj zdravo, niti nisem proti slovenskim izdelkom, saj jih oba trgovca ponujata. Samo včasih je potrebno pogledati na deklaracijo! Ah ja, tudi jaz se očitno spreminjam!

p.s.: kje pa vi kupujete?
p.p.s.: spletni mesti obeh trgovcev bi vseeno lahko doživeli majhno prenovo?!

lidl

hofer

 

 1. Lidl je ta oglas plačal z zobno pasto, kaj pa je dal Hofer?

  1. seveda, jaz se prodajam za 0,69 eura.. bravo!

   nekateri ljudje imajo svojo vrednost, drugi svojo ceno..

   1. Čist resno! Dva tedna nazaj sem kupil…kilogramska vreča mislim, da je. Ravno to mi je cool v Hoferju v zadnjem času; uveljavljeni izdelki (Domačica, Cedevita, Haloža,Union, Frutabele itd.) za cca. 30% cnej….je*ejo naj se z njihovim nacionalnim interesom v Mercatorjev na moj račun.

 2. Jaz večinoma hodim v Lidl. Poleg ostalega me prepriča predvsem “obvladljivost” trgovine. Naveličal sem se velikih centrov, že Mercatorjev v Domžalah mi je prevelik za “kruh in mleko”. Priznam pa, da občasno pogrešam malce širšo ponudbo in takrat zavijem v Mercator.

  Me pa pri Lidlu fascinira predvsem naslednje. Obiskal sem ga v Španiji, Grčiji in Franciji. In povsod je enak. Vsak ima sicer tudi lokalne proizvode, ampak velik del ponudbe je res enak. In od tu izhaja njihova konkurenčnost. Nek produk, oni pushnejo po celi Evropi in ekonomija obsega v njihovem modelu dejansko pride do izraza.

  Še bolj pa sem fasciniran nad njihovo lokalno ponudbo. Na začetku niso imeli niti union piva, niti čokolina, niti poli salame. Ampak so to uvedli. Očitno torej spremljajo zadovoljstvo in potrebe svojih kupcev in se jim prilagajajo. To sicer ni nič nenavadnega, ampak, če pomislite, da imajo sistem, ki upošteva potrebe par kupcev, pri čemer imajo 1000 trgovin, pomeni da imajo res dober sistem. In ne glede na svojo multinacionalno velikost so po prilagodljivosti primerljivi ali celo boljši ne od najboljšega soseda, ampak celo od sosednje trgovinice.

  Pogrešam pa res neodvisno oceno kvalitete. Ker tiste primerjave “valjda je kvalitetnejše, saj je dražje” pač ne zdržijo resne presoje. Dražje je tudi zato, ker je nekdo svoj ego gradil z trgovinami v Bolgariji.

 3. Eeeee, dovoliš da se mal oglasim na temo cene košarice pri različnih trgovcih?
  Glej, glede na moje 6 letno spremljanje vseh 5ih trgovcev, lahko z gotovostjo trdim, da boš najceneje prišel čez v spar-u (+ hofru/lidlu).
  Diskontarja imata zelo okrnjen sortiman (zaradi omejitve prostora in načina filanja polic – paletna polnitev,omejen/zelo optimiziran kader itd.), zato boš tam težko zadovoljil vse potrebe (predvidevam, da si človek, ki rad kupi tud kak brand več, kajne?).
  Če kupuješ generična/osnovna živila, boš pa npr. s sparovo linijo S-Budget prišel skozi cenovno enako kot pri diskontih, saj so cene enake oz. zeloooo podobne.
  V tušu boš dal povprečno za kakih 5-10% več, v Mercatorju pa od 15-30% več …

  Akcije so izvzete ;)

 4. Tudi sama bi lahko tukaj nekaj dodala, predvsem kar se tiče omejenosti izdelkov v Lidlu in Hoferju. O cenah ne bi, ker zopet niso tako zelo poceni kot nekateri tako zelo govorijo. Jaz v teh trgovinah nikoli nisem dobila vsega kar se potrebovala in sem potem mogla še vedno it tudi drugam da sem dobila vse tisto kar sem potrebovala. Naučila pa sem se v vseh teh letih to da najboljše in najcenejše pridem skozi v Tuševih trgovinah, predvsem z njihovo kartico zvestobe, ker lahko nakupujem tudi v njihovih drogerijah in imam tako potem še dodatne ugodnosti drugje. Priznam pa tudi to da mi nekateri izdelki v Lidlu in hoferju niso ok, so pa to predvsem tuji izdeli (jogurti, namazi, siri, in slani izdelki). Enostavno ni to tisto kar jaz pričakujem!

 5. Večinoma kopujem v Hoferju in sem z razmerjem cena/kvaliteta zadovoljen. Če je Hofer sinonim kvalitete za nemško srednjo klaso, potem bo ok tudi za nas. Lidl je tudi ok.
  Vsi ostali trgovci razen Mercatorja poslujejo super ( za Spar vem da so fantastični, Tuš trgovina posljuje ok, zvija bolj lastnika ). Mercator v današnji obliki ( padanje prihodkov in tržnega deleža ob skoraj 1 milijardni zadolžitvi ) je tak socialistični kolhoz. Prodati čimprej to staro železo, dokler še koga zanima.

 6. Probal izdelke Lidla in Hoferja vendar mi razen redkih izjem ne ustrezajo. Tisto nekaj malega kaj še imajo slovenskih izdelkovn je recimo ok, vse ostalo pa ne da ne bi mogel tega konzumirati, vendar mi že okus ni ta prav. Razni čipsi, smokiji, jogurti, da ne govorim o pijačah imajo takšen čuden okus ki se ga nisem mogel navaditi. Salame sicer imajo ok, samo mene moti ku je vse pakirano, enostavno mi to ne potegne. O kruhu pa raje ne bi, ker imajo njihovo pekarnico in način prodaje kruha na zlo nizkem nivoju, tisti kruh zapakiran z luknjami ki ga prešlata najmanj 100 ljudi kar naj jedo sami. Na žalost me niso prepričali in k njim ne hodim več, ker sem prepričan da lahko tudi v drugih trgovinah prideš kar poceni skozi, predvsem mislim tukaj na Spar in Tuš ki sta ne zelo visoke nivoju. Z oceno Mercatorja pa se tudi sam strinjam, dajmo ga že prodat!

 7. Tudi e.Leclerc je zanimiv. Ima sicer tako dražje kot cenejše izdelke.

  Včasih sem prav presenečen na blagajni, ko mi pove skupni znesek, imam občutek, da gre zanesljivo za pomoto.

  Presenetili pa so me tudi v Franciji, ko sem na soku zagledal napis “Hruškov sok” (Fructal, jasno).

  Imajo pa tudi seveda precejšnjo izbiro francoskih izdelkov, ki jih drugje ne najdeš.

  1. to je podobno, ko sem jaz presenecen, ko zelim dati za par rund v zagorju :) vedno imam obcutek, v primerjavi z ljubljano, da ni zaracunano vse :)

   1. Kolega mi je rekel, da so se enkrat v enem kafiču na obrobju ljubljane zajebavali kako poceni pivo. Naslednjič ni bilo več tako poceni :)

 8. Še dobro da so to razmišljanja in da so ljudje ki se s tem ne strinjamo. Meni recimo Lidl in Hofer ne sedeta in so mi izračuni ki sem jih naredila (pa sem to naredila za vse trgovine) pokazali da tudi slučajno nista tako zelo poceni kot to nekateri tako na veliko govorite. Je pa res da tukaj izstopa Mercator, ki je bodimo pošteni drag. Potem pa poleg cenovne omejitve pride na plan tudi kakovost izdelkov. Pustimo na strani slovenske izdelke v Hoferju in Lidlu, kaj pa ostali tuji izdelki? Nikakor se ne bom strinjala da so na tako visokem nivoju kot so recimo drugi slovenski izdelki v drugih trgovinah. V to me ne prepriča nobeden. Če ti ni mar kaj ješ in kakšen okus ima izdelek, potem je lahko Hofer in Lidl rešitev, drugače pa na žalost ne! Za nobeno ceno…

 9. Jaz pa ne razumem teh debat in bianco podpore določenemu trgovcu, znamki,… Kupujem takrat ko nekaj potrebujem, v omejeni količini, glede na kvaliteto in ceno. Najbolj smešne so mi pa izjave v smislu. Izdelek tam stane samo 40 centon in potem kupijo 6 teh izdelkov v paketu za 2,4 eur. Poleg tega so določeni artikli iiste blagovne znamke namenom nekje cenejše, da pritegnejo nakup še ostalih izdelkov. Jaz kupim pa samo toliko kot potrebujem, npr. 2 izdelka, ki sta lahko npr. dražja (recimo 60 centov) poleg tega pa sta lahko še raznovrstna in plačam 1,2 eur. Kdo je opravil bolj ugoden nakup gledano na denarni tok? Najbolj pa se strinjam z dr. kuharjem, ki je rekel, da ljudje pri rabljenem pasatu z neverjetno nizko ceno hitro posumijo da je z njim kaj narobe, pri hrani pa ne! Pa ni to kritika nobene trgovine ampak v razmislek pretirane požrešnosti in nepotrebne porabe.

  1. kaj misliš da pol tisti ki kupi 6 izdelkov 4 pa vstran vrže. ti moraš potem pa še 2x v trgovino, kar ti znese 3,6 eur, torej preplačaš 1,2 eura. čista logika pa matematika tud. če grem po mleko, ga kupim dva kartona, pa olja tudi, ne hodi po vsak literček posebej in delat gužvo na blagajne

 10. V Hofer grem kar pogosto, saj so mi všeč njihovi izdelki pa tudi kvaliteta je po mojem mnenju odlična. Tudi tisti del Litije se je precej uredil, od kar tam stoji trgovina.

  Nasprotno mnenje imam o Lidlu, ki se mu na široko izogibam. Že njihovi kičasti tedenski reklamni letaki me odbijajo in jih sploh ne pogledam. Lidla v bistvu ne maram že od kar je prišel v Litijo. Trgovino so namreč zgradili na pred tem enem lepših travnikov v Litiji. Prav na grd način so ga uničili in pred trgovino zgradili predimenzionirano parkirišče, ki je 3x večje, kot pa so njegove dejanske potrebe. Izgovor je seveda, da je parkirišče zgrajeno v sodelovanju z občino Litija, kot dodatni prireditveni prostor, vendar bi lahko občina za tiste tri prireditve letno, ko parkirišče dejansko uporabljajo našlo neko drugo bolj primerno lokacijo. Tudi kvaliteta mi je zelo vprašljiva. Sploh od tedaj, ko so moji sorodnici v njihovi pakirani hrani našli neke živalce (črvičke, če se ne motim). Več za vas! Ne hvala.

 11. Jaz ponavadi hodim v Eurospin in Leclerc.
  Eurospin ima kvalitetne izdelke, zmrznjene stvari so poceni in zelo dobre, tudi siri in mlečni izdelki. Nekatere stvari pa v teh “cenejših” trgovinah (Eurospin, Lidl, Hofer) ne moreš kupovat ker je kvaliteta res slaba – recimo pašta ni za jest, zelenjavo jaz itak kupujem samo še direkt od kmetov ker imajo vse trgovine zelenjavo in sadje brez okusa.
  V Leclercu kupim stvari, ki v Eurspinu niso dobre kvalitete in eko čistila, ki so v Leclercu zelo ugodna

 12. Ko vas takole berem, nekatere ki govorijo o kvaliteti in brezokusnosti, si mislim “Še lačni boste in še premajhna kriza je očitno”. Pa da ne bo pomote, to pravim ves čas tudi moji mami, ki dramatizira o neki kvaliteti iz kmetij. In ne, nimam ne slabe plače, niti preveč dobre.

 13. Neki sem se naučil, vaj glede zelnjave. Da je treba po njo v Hofer/Lidl/Eurospin dopoldan. Ker popoldan ni ničesar več, ali pa je uvelo in seveda niti ne vredno 15%+ popusta. No, kruh v košari s 25%+ popustom, ker je en dan staro, se pa čist splača kupit, ker ga itak vržem v zmrzovalnik.
  Aja, pa vsaj v Hoferju, če prineseš kaj v reklamacijo, nič ne komplicirajo…
  So pa, kakor je brati, zaposlene trgovke v teh diskontih precej j….e stranke.

 14. Ne maram ne Lidla in ne Hoferja. Zaradi izdelkov, izgleda trgovine in tudi same ponudbe. Ne dobiš vsega tega kar potrebuješ doma, pač oni prodajajo določen segmet izdelkov, za katere vedo da gredo dobro v prodajo, sem pa njihove izdelke na nekaj rojstnodnevnih zabavah že probala pa mi niso bili najbolj všeč. Cenovne politike ne poznam, bi pa rekla da vseeno niso tako zelo poceni da bi se to splačalo. Manjka jim dodatna ponudbo, da bi ponudili nekaj več kar ima konkurenca. Ker se nanašat na cene na dolgi rok ne bo šlo!

 15. Jaz sem za kombinacijo Spar + Lidl. Določene stvari v Lidlu so super in poceni nekaterih pa ne najdeš za tisto pa potem pride Spar na vrsto :) Mi je pa v Lidlu všeč da si hitor iz trgovine pa da gre na blagajni hitro sploh če greš iskat par stvari. Če bi po par stvari moral hodit v kakšen velik Spar ali Mercator bi znorel preden bi ven prišel. Sploh Mercator je obup na blagajni. Lahko je samo eden pred tabo in misliš da boš hitro na vrsti pa ni ravno tako. Popusti, pika kartice, ponujanje nekih izdelkov itd. Včasih sem tud sam več al manj prisegal na Mercator ampak se mi zdi da se je kvaliteta praktično vsega v Mercatorju bistveno poslabšala oz. Mercator ni več to kar je bil.

 16. Seveda so pristni izdelki sele v Mullerju, ampak ja…se strinjam z napisanim. :) Good one. ;)

 17. Meni pa ni jasno, kako se splača Hoferju slovensko mleko vozit v 400 km oddaljen kraj v Avstriji in ga obdelanega nato prodajati po Sloveniji po konkurenčni ceni. To mi ne gre skupaj. Sem mislil, da je mlekarna ki polni zanje tu v bližini meje pa temu ni tako. Ahh kam je šel ta svet…

 18. Po čemu sklepate da so slovenski izdelki na visokem nivoju, nemški pa ne? Če mene vprašate velja ravno obratno, slovenski so eno obično sranje in cene le the izdelkov so močno pretirane, ampak ljudi je tako lahko zavajati, mar ne?

Komentarji so zaprti.