Poslanec Marko Pavlišič javno podprl legalizacijo marihuane

Marko Pavlišič, poslanec stranke DL in pisec bloga Najboljši blog: moja razmišljanja, je včeraj na javni predstavitvi mnenj o Predlogu zakona o konoplji (ZKon) v Državnem zboru Republike Slovenije javno podprl legalizacijo marihuane. Njegov govor je bil trikrat nagrajen z aplavzom, saj je b svojem govoru kratko in jedrnato povedal približno to, kar si tudi jaz mislim. Legalizacija marihuane bi morala biti narejena po principu Kolorada – brez kompliciranja in ustanavljanja novih teles, ki bi skrbela za to področje. Z legalizacijo bi preko davkov polnili državno blagajno, prav tako pa zadali udarec preprodajalcem te droge. Več pa v spodnjem videoposnetku!

Marko je pokazal, da še obstajajo normalni poslanci, ki so za to, da se nekatere stvari uredijo in niso politiki zgolj zato, da veliko govorijo in nič ne povedo! Sedaj pa samo upam, da se bo to dejansko res zgodilo in ne bodo birokrati našli kup problemov in težav in vse skupaj zakomplicirali do amena, kot smo sicer navajeni!

Še en del mojega razmišljanja o tej temi:

Sam sem o tem sanjal že leta 2009. Namesto da bi naši vrli poslanci sprejeli zakon, ki bi omogočal ravno to – prosto prodajo marihuane v lekarnah in bi s tem se precej dobro očistil črni trg, predvsem pa bi država dobila prepotrebna sredstva za državno blagajno in bi Slovenija postala “turistom” zanimiva država, se pri nas ne spremeni nič. Pri nas se samo čaka, da pade kakšna rešitev z neba in potem se dičimo in hvalisamo naokoli, kako smo uspeli vse skupaj rešiti.

5 things to know about marijuana in the U.S.

Ideja o legalizaciji marihuane je stara. Itak! Pred tremi leti jo je predlagal Luka Juri, saj bi posledično z legalizacijo marihuane pridobili precej sredstev s trošarinami na ta račun. In v času, ko vlada razmišlja, kje vse bo “šparala”, bi bil vsak ekstra prihodek, pa čeprav iz naslova marihuane, več kot dobrodošel.

Glede na trenutne razmere, bi bila takšna poteza vlade precej všečna, predvsem pa bi se zgodilo tisto, o čemer tumbam že vrsto let – posamezniki, ki sedaj na račun droge služijo mastne denarje, bi ostali brez pridobitne dejavnosti in naša policija bi se lahko ukvarjala z drugimi stvarmi. Prav tako pa bi mediji morali najti druge, bolj zanimive teme, kot pa poročanje o kriminalističnih akcijah, kot smo priča v zadnjih dneh.

Ne samo to, da bi lahko kupil marihuano v lekarni, tudi število turistov pri nas bi se povečalo. Tudi to podpiram, ker je zopet nov prihodek denarja, od katerega bi imela korist tudi država. Polni hoteli, polne restavracije ljudi, ki postanejo “zeleno” lačni. In ne, ljudje ki kadijo marihuano ne ubijajo v podhodih, niti ne ropajo bank in pošt, ko skadijo en špinel! Ravno nasprotno, takšni ljudje so precej bolj umirjeni kot pa horde nogometnih navijačev, ki spijejo liter, ali dva, pa še malce žganice povrhu, da so bolj pogumni. Za njimi ostajajo upostošenja!

In ko smo že pri tem – zanima me statistično, koliko avtomobilskih nesreč se zgodi pod vplivom marihuane in koliko pod vplivom alkohola? Koliko ljudi je že umrlo od predoziranja marihuane in koliko od predoziranja alkohola? Je to mogoče lahko razlog, da se razbije mit o škodljivosti marihuane in se končno začne razmišljati o njeni legalizaciji?

Glede na to, da zgornje stvari lahko zapišem iz lastnih izkušenj, v daljšem časovnem obdobju in jih lahko potrdi vsak, ki je kdajkoli skadil kakšen “žb”, bi bil mogoče res že čas, da se kaj takšnega začne dogajati v naši deželi. Da v bistvu skadimo en “džoint” miru in naredimo skupaj kaj boljšega za našo lepo deželo, ki pa gre vsak dan bolj v kurac. In legalizacija marihuane bi bila definitivno zanimiva pot rešitve, predvsem pa bi prinesla precej reda na našo sceno, da o sami industriji, ki bi prinesla precej novih delovnih mest, niti ne razmišljam. win-win situacija!

marko_pavlisic

 1. Sicer se strinjam, čim prej legalizirati, ampak se pa ne strinjam z delom okoli vožnje pod vplivom.
  Ne rečem, vozniki pod vplivom THC so manj problematični, skoraj neproblematični, ampak vožnje pod vplivom katerihkoli substanc, ki vplivajo na zaznavo ne sme biti dovoljeno.
  Tukaj pa trčimo ob problem legalizacije marihuane, lahko jo dovoliš, ampak brez ustreznega testiranja voznikov bodo pizdarije. Trenutno ti samo ugotavljajo ali je THC v krvi ali ne, kar pa ne pomeni nujno da si pod vplivom.
  Mislim, da bi to morala biti prva stvar, ki se jo uredi, še pred legalizacijo.

  1. Ne strinjam se ker veči odmerek uživanja(kajenja)marihuane upliva na voznikovo počutje in zbranost,podobno je tudi z alkoholom.En del sekunde povzroča nesrečo sa smrtnim izidom ili trajnim invaliditetom.

 2. 1. mnenja sem, da imamo dosti bolj pereče probleme v državi.
  2. mnenja sem, da se ne bo kaj dosti spremenilo, ker je pač 1 poslanec nekaj v parlamentu govoril o marihuani.

Komentarji so zaprti.