Sandi Murovec, kreator oblačil za slovenske olimpijske športnike v Sočiju je udaril znova. Tokrat se zavzema za spremembo slovenske zastave, ali vsaj njenih barv s pozivom na Facebooku (vir):

Zdaj je pravi čas! Predlagam, da 18. februar postane DRŽAVNI PRAZNIK ŠPORTA. Ste za to, da s 30.000 podpisi sprozimo postopek za referendum k spremembi slovenske zastave ali vsaj barv?
Saj ne, da bi morala biti taka kot na skicah, ki jih prilagam (morda bi se morali poigrati še z grafičnim elementom Triglava), ampak za začetek bo dovolj. Gremo Slovenija! S to Olimpijado so nas spoznali vsi, ampak ne po zastavi, temveč barvni kombinaciji, ki je preprosto “naša”.
p.s pošlji oz. deli naprej!

Obstaja tudi Facebook stran – Nova slovenska zastava (vir), ki ima že več kot 6500 lajkov. In se zavzema

Predlog za spremembo slovenske zastave. Rdečo barvo naj zamenja zelena, s katero smo se Slovenci končno poistovetili in povečali razpoznavnost naše države.

Seveda je vse to zgolj želja posameznikov, ki so sedaj na krilih športnikov in ki bi spremenili vse, kar se spremeniti da. V tem primeru bi bilo mogoče vseeno vprašati za mnenje strokovnjake iz tega področja, ki vsaj vedo za kaj se gre pri teh stvareh.

Namreč dejstvo je, da poceni populizem in ad hoc rešitve niso nikoli dobre. Tudi te pobude so pač trenuten odraz stanja, vendar ko berem nekatere komentarje, se sprašujem kje jaz to živim. Do spremembe zastave, ali njenih barv ne bo prišlo, tega se lahko zavedamo in takšne debate, ki so namenjene same sebi so sicer zanimive, ampak o takšnih stvareh ne more odločati vsak posameznik.

Bi pa vseeno Sandiju Murovcu predlagal eno stvar – kaj pa če bi na novi zastavi imeli še prostor za sponzorje? Ali pa bi bila kakšna barva transparentna, da bi se bolj prilagajala razmeram? Saj to pa ni tak hudič narediti, kajne?

p.s.: tega, da je osnutek zastave barvno podoben zastavama Sierra Leone, ali Uzbekistanu, niti ne bom omenjal. Bi pa jaz imel eno prošnjo – kaj pa roza poni namesto grba? Bi to šlo skozi?

sandi