Sandi Murovec, kreator oblačil za slovenske olimpijske športnike v Sočiju je udaril znova. Tokrat se zavzema za spremembo slovenske zastave, ali vsaj njenih barv s pozivom na Facebooku (vir):

Zdaj je pravi čas! Predlagam, da 18. februar postane DRŽAVNI PRAZNIK ŠPORTA. Ste za to, da s 30.000 podpisi sprozimo postopek za referendum k spremembi slovenske zastave ali vsaj barv?
Saj ne, da bi morala biti taka kot na skicah, ki jih prilagam (morda bi se morali poigrati še z grafičnim elementom Triglava), ampak za začetek bo dovolj. Gremo Slovenija! S to Olimpijado so nas spoznali vsi, ampak ne po zastavi, temveč barvni kombinaciji, ki je preprosto “naša”.
p.s pošlji oz. deli naprej!

Obstaja tudi Facebook stran – Nova slovenska zastava (vir), ki ima že več kot 6500 lajkov. In se zavzema

Predlog za spremembo slovenske zastave. Rdečo barvo naj zamenja zelena, s katero smo se Slovenci končno poistovetili in povečali razpoznavnost naše države.

Seveda je vse to zgolj želja posameznikov, ki so sedaj na krilih športnikov in ki bi spremenili vse, kar se spremeniti da. V tem primeru bi bilo mogoče vseeno vprašati za mnenje strokovnjake iz tega področja, ki vsaj vedo za kaj se gre pri teh stvareh.

Namreč dejstvo je, da poceni populizem in ad hoc rešitve niso nikoli dobre. Tudi te pobude so pač trenuten odraz stanja, vendar ko berem nekatere komentarje, se sprašujem kje jaz to živim. Do spremembe zastave, ali njenih barv ne bo prišlo, tega se lahko zavedamo in takšne debate, ki so namenjene same sebi so sicer zanimive, ampak o takšnih stvareh ne more odločati vsak posameznik.

Bi pa vseeno Sandiju Murovcu predlagal eno stvar – kaj pa če bi na novi zastavi imeli še prostor za sponzorje? Ali pa bi bila kakšna barva transparentna, da bi se bolj prilagajala razmeram? Saj to pa ni tak hudič narediti, kajne?

p.s.: tega, da je osnutek zastave barvno podoben zastavama Sierra Leone, ali Uzbekistanu, niti ne bom omenjal. Bi pa jaz imel eno prošnjo – kaj pa roza poni namesto grba? Bi to šlo skozi?

sandi

7 Responses to Referendum k spremembi slovenske zastave ali vsaj barv – Sandi Murovec

 1. markopigac pravi:

  Kaj je prizadet ta tip?

 2. Jan pravi:

  Panem et circenses (Kruha in iger); če pa že ni kruha, saj iger naj bo.

  Razprava o zastavi bi bila trenutni politični eliti nadvse dobrodošla, ker bi se ljudska čustva razvnela ob razpravi o simbolih namesto, da bi se ukvarjali s vprašanji, kako bomo živeli in preživeli. Zastave pač ne moreš pojesti, tako kot je Charlie Chaplin svoje čevlje v znameniti burleski, v kateri kaže grenko življenje v času velike krize.

  Quod licet Iovi, non licet bovi (Kar je dovoljeno Jupitru, ni dovoljeno volu).

  Pa tudi sicer je zamenjava simbolov države strošek, ki gre v desetine milijonov evrov. To pa je znesek, s katerim bi lahko rešili na primer nekaj sto delovnih mest v mariborski Livarni, ali Novolesu in še kje in omogočili zagon delavskih zadrug, ki bi nadaljevale uspešno delo teh podjetij, ki bodo sicer verjetno v stečaju uničena.

 3. Realna_tla pravi:

  Normalno da do spremembe ne bo prišlo saj je preveč ljudi ozkogledih, če še vlade ne morete zamenjati, kaj šele da bi protestirali za svoje pravice in državo.

  V mojih mislih bo ta zastava ostala za vedno saj je tako ali tako naša država prodana, tale zastavica je pa ena najlepših na svetu.

  Zelena je pa tako ali tako naša barva, saj je Slovenija skoraj 50% pokrita z gozdom in tudi s športnimi dosežki se ta barva opravičuje.

  Škoda besed ampak vseen bravo za res lep izdelek!

 4. Jan pravi:

  @Realna_tla: le da je več kot 40 % te pokritosti z gozdom uničenih ob zadnjem žledu…

 5. Damjan Jagar pravi:

  Lepo. Tako kot tudi letošnja olimpijska oprava.

 6. mikhail gorbachow pravi:

  Nedam trobojnice… , to je bilo zmeraj pri slovanih …

 7. manja boh pravi:

  Zelo pozdravljam pobudo za spremembo slovenske zastave. Skrajni čas je, da se znebimo rdeče barve. Te kombinacije barv ima preveč držav, tako da nas stalno zamenjujejo. Olimpijska oblačila so bila čudovita in z lahkoto smo bili prepoznavni. Svet se nas je zapomnil. Pa tudi s praznikom športa se zelo strinjam, saj so naši odlični športniki pravi ambasadorji naše države in so lahko dober zgled naši vladi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.