Dogodek, ko je Zoran Predin udaril sodnika na košarki, je zaznamoval dogajanje na Facebooku in Twitterju. Niti olimpijske igre niso bile tako zanimive, kot ta dogodek, ki bi se ga moral čisto vsak sramovati in ga obsoditi. Vendar so uporabniki družbenih medijev precej polarizirani. Medtem ko je večina obsodila dejanje Zorana Predina na Twitterju, je na Facebooku situacija povsem drugačna. V bistvu me to dejstvo niti ne preseneča tako, kot me žalosti. Žalosti zaradi tega, ker je očitno nekaterim ljudem fizično obračunavanje nekaj povsem logičnega in normalnega.

Kljub temu, da je šlo za sodnika, ki je sodil tekmo in delal napake, so komentarji, ki jih berem precej strašljivi. Za trenutek se mi zazdi, da nekateri živijo v drugih časih, ko bi se vse reševalo s fizičnim nasiljem. Očitno pozabljamo, da je od pradavnine minilo že precej let in da se je v tem času spremenilo tudi obnašanje človeka. Za fizično nasilje ni opravičila! Ne, niti slabo sojenje, niti dolgoletno in goreče navdušenje nad klubom ne pripomore nič k temu, da bi bilo nasilje opravičeno.

Namreč, če sledimo komentatorjem, da je bilo dejanje v afektu, da je bilo posledica goljufivega sojenja, da je prav, da se s takšnim sodnikom fizično obračuna, potem pridemo kaj kmalu na nivo, ko bomo lahko z vsakim, ki nam pride na pot, tudi fizično obračunali. Si predstavljate – na sodišču vam sodnica izreče kazen, vi se ne strinjate in ji namlatite. V trgovini vam prodajalka napačno obračuna znesek in jo oklofutate. Pridete v službo in vam da šef dodatke naloge in zadolžitve in mu razbijete nos. Saj je bilo v afektu in se nismo strinjali z njim! Ne! In še enkrat ne! Za nasilje ni prostora. In stvari se dajo urediti tudi na druge način, ki so vsekakor bolj humani.

Ko glasbenik, kot je Zoran Predin, pokaže svoj način reševanja problemov imamo dvojni problem. V končni fazi je on javna osebnost in vanj veliko ljudi zaupa in je kot tak lahko tudi idol marsikomu. Njegovo dejanje v tem primeru rezultira v totalno ponižanje tega. In kljub temu, da se je opravičil, to opravičilo ni nič vredno. To ni rešitev situacije. Rešitev situacije je to, da do takšnih primerov niti ne pride! Me zanima, ali se tudi doma dogajajo takšne stvari, ko je v afektu, ali ko ga karkoli zmoti?

Pa vendar to še ni vse. Zoran Predin je udaril od zadaj, tako da ga sodnik niti ni videl. Mogoče je celo zgrešil prvega sodnika in po nesreči zadel drugega. Ali bi vsi ti komentatorji, ki opravičujete napad Zorana Predina še vedno imeli enake misli, če bi se sodnik mrtev zgrudil na tla?

Par primerov komentarjev na Facebooku, ob katerih sem se zgrozil (ne bom objavil imena in priimka osebe, ki je napisala takšen komentar):

  • 1. sodnik si je zaslužu; 2. vsaj eden je imel jajca in ga je, 3. res pa ni lepo, vendar zvestemu navijaču tudi ni lahko
  • zame osebno je večji prekršek to,da je bil sodnk podkuplen.Sodniku uzet licenco pa u zapor!!!!!!!!!! sodnik si pa itak najmanj eno okul ušes zasluž,če že ne kj druzga!
  • nimaš se kaj opravičevat!!!…..kar si naredil si naredil…..in prav je tako……nekdo ki se mi vsaj enkrat ni zmešalo na tekmi ni pravi navijač…….imaš mojo 101% podporo !bravo zoran
  • jst se pa ne strinjam z vami in mu dam čisto na prav !!Še premalo ga je!!!! Končno je en pokazu kaj si misli o sodnikih,ki so itak vsi podkupljeni in malo kater sodi tako kot je treba sploh ko gre za slovenske klube in slovenijo!!
  • bravo predin; dobr s mu jo stisnu. jebiga saj s plaču kazn., dobr s ga užgal 1:1.
  • Zoran Predin, ti si kralj! naj rečejo kar hočejo, edini si, ki se upaš upret tem barabaminom, ki vsako leto vztrajno kradejo olimpiji! to, kar si naredil, bi moral narediti vsak zvesti navijač olimpije ob takih barabijah, kot so jih včeraj počeli sodniki! Neuki slovenci se bodo šele čez generacije zavedli veličine Tvojega dejanja! Zoran ti si BOG!
  • Zoran, kar si storil ti smo si želeli (če ne naglas pa vsaj potihem) narediti vsi, ki smo bili včeraj tam! Ne bi se smelo zgoditi a razumem da se ti je snel, vsem nam se je… Zdej pa kakšno poučno pesem o tem napiši, da bo svetohlincem in svetnikom zadovoljeno, pa se vidimo na naslednji tekmi, bomo skupaj prešeli do deset

zoran_predin