Všečna vlada, ki ne ve kaj dela?!

GURS in sranje okoli odmere davka na nepremičnine, je bil moj zapis, kjer sem pizdil nad tem, kako se je država pavšalno lotila enega izmed večjih projektov v zadnjih letih – popisa nepremičnin in nepremičninskega davka. Ko smo državljani začeli dobivati informativne izračune, smo ugotovili, da so zapisani napačni podatki, da je nastal cel kup težav, ki jih moramo državljani samo odpravljati, predvsem pa smo ugotovili, da je ta davek precej višji, kot je bilo včasih nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča – vsaj tako so nam predstavljali vse skupaj v nekih drugih časih.

Razumem. Kriza je. Ni denarja, vse več je brezposelnih, krediti, ki so jih nekateri posamezniki dobivali s “ta veliko lopato” ne bodo nikoli odplačani, TEŠ6 stane vsak dan več, kljub temu, da ni računice, da se vse skupaj izplača. In treba je polniti državno blagajno. Najlažje je z uvedbo novega davka – nečesa, kar še nismo imeli in kar ne poznamo. Nepomembno, če je s tem davkom vse narobe, kar je stroka opozarjala že pred časom in kar so tudi nekateri poslanci opozarjali, da bodo nastali problemi med nerezidenčnimi in rezidenčnimi nepremičnin, ki so osnova za nižjo stopnjo davka. Glede na to, da se je sedaj “dalo urediti” to zadevo s služnostjo stanovanja in spremembo stalnega bivališča, kar pa je stalo od 150-200 eurov in da se je veliko Slovencev odločilo za to rešitev, je sedaj vse skupaj postavljeno v malce drugačno luč. Namreč danes so se v medijih začele pojavljati informacije, da vlada razmišlja o spremembi nepremičninskega davka, kajti ugotovili so, da je cel kup problemov s tem “projektom”.

Vlada bo najverjetneje odpravila razlikovanje med rezidenčnimi in nerezidenčnimi stanovanji ter zamrznila razlikovanje med zemljišči za gradnjo stavb in drugimi nezazidanimi stavbnimi zemljišči. Davka naj ne bi bilo do popolne ureditve evidenc. (vir)

Znova se je pokazala tipična poteza vlade, ki se pač obrača po vetru. Ko so se državljani začeli “buniti” in “pizditi” in ko so se vrste na GURSu povečale, se je vlada odločila, da bo malce razmislila. Zatorej vsi, ki ste imeli v mislih spremembo služnosti, počakajte še malce, da bo vlada sporočila, kaj bo sploh naredila. V tem času bo, vsaj upam tako, odletel dosedanji šef GURSa, ki je v vsem tem času storil precej napak in neumnih potez. Na žalost v Sloveniji nihče za nič ne odgovarja, razen Bine Kordež.

Naši vladi pa svetujem – če se že odločite za spremembe, potem stojte za njimi in jih izpeljite do konca. Seveda pa je potrebno vnaprej precej dobro premisliti o vsem skupaj, dobiti strokovno javnost in narediti sistem, ki je “bulletproof”. Dovolj je bilo “projektov”, ki stanejo več, kot pa je sam izplen takšne akcije. Predvsem pa vlada, ne poskušajte biti všečni, ko zajebete stvari. Nihče nima rad takšnih ljudi, niti politikov, še manj pa si želimo živeti v državi, kjer ni jajc za spremembe.

Imate javnost, ki vas opazuje in spremlja. Če ne zaupate sebi in svojim strokovnjakom, jo povprašajte. Dobite informacije od deležnikov, ki nimajo pojma o vaših načrtih, ampak imajo pa “kmečko logiko”, ki je velikokrat boljša od vseh vaših svetovalcev, ki jih pobirate po svetu in plačujete ogromne zneske za njih. Predvsem pa se zavedajte, da smo precej bolj pozorni na vse, kar se dogaja, kot smo bili nekoč, ko smo verjeli, da bo Slovenija nova Švica in da se nam bo cedil med in mleko. Ja, tisti časi so mimo, sedaj smo državljani postali psi čuvaji, ki se odzovemo na vsako neumnost, ki pa jih je vsak dan več.

Kljub temu, da sem levičar, mi vaše vladanje ni všeč. Premalo strokovno, preveč kampanjsko, predvsem pa brez jajc in učinkov. Na žalost, ali na srečo so volitve vsake štiri leta! In upam, da bo nekoč obstajala opcija, da bo poslanec lahko poslanec samo dva, ali tri mandate in potem bo odšel nazaj med ljudstvo in se ne bo celo življenje napajal na državnih jaslih.

Ob bok nepremičninskemu davku – upam, da bo kdaj črno na belem tudi prikazan strošek celotnega procesa: od popisa nepremičnin, do vseh projektov okoli tega, do informacijskega sistema, predvsem pa tudi stroški svetovanj, pošiljanj obračunov in vsega ostalega. Verjetno znesek ni zanemarljiv, kajne?

prhovec-5-let-fotografije-05

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja