Pred časom, ko je ledena ujma zajela Slovenijo, so se v javnosti, predvsem pa na družbenih omeržjih začele pojavljati teorije, da je vse to bilo narejeno umetno. Da so “višji interesi” za tem, da Američani povzročajo chemtrailse – ostanek izgorevanja motorjev letal na nebu, da so ustvarili sneg z dodatkom, ki se ne topi, jadajada… Teoretiki zarot so dodobra zapolnili prostor s svojimi teorijami in čedalje več ljudi jim je prikimavalo, da bo res nekaj na tem. Namesto zdrave kmečke logike, so rajši verjeli, da se da spreminjati vreme po željah, da je vse to del velikega načrta nekega zavojevalca, predvsem pa je ljudem odpovedal smisel za realnost.

Vendar vse to razumem. Tudi nekoč so, ko si ljudje niso znali razlagati naravnih pojavov vse to zapakirali v zgodbe in so na ta način razlagali grom in blisk. V bistvu je podobnost precej velika – namesto, da bi poslušali znanost in znanstvene razlage, se ljudje raje zatekajo v svet teorij in zastraševanja. Samo prestrašen narod je dober narod.

Vrhunec vsega je bila oddaja Dobro jutro, ki jo je predvajala nacionalna televizija 25.2.2014. V njej je voditelj gostilj strokovnjaka Antona Komata – ki se ga lahko spomnimo kot človeka, ki je meril sevanje mobilnih telefonov pred leti, predvsem pa baznih postaj in delal študije in strašil ljudi. Tudi v tej oddaji je, s pomočjo voditelja, povedal stvari, ki so kot nalašč za vse teoretike zarot. Potrdil je njihove domneve, predvsem pa je še poudaril njegova dejstva o tem, da je vse upravljano in delano z namenom. Sam se sprašujem, kaj se je zgodilo z urednikom oddaje – namreč takšnega šarlatatanstva ne bi nikoli smeli spustiti v eter. Brez osnov, brez kakršnekoli znanstvene podlage se delajo zaključki in se vsevprek obtožuje.

Najboljši del oddaje so definitivno klici poslušalcev. Ja, dejansko sem poslušal, kaj si ljudje mislijo o tej temi in moje slutnje so se potrdile. Ljudje dejanko verjamejo, da je to vse delo “nekoga”, ki ima interese. Da je to nekaj normalnega in tudi njihovi komentarji so bili v tej smeri. Najbolj grozno pri vsem tem je, da bodo drugi gledalci oddaje dejansko verjeli, da je vse to res, saj je bilo to na nacionalni televiziji. Par primerov komentarjev:

  • gospa, ki je dolga leta delala v tuji državi, je priznala, da je med pogovorom s šefom policistov izvedela, da so naročili od Američanov dež in potem so ga imeli. In imela je 156 kozarčkov, ker je bilo toliko dežja, da ji ni zamakalo
  • gospod bi lastnoročno sestrelil letala, ki puščajo chemtrailse, ker to ima pravico storiti
  • gospa je prestrašeno ugotovila, da so na njeni ograji sivi madeži, ki jih prej ni bilo. Obrisala jih je z roko, sedaj pa jo je strah, ker se zaveda, da so to strupi, da ne bo kaj narobe

In tako dalje v nedogled. Očitno so ti chemtrailsi naredili nekaj drugega – ljudem so sprali možgane in izgubili stik z realnostjo. Žalostno. Pa vendar, da ne bom samo pametoval – na spletu obstaja cel kup znanstvenih razlah o teh pojavih, ki so veliko bolj verodostojne, kot pa pričevanje strokovnjaka Antona Komata, ali pa pisanja nekaterih teoretikov zarot po različnih blogih, forumih in Facebooku.

Najprej razlaga o snegu, ki se ne topi, predvsem pa zakaj je sneg črne barve, če ga segrevaš v pomočjo plinskega vžigalnika:

Snow that doesn’t melt! Is it a government conspiracy?! (Hint: no.)

Pa še par stvari o Chemtrailsih, preden boste začeli dejansko verjeti, da nekdo škropi naše glave, pokrajino, ker si želi imeti takšen in drugačen vpliv.

What are chemtrails, and should you be scared of them?

2011-02-11 CBS 5 News Arizona – Chemtrails debunked

chemtrails2

chemtrails