Laibach in nov album Spectre

Skupina Laibach, eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih b(r)andov, bo po osmih letih izdala nov album z naslovom Spectre. Pričakovanja so bila velika in njihove nove pesmi, ki jih je mogoče že slišati na Soundcloudu so hudičevo dobre. Sam sem rad poslušal njihovo glasbo, vendar res tisto prvinsko. Kasneje, ko so eksperimentirali z različnimi žanri, pa mi je bilo že vsega malce preveč. Ampak album Spectre je zame spet presenečenje – pozitivno in komad The Whistleblowers si predvajam na “repeat” že cel dan.

Na albumu Spectre so komadi:

  • The Whistleblowers
  • No History
  • Eat Liver!
  • Americana
  • We Are Millions And Millions Are One
  • Eurovision
  • Walk With Me
  • Bossanova
  • Resistance Is Futile
  • Koran

27. septembra 1980 je, istega leta v Trbovljah ustanovljena, skupina Laibach v Delavskem Domu Trbovlje, pod pokroviteljstvom ljubljanskega ŠKUC-a, pripravljala svoj ‘coming out’, svoj prvi pravi javni nastop, svojo večmedijsko akcijo oz. dogodek, ki naj bi se utelesil kot ‘alternativa (uradni, centralistični) slovenski kulturi’ in ki naj bi z brutalnim oz. bruitističnim avantgardnim nastopom dobesedno pretresel ter predramil takrat še precej s ‘socrealizmom’ prepojene in s provincializmom uspavane Rdeče Revirje.

Čeprav je lokalna oblast celotno prireditev prepovedala pred samim odprtjem razstave, in čeprav je od vsega predvidenega Laibachu uspelo izpeljati le nočno akcijo plakatiranja Trbovelj, je bil ta ‘nastop – ki se ni zgodil’ pravzaprav popoln uspeh, saj je prepoved sprožila vrsto polemičnih reakcij v takratni prebujajoči se slovenski civilni družbi in v nekaterih tiskanih in radijskih medijih (Mladina, Tribuna, Radio Študent…). Takšno je bilo rojstvo Laibacha v slovensko in jugoslovansko javnost 80 – ih.

V Delavskem domu Trbovlje je 23. septembra 2010 ex predsednik Milan Kučan, s slavnostnim govorom odprl razstavo Laibach Kunst, ob 30-letnici delovanja kultne skupine Laibach. Na otvoritvi so bili med drugim tudi Aleš Gulič, Dragan Živadinov,… in cel kup kandidatov za župana Trbovelj.

Idejni vodja skupine Laibach, Jani Novak, je po tridesetih letih končno odgovoril na mnogokrat zastavljeno vprašanje – ali je skupina Laibach imela svojega človeka v Partiji?
Da, sedaj lahko končno izdam, da je bil naš peti član Milan Kučan in da smo izredno ponosni na to. Prav tako pa je skupina Laibach del njegove hobotnice!” in s tem požel močan aplavz.

Janez Knez, akademski slikar in od vsega začetka podpornik, tako morali kot materialni in Milan Kučan sta ob tej slovesnosti dobila tudi častno državljanstvo države NSK.