Čestitam vsem ženskam ob 8. marcu, mednarodnem prazniku žensk. Mednarodni praznik žensk, oz. dan žena so prvič praznovali 19.marca, leta 1911 in sicer na pobudo nemške feministke Clare Zetkin. V svoji izjavi so ženske zapisale: “Socialistične ženske vseh dežel prirejajo v soglasju z razredno zavedno politično in sindikalno organizacijo proletariata v svojih deželah vsako leto dan žensk, ki služi v prvi vrsti agitaciji za žensko volilno pravico”.

V letu 1917 se je praznovanje prestavilo na 8.marec:

 • leta 1945 so Slovenke, takrat Jugoslovanke, dobile splošno volilno pravico
 • leta 1977 Generalna skupščina OZN določi 8.marec kot mednarodni dan žensk

V časih socializma je bil to praznik, kjer so/smo večinoma bolj uživali moški, ko so/smo proslavljali pravice žensk. V osnovni šoli smo nabirali rože in se učili pesmice, ki smo jih potem na proslavah, ali doma recitirali.

Verjetno se vsi spomnimo pesmice: “Mamica je kakor zarja, zjutraj se smehlja, ko še v postelji se dete s sanjami igra”?

V sedanjosti je ta praznik precej izgubil na svojem pomenu. Poleg tega se je z “demokracijo” pojavil še materinski dan, ki ga praznujemo 25.marca.

Čestitam vsem ženskam tega sveta!

Sejem Poroka Flora Celje 03

2 Responses to Čestitam vsem ženskam ob 8. marcu – mednarodnem prazniku žensk

 1. Janč pravi:

  Omenjena praznika si nista prav nič konkurenčna. Mednarodni praznik žensk je posvečen boju za pravice in enakopravnost žensk, materinski dan pa slavi materinstvo.

  Clara Zetkin bi se najbrž obračala v grobu, če bi vedela, da bodo nekateri iz dneva žensk naredili mešanico materinskega dneva in valentinovega.

  Pred kratkim je izšla odlična, a zelo šokantna knjiga Milene Miklavčič “Ogenj, rit in kače niso za igrače”, ki skozi osebne izpovedi več kot 50 ljudi, rojenih v prvi polovici prejšnjega stoletja, osvetljuje, kako zelo drugačno je bilo vsakodnevno življenje naših prednikov. Predvsem pa ne pušča nobenega dvoma o tem, kako so izgledale pravice žensk pred 60+ leti.

  Odlomek je na voljo tukaj:

  http://www.publishwall.si/zareceno/post/90710/odlomek-iz-knjige-ogenj-rit-in-ka%C4%8De-niso-za-igra%C4%8De

  Opis knjige pa:

  http://www.bukla.si/?action=books&book_id=16669
  http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/kako-neki-so-seksali-nasi-dedki-babice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.