Čestitam vsem ženskam ob 8. marcu – mednarodnem prazniku žensk

Čestitam vsem ženskam ob 8. marcu, mednarodnem prazniku žensk. Mednarodni praznik žensk, oz. dan žena so prvič praznovali 19.marca, leta 1911 in sicer na pobudo nemške feministke Clare Zetkin. V svoji izjavi so ženske zapisale: “Socialistične ženske vseh dežel prirejajo v soglasju z razredno zavedno politično in sindikalno organizacijo proletariata v svojih deželah vsako leto dan žensk, ki služi v prvi vrsti agitaciji za žensko volilno pravico”.

V letu 1917 se je praznovanje prestavilo na 8.marec:

 • leta 1945 so Slovenke, takrat Jugoslovanke, dobile splošno volilno pravico
 • leta 1977 Generalna skupščina OZN določi 8.marec kot mednarodni dan žensk

V časih socializma je bil to praznik, kjer so/smo večinoma bolj uživali moški, ko so/smo proslavljali pravice žensk. V osnovni šoli smo nabirali rože in se učili pesmice, ki smo jih potem na proslavah, ali doma recitirali.

Verjetno se vsi spomnimo pesmice: “Mamica je kakor zarja, zjutraj se smehlja, ko še v postelji se dete s sanjami igra”?

V sedanjosti je ta praznik precej izgubil na svojem pomenu. Poleg tega se je z “demokracijo” pojavil še materinski dan, ki ga praznujemo 25.marca.

Čestitam vsem ženskam tega sveta!

Sejem Poroka Flora Celje 03

 1. Omenjena praznika si nista prav nič konkurenčna. Mednarodni praznik žensk je posvečen boju za pravice in enakopravnost žensk, materinski dan pa slavi materinstvo.

  Clara Zetkin bi se najbrž obračala v grobu, če bi vedela, da bodo nekateri iz dneva žensk naredili mešanico materinskega dneva in valentinovega.

  Pred kratkim je izšla odlična, a zelo šokantna knjiga Milene Miklavčič “Ogenj, rit in kače niso za igrače”, ki skozi osebne izpovedi več kot 50 ljudi, rojenih v prvi polovici prejšnjega stoletja, osvetljuje, kako zelo drugačno je bilo vsakodnevno življenje naših prednikov. Predvsem pa ne pušča nobenega dvoma o tem, kako so izgledale pravice žensk pred 60+ leti.

  Odlomek je na voljo tukaj:

  http://www.publishwall.si/zareceno/post/90710/odlomek-iz-knjige-ogenj-rit-in-ka%C4%8De-niso-za-igra%C4%8De

  Opis knjige pa:

  http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/kako-neki-so-seksali-nasi-dedki-babice

Komentarji so zaprti.