Konoplja in Policija – pohvale za odziv na vprašanje na Twitterju

Dva dneva nazaj, sem med razmišljanjem o konoplji napisal spodnji tvit. Vzrok za tvit je bil preprost. Pred parimi leti sem kupil hrano za ptičke in medtem, ko so se ptički gostili so semena te hrane padla na zemljo in klila. Čez nekaj časa je začela rastlina rasti in strokovni pogled izurjenega očesa je naredil zaključek, da gre za travo. Ne, ne tisto iz travnika, ampak za marihuano. Ker je Slovenija dokaj rigorozna na tem področju – tudi upanje, da bi marihuano legalizirali, je padlo prejšnji teden, sem vseeno preventivno to vprašal na twitterju in omenil našo Policijo.

Odgovor njihovega tiskovnega predstavnika je bil precej podoben, kot sem bil prepričan da bo, vendar me je presenetilo dejstvo, da sem sploh dobil odgovor. Njihovo potezo ocenjujem kot zelo dobro, kljub temu, da sem dobil odgovor v elektronski predal, vendar je zajet odgovor povsem korekten. Sicer bi si želel, da bi bil drugačen, ampak vsega pa tudi ne morem vedno dobiti. Lepo je, da se tudi “javne službe” zavedajo da so spletni servisi namenjeni ravno temu – vprašanjem in komunikacijam.

Mogoče spodnji odgovor pride prav še komu, ki bo prišel do podobnega razmišljanja, kot sem prišel jaz, kajti konopljo najdeš tako v prehranskih dopolnilih, kot tudi ptičji hrani in verjetno bi se našla še kje?!

Drago Menegalija, najlepša hvala za vaš odgovor!

 

Pozdravljeni,
V zvezi z vašim vprašanjem, ki ste ga zastavili na tviterju, vam odgovarjamo naslednje:

Zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami (ZPPPD) določa pogoje, pod katerimi sta dovoljena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami ter posest prepovedanih drog. Prepovedane droge so rastline ali substance naravnega ali sintetičnega izvora, ki imajo psihotropne učinke ter lahko vplivajo na telesno ali duševno zdravje ali ogrožajo primerno
socialno stanje ljudi in so opredeljene v seznamu oz. v uredbi.

V Uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog je uvrščena tudi rastlina konoplja. 9. člen omenjenega zakona pa med drugim določa, da se lahko konoplja (Cannabis Sativa l.) goji samo za prehrambene in industrijske namene na podlagi dovoljenja, ki ga izda ministrstvo, pristojno za kmetijstvo.

33. člen istega zakona pa določa, da je v prekršku oseba, ki ima v posesti prepovedane droge v nasprotju z določbami tega zakona oz. ki ima v posesti manjšo količino prepovedane droge za enkratno lastno uporabo.

Glede učinkov prepovedanih drog pa vas prosimo, da se za odgovor obrnete na pristojne zdravstvene institucije.

S spoštovanjem

Drago Menegalija
Predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete

trava-03.jpg

  1. S temle odgovorom ti pravzaprav niso povedali nic kaj prida uporabnega, ker se C. Sativa, katere semena so prisotna v pticji hrani ne more neposredno uporabiti za proizvodnjo marihuane (gre pac za ind. konopljo). Naravna C. Sativa I. ima namrec neprimerno manjse kolicine THC-ja in CBD-ja kot pa kultivarji, katerih namen je “drogiranje.” Zakonski problem bi, po zdravi kmecki pameti, predstavljalo kvecjemu gojenje/posedovanje slednjih.

Komentarji so zaprti.