Naj vlada dvigne davke – v Sloveniji itak kmalu ne bo več ljudi, ki bi jih lahko plačevali! Nepremičninski davek je padel. Upam, da bo kdaj v javnosti odjeknila informacija o vseh milijonih, ki so šli za ta projekt, s katerim bi “napolnili” državno blagajno, vendar je bil celoten projekt narejen tako šarlatantsko, da ga je ustavno sodišče razveljavilo. Nekje sem zasledil podatek, da je bil strošek pošiljanja informativnih izračunov preko 1.000.000 eurov! Nepomemben podatek, kajne?

Ker je državna blagajna prazna, potrebe države pa so velike, je v javnosti v preteklih dneh odjeknila informacija o dvigu DDV-ja o katerem razmišlja vlada. Dosedanji DDV 22% naj bi dvignili za dve točki, 9,5% pa za pol točke. S tem naj bi nadomestili izpad preko 200 milijonov eurov, ki so jih izgubili ob padcu nepremičninskega davka.

Očitno živimo v državi, ki se ne zaveda, da smo v kurcu. Da je preko 130.000 brezposelnih in da je standard zadnjih par let v riti. Glede na to, da ima vlada škarje in platno, vendar nič ne naredi iz tega – razen, da se znova in znova zadolžujemo, bi bil mogoče sedaj pravi čas, da potegnejo črto in povedo državljanom kakšne imajo namene z nami?! Če se bo nadaljeval takšen trend, kot se ga gredo zadnje čase – ko se polni prazno blagajno z novimi in novimi obdavčitvami državljanov in davkoplačevalcev, potem bi bilo smotrno, da državljani to vemo. Še bolj bi bilo smotrno, če bi imela ta vlada pripravljen program, kaj bodo delali v naslednjih mesecih in kako bodo reševali situacijo v kateri smo trenutno. Vse to, kar sedaj počnejo so ad hoc rešitve, ki izgledajo super fino fajn samo prve tri minute, potem pa, ko malce bolj pomislimo o rešitvah izpadejo precej nesmiselne.

Vem, težko je voditi državo, ki je v tako slabi kondiciji, kot je Slovenija. Vendar ni nihče nikogar silil v to – v bistvu si je vsak od njih sam želel, da bi imel vajeti države v svojih rokah. Problem je, da očitno ni nihče nikoli pomislil na situacijo v kateri se nahajamo. In da ni nihče vedel, kaj je cilj tega mandata, saj bi sicer imeli dokaj jasno strategijo, po kateri bi se Slovenija gibala. Predvsem pa bi njeni državljani imeli precej dobre informacije, kaj se bo dogajalo z nami v prihajajočem obdobju in ne bi bili vsak teden znova presečeni, ko bi iz medijev dobili informacije, kaj vse se je spomnila vlada, da bi pogasila ogenj, ki tli že vrsto let.

Bojim sem, da se takšna nespametna in nepremišljena dejanja, kot si jih privošči naša vlada, ne bodo končala dobro. Spomnimo se #gotofje demonstracij, ki s se zgodila zaradi bolj “banalnih” zadev. Spomnimo se obljub, ki so nam bile dane, predvsem pa se spomnimo, da vsi živimo v Sloveniji, ki naj bi bila država vseh. Če bi ta vlada namesto da sanira banke rajši sanirala državljane in bi odpirala nova delovna mesta, ne pa da jih zapira – če že sanira NLB, potem vsaj ne bi bilo treba metati delavcev na cesto, potem bi naredila veliko več, kot pa je naredila do sedaj. In čedalje bolj imam občutek, da ta vlada dela edino v korist kapitala in pozablja na to, da obstajamo tudi državljani v Sloveniji, na katere pa se vlada spomni samo, ko jih je potrebno pomolzti in na novo obdavčiti.

Če bo šel tale nov davek skozi in bomo od 1. maja naprej plačevali višji DDV, potem upam, da tega ne bo narod mirno požrl. V končni fazi bi bila lahko vlada tako fer in bi nam pokazala študije, ki so jih naredili o tem dvigu DDVja, kjer bi državljani dejansko videli, kaj so imeli oni v mislih, predvsem pa o tem, kaj se bo dogajalo z našim denarjem. V nasprotnem primeru bo tale pomlad precej zanimiva in še bolj pestra!

p.s.: zakaj ne bi dvignili DDVja na 34%, za vsak slučaj, da ne bo treba vsake par mesecev dvigovati številke. Lažje bo za vse, tudi za trgovce in proizvajalce programov.

racun-bled.jpg