Projekt Sanjska služba, se je začel kot eksperiment, ki pa je zelo kmalu prerastel te okvire in postal precej več, kot pa si je marsikdo lahko predstavljal, da se lahko zgodi.

Namreč ideja je bila povsem preprosta (vir) – državljani EU smo se odločili, da za poslance Evropskega parlamenta ne bomo več volili poklicnih politikov, ampak jih bomo z žrebom izbrali izmed nas, navadnih ljudi. Vsak član Sanjske službe ima enako možnost biti izbran za poslanca. Člani Sanjske službe izpolnijo svojo dolžnost in volijo, kot je prav. Kandidate za poslance bomo izžrebali med člani na kar najbolj pošten, transparetnten in javen način. Mi, državljani Evropske skupnosti, smo prepričani, da enakopravnost pomeni tudi enake možnosti pri predstavljanju v Evropskem parlamentu. Če smo res vsi enakopravni, si vsak zasluži priložnost, da postane poslanec Evropskega parlamenta. Zavzemamo se za enake možnosti za vse. Smo za odgovorno ravnanje s soljudmi, z vsemi živimi bitji in z okoljem. Verjamemo, da je edino žrebanje (sorticija) pravičen način izbora poslancev, ki onemogoča korupcijo, klientelizem, elitizem in odtujenost poslancev od ljudstva. Poslanci Sanjske službe bodo zastopali interese Internetne javosti. Prek družbenih omrežij bomo udejanjali neposredno demokracijo – naši poslanci se bodo pred odločitvami tam posvetovali z državljani.

Včeraj je potekalo žrebanje kandidatov v Kavarni Union in kandidati, ki bodo na listi Sanjske službe so:

 1. Alan Kodrič
 2. Adriana Kokalj
 3. Uroš Uršič
 4. Sandra Škofic
 5. David Breskvar
 6. Barbara Ložar
 7. Boštjan Novak
 8. Ksenija Korenjak

Spodaj je posnetek, kako je potekalo žrebanje:

Je ta eksperiment dokaz, da smo ljudje naveličano enih in istih obrazov, ki v prvi vrsti poskrbijo zase, svojo stranko, svojo žlahto in pozabijo na tiste, ki so jim dali svoje glasove na volitvah? Je to dokaz, da je treba z demokracijo, v kateri živimo, nekaj narediti in spremeniti. Je žrebanje poslancev v končni fazi boljša opcija, kot pa so volitve, ki smo jih navajeni?

Seveda je sedaj pred kandidati Sanjske službe še precej dela, saj je potrebno zbrati dovolj podpisov in jih overiti in oddati, da se lahko pridružijo EU volitvam. In upam, da jim bo uspelo in da bo ta eksperiment doživel popoln uspeh in posledično se bodo ljudje začeli počasi zavedati, da je svet malce drugačen, kot pa je bil še nedolgo nazaj in da ljudje nismo več ovce, ampak da imamo orodja, ki jih lahko izkoristimo sebi v prid.

Definitivno je tole precej zanimiv in odmeven primer, ki bo v EU dobil precej podobnih akcij, predvsem pa upam, da bodo ljudje ugotovili, da se da demokracijo izkoristiti sebi v prid na različne načine.

euposlanec

4 Responses to Kandidati Sanjske službe za EU poslance so znani!

 1. ALan pravi:

  Moj glas gre njim!

 2. Janko pravi:

  Če bodo uspeli in kandidirali jih bom volil. Že iz protesta proti aktualni mešetarski politiki.

 3. bobby pravi:

  Dober koncept…podpiram idejo; kandidate, bi pa vseeno morali malo preveriti (neka metodologija)…mislim, predvsem glede znanja jezika, ene splošne razgledanosti in poredvsem funkcionalne pismenosti=razumevanja tematike (naj bodo boljši od trenutnih “prodanih politično-strankarskih hepanov”; težko je brati EU zakone, kaj šele razumeti (J. Mencinger, Odmevi 24.4.2014, sicer kandidat PS….)…tudi naši prevodi v SLO so kriza…skratka…koncept direktne demokracije pa je unikum razmišljanja in predvsem udejanjanja…kar tako naprej!

 4. Nina pravi:

  Zakaj niso bili izžrebani kandidati tudi na listi? Od kod se je pojavil g.Marko Korenjak? Tukaj spet vidim kuhinjo, izgleda da je soprog Ksenje Korenjak Kramar in to je mene in še veliko kolegov odvrnilo, da bi glasovali za vašo listo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.