Lance Armstrong je bil 7-kratni zmagovalec dirke Tour de France. Bil je eden izmed kolesarjev, ki so jim vzeli njihove dosežene medalje, zaradi nedovoljenih poživil. Dejstvo je, da doping v športu obstaja – razlika je v tem, da nekatere dobijo, druge ne. In Lancea v njegovi karieri, v več kot 250 odvzemih krvi niso dobili. Ja, nekateri so bili pred časom v teh stvareh. Drugo dejstvo, ki se ga zavedam je, da Tour de France ni možno prevoziti na “špagetih” – 3200 kilometrov “na polno”, saj ima človeško telo tudi svoje omejitve. V vsej tej zgodbi obstaja še eno dejstvo – to, da je Lance Armstrong preživel raka in preko fundacije Livestrong pomagal nebroju ljudem, ki so zboleli za rakom.

Ampak vsa ta zgornja dejstva ne zmanjšajo teže njegovega početja. Zavedal se, kaj počne, kot se je tudi zavedal, da če ga bodo dobili, bo z njim in njegovo kariero konec. Ampak on je dobil večjo bitko, kot je pa ta bitka za zlate medalje – dobil je bitko za življenje. V tem kontekstu, bi moral kljub vsemu, kar se mu dogaja, biti pomirjen s seboj. Ne bom banaliziral njegovega početja s tem, da so tudi drugi jemali doping, oz. so tudi drugi zmagovali na nedovoljenih poživilih. Pa čeprav verjetno tudi to drži. Upam pa, da se bodo s tem, kar se sedaj dogaja z Lanceom, začele dogajati spremembe v kolesarstvu (med drugim), kjer bodo začeli razmišljati o športnikih in ne zgolj o “igri za množice”.

Ali obtoževanje in trganje Lancea Armstronga pomaga čemurkoli? Ne. In verjetno bi večina udeležencev toura povedala precej podobno zgodbo, kot jo je on pri Oprah. Ampak on nima več kaj izgubiti, saj je izgubil vse, kar je imel – dostojanstvo, osvojene lovorike, zaupanje.. Vendar se bo pobral, kot se je po raku in upam, da še ni rekel zadnje besede, oz. da je to šele začetek nečesa, kar bo prineslo spremembe v športu!

Kako zamenjati prazno zračnico na kolesu via Lance Armstrong – dokaj preprosta metoda, ko gledaš nekoga, ki jih je zamenjal že n in še več. Ko se ti to dejansko zgodi na kolesu, pa se vse skupaj malce zakomplicira..

lance

6 Responses to Kako zamenjati prazno zračnico na kolesu – Lance Armstrong

 1. Luka pravi:

  Preberi knjigo Tylerja Hamiltona, pa še enkrat razmisli, če ga res niso dobili. So ga, vsaj 3x, ampak ker je izdatno sponzoriral UCI, so vsakič zatuškal.

 2. JeBi pravi:

  Ja knjiga Tylerja Hamiltona je res dobra, čeprav vsebina ni nič kaj preveč dobra – kvečjemu tragična. Super je brati knjigo in gledati posnetke tekm na katere opozarja Tyler na youtubu. Vse postane kristalno jasno.

 3. Samo pravi:

  Jest sem knjigo ravno cez vikend prebral in ti jo z veseljem posodim. LA se mi ze prej ni zdel cist uravnovesen, zdej pa se manj.

 4. Luka pravi:

  Ena fakin najboljših knjig, kar sem jih prebral. Če te ta tematika zanima, seveda. Fascinantno, kaj izveš…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.