EU volitve so mimo. Volilna udeležba je bila 24,09%, oz. od 1.710.856 volivcev, se jih je na volišča odpravilo 412.158. Precej malo, ampak lepa nedelja in predvsem odnos do EU je naredil svoje. Desne stranke, ki imajo svoje zveste privržence so zmagale in dobile svoje poslance v EU parlamentu in prisolile zaušnico levim strankam, ki jih je cel kup, vendar so bile precej neuspešne.

Naši predstavniki v EU parlamentu: Igor Šoltes (VERJAMEM!), Ivo Vajgl (DeSUS), Tanja Fajon (SD), Lojze Peterle (NSi), Franc Bogovič (SLS), Milan Zver (SDS), Romana Tomc (SDS), Patricija Šulin (SDS)

Spisek strank in njihova podpora (vir)

# Lista Število glasov Odstotek glasov
1.
SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA – SDS
98.087
24,89 %
2.
NSi in SLS
65.265
16,56 %
3.
VERJAMEM! LISTA DR. IGORJA ŠOLTESA
41.219
10,46 %
4.
DeSUS – DEMOKRATIČNA STRANKA UPOKOJENCEV SLOVENIJE
32.031
8,13 %
5.
SOCIALNI DEMOKRATI IN STRANKA EVROPSKIH SOCIALISTOV
31.573
8,01 %
6.
POZITIVNA SLOVENIJA
26.063
6,61 %
7.
KOALICIJA ZDRUŽENA LEVICA (DEMOKRATIČNA STRANKA DELA – DSD, INICIATIVA ZA DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM – IDS IN STRANKA ZA EKOSOCIALIZEM IN TRAJNOSTNI RAZVOJ SLOVENIJE – TRS)
21.551
5,47 %
8.
KACIN – KONKRETNO
19.205
4,87 %
9.
SLOVENSKA NACIONALNA STRANKA – SNS
15.940
4,04 %
10.
SANJSKA SLUŽBA
14.139
3,59 %
11.
PIRATSKA STRANKA SLOVENIJE
10.134
2,57 %
12.
SOLIDARNOST
6.555
1,66 %
13.
DRŽAVLJANSKA LISTA IN ZAVEZNIŠTVO LIBERALCEV IN DEMOKRATOV ZA EVROPO
4.437
1,13 %
14.
ZARES
3.710
0,94 %
15.
ZELENI SLOVENIJE
2.867
0,73 %
16.
SLOVENSKI NAROD
1.377
0,35 %
  • Kaj se je torej zgodilo?

Stranka, ki ima pravnomočno obsojenega predsednika je krepko zmagala in dobila tri mandate. Prav tako je uspelo priti v parlament predstavnikoma skupne liste NSi in SLS. Tanja Fajon je s preferenčnimi glasovi prehitela prvaka stranke Lukšiča, Ivo Vajgl se je uspel uvrstiti v parlament preko Desusa in uspelo je Igorju Šoltesu s svojo novo stranko, ki to niti še ni.

  • Kaj pa ostali?

Odpadli kot gumbi! Pozitivna Slovenija, Državljanska lista, Zares, Solidarnost, Jelko Kacin,.. Če bi se te stranke povezale med seboj in bi imela vsaka po enega kandidata na skupni listi, bi bilo precej bolj zanimivo, saj bi vsaj kakšen od njih prišel v EU parlament. Tako pa je boljše, da se vsak igra v svojem peskovniku in pokaže, da je najboljši in da lahko sam zmaga. Volivci se s tem ne strinjamo in tako so leve stranke same sebi naredile največjo škodo – niti ne potrebujejo sovražnika, da bi jih napadal, ampak se same med seboj uničijo.

  • Kakšna je bila agitacija volivcev?

Bolj slaba! Oz. po pravici povedano je bilo precej premalo poudarka na vsebinah, kot pa na praznih floskulah. Stranka SD je nastopila v radijskih oglasih z negativno propagando, kar se nikoli ne obrestuje. Ostale stranke niso vlagale enormnih količin denarja v ta “projekt”, ampak so targetirale svoje potencialne volivce s pomočjo spleta in nekatere tudi z zunanjih oglaševanjem. Sama kampanja je bila slaba in predvsem se ni govorilo o konkretnih stvareh, ki bi lahko bile zanimive za diskusijo.

  • Kako naprej?

Če se bo levica streljala med seboj in si bodo leve stranke med seboj delile par tistih volivcev, ki dejansko imajo še voljo iti na volišča, potem bo to pogrom za levico. Namesto da bi se združili in nastopili skupaj, vsak ki ima pet minut časa ustanavlja svojo stranko in poskuša narediti nemogoče! Če bo podoben rezultat tudi na državnozborskih volitvah, potem se bo potrebno resno povprašati po zdravju “spin doktorjev”, ki stojijo za vsemi temi idejami in predlogi in poskušajo vplivati na stvari.

  • Nizka udeležba?

Kako bo drugače, če je v nedeljo lepo vreme in ga ljudje raje izkoristijo za izlet, ali pa ga preživijo v družinskem krogu. To, da so volitve ob nedeljah je po godu desnici – kajti po maši skočiš še na volišče in oddaš glas za tistega o katerem se je govorilo med mašo. Ostalim pač ni veliko do tega in raje preskočijo vse skupaj in gredo uživat prosti dan v tednu. 24% udeležba je sramotna in mogoče bi bil čas, da se spremeni kaj v zvezi s tem!

  • Elektronske volitve?

Definitivno bi mlajša populacija z veliko večjim veseljem sodelovala na volitvah. Ampak to je tista populacija, ki si je nekatere stranke ne želijo na voliščih, saj bi krepko spremenile razmerje moči, predvsem pa bi se pokazalo, kaj si o politiki in strankah mislijo mladi! Tisti mladi, ki bodo v tej deželi živeli še n-let in nimajo ničesar.

Čestitke vsem, ki so uspeli priti v EU parlament. Ostalim pa več sreče prihodnjič!

jugoslavija-nob-tito-hitler-07.jpg