Borut Pahor je razpustil parlament in razpisal predčasne parlamentarne volitve za 13. julij 2014, kar je bilo tudi pričakovano, ko ni nihče predlagal novega mandatarja, ki bi lahko prestavil volitve na kasnejši čas. V Sloveniji zadnja leta nimamo sreče z izvoljenimi predstavniki parlamentarne demokracije. Vprašanje, ki se meni zastavlja pa je, ali smo sploh kdaj v samostojni Sloveniji imeli srečo z izvoljeno oblastjo?

Za volitve poslancev državnega zbora se oblikuje osem volilnih enot. V vsaki volilni enoti se voli 11 poslancev. Vsaka volilna enota je razdeljena na 11 okrajev. Zakon je namreč uveljavil načelo, da se v vsakem volilnem okraju glasuje za enega kandidata. Posebni volilni enoti se oblikujeta na območjih, kjer živita italijanska in madžarska narodna skupnost. (vir)

13. julij marsikateri stranki ne odgovarja, saj je ta termin zelo kmalu in glede na to, da se je nekaj strank šele formiralo, ali se šele bodo, potem je njihov strah precej razumljiv in tudi dejstvo, da jim ne odgovarja datum. Po drugi strani pa je desnica že jasno in močno formirala zavezništvo, kar jim bo prineselo prednost v bitki za stolčke. Na žalost se bodo na vseh listah pojavljala več, ali manj ista imena, ki se pojavljalo zadnjih n-let samostojne Slovenije. Novi obrazi pač ne bodo prišli skozi in zgodovina se bo ponavljala.

Poleg istih obrazov, pa lahko pričakujemo tudi agitacijo volivcev, na katere so stranke pozabile po zadnjih volitvah. Če so takrat še obljubljale cel kup stvari, je bil vmesni čas mrtev čas, ko je bilo vse skupaj precej mlačno. In tudi ta del so najbolj izkoristili na desnici – nepotrebni referendumi so jim definitivno v prednost, saj je njihova volilna baza zelo homogena in dejansko tudi gre na volitve, ki jih brez problema zmaga. Če se zavezništvo ne bo sklenilo na levici, potem bodo razmere smešne in pogled na parlament bo tak, kot si ga volivci zaslužimo.

Seveda bo v času do 13. julija prišlo na dan še n-zgodbic in insinuacij, stranke bodo potencialne volivce lovile naokrog po spletu, z oglasi in izmišljenimi aferami. Ljudje bodo verjeli vsaki obljubi, ki pa se razblinijo kot milni mehurčki, ko taisti ljudje pridejo na oblast. Volk sit, koza cela, narod pa v riti. Ampak to je nepomembno, saj se gre v končni fazi zgolj za stolčke in prevlado v Sloveniji. Mi, državljani, pa smo zgolj kolateralna škoda… In tako se bo kolo vrtelo naprej..

jugoslavija-nob-tito-hitler-07.jpg

7 Responses to Parlamentarne volitve – 13. julij 2014

 1. Anonimno pravi:

  Kako genialno je dob v temle legendarnem tekstu zajel tudi hada…

  V državi so dovolj dolgo vladali komunisti in je tako bilo vsem jasno, da je treba nekaj spremeniti. Tako preprosto ni več šlo naprej. Na volitvah so zato ljudje izvolili komuniste.
  Nekaj časa je šlo v redu, vendar so se stari problemi začeli ponavljati. Ljudje so se spraševali, kako zdaj to, saj smo volili komuniste, da nas popeljejo iz težav. Želeli smo si sprememb in smo izvolili komuniste.
  Zato so še bolj odločno na naslednjih volitvah podprli komuniste. No, zdaj bo pa vse drugače, so si rekli. Toda stvari nekako niso šle v pravo smer. V se je ostajalo isto, kljub temu, da so si želeli sprememb.
  Na naslednjih volitvah so pokazali svojo odločnost in izvolili komuniste. Ni kaj, dežela zahteva spremembe in končno zakaj jih ne bi dobila.
  Ampak stvari so se zakomplicirale. Sprememb ni hotelo biti in vlada je padla.

  Tedaj je v težkih razmerah stopil v ospredje bivši predsednik kučan in je volivcem sporočil: Zdaj je pa dovolj tega kaosa! Zdaj bomo mi stvari vzeli v roke!

  Ljudje so to komaj dočakali. Strinjali so se z gospodom bivšim predsednikom, želeli so si sprememb, zato so na volitvah podprli bivšega predsednika in volili komuniste.

  Potem pa so se že na začetku stvari začele zapletati. A gremo spet na predčasne volitve? So se spraševali tisti, ki zahtevajo spremembe, odločni v tem, da če pride do predčasnih volitev, da tokrat pa odločno volijo za komuniste.

 2. Janč pravi:

  Dokler bodo na izbiro le komunisti in domobranci, smo pečeni.

  • had pravi:

   mislim, da se to pri nas ne bo spremenilo nikoli :(

   • pravi:

    Dokler bo tak volilni sistem, res na žalost ne.

    • A pravi:

     Volilni sistem je čisto v redu. Tako so se stranke prisiljene pogovarjat in dogovarjat ali kot zdaj vsi trobijo SODELOVAT. Samo na žalost praksa kaže drugače, da tega ne zmorejo niti si želijo, še posebej SDS, kjer je vidno da navijajo da preklopimo nazaj na diktaturo z dosmrtnim predsednikom Janšo na čelu. Daleč smo mi še od demokracije.

 3. Podplat pravi:

  Isti isti isti.
  Stotina obrazov, ki so okusili slast korita. Drenjajo se zdaj pri tej stranki pa pri drugi tretji … AB ima zdaj šesto. Halo?
  Torej interes ni država. Vsak ki mu uspe skočit v to družbo se pokvari v nekaj mesecih in çuva svojo pozicijo.
  Ne bo nam uspelo.

 4. Janč pravi:

  Glavna razlika med nami in razvitimi demokracijami je, da pri nas ena stran demonizira drugo in v ta namen ponareja dejstva, in obratno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.