Borut Pahor je razpustil parlament in razpisal predčasne parlamentarne volitve za 13. julij 2014, kar je bilo tudi pričakovano, ko ni nihče predlagal novega mandatarja, ki bi lahko prestavil volitve na kasnejši čas. V Sloveniji zadnja leta nimamo sreče z izvoljenimi predstavniki parlamentarne demokracije. Vprašanje, ki se meni zastavlja pa je, ali smo sploh kdaj v samostojni Sloveniji imeli srečo z izvoljeno oblastjo?

Za volitve poslancev državnega zbora se oblikuje osem volilnih enot. V vsaki volilni enoti se voli 11 poslancev. Vsaka volilna enota je razdeljena na 11 okrajev. Zakon je namreč uveljavil načelo, da se v vsakem volilnem okraju glasuje za enega kandidata. Posebni volilni enoti se oblikujeta na območjih, kjer živita italijanska in madžarska narodna skupnost. (vir)

13. julij marsikateri stranki ne odgovarja, saj je ta termin zelo kmalu in glede na to, da se je nekaj strank šele formiralo, ali se šele bodo, potem je njihov strah precej razumljiv in tudi dejstvo, da jim ne odgovarja datum. Po drugi strani pa je desnica že jasno in močno formirala zavezništvo, kar jim bo prineselo prednost v bitki za stolčke. Na žalost se bodo na vseh listah pojavljala več, ali manj ista imena, ki se pojavljalo zadnjih n-let samostojne Slovenije. Novi obrazi pač ne bodo prišli skozi in zgodovina se bo ponavljala.

Poleg istih obrazov, pa lahko pričakujemo tudi agitacijo volivcev, na katere so stranke pozabile po zadnjih volitvah. Če so takrat še obljubljale cel kup stvari, je bil vmesni čas mrtev čas, ko je bilo vse skupaj precej mlačno. In tudi ta del so najbolj izkoristili na desnici – nepotrebni referendumi so jim definitivno v prednost, saj je njihova volilna baza zelo homogena in dejansko tudi gre na volitve, ki jih brez problema zmaga. Če se zavezništvo ne bo sklenilo na levici, potem bodo razmere smešne in pogled na parlament bo tak, kot si ga volivci zaslužimo.

Seveda bo v času do 13. julija prišlo na dan še n-zgodbic in insinuacij, stranke bodo potencialne volivce lovile naokrog po spletu, z oglasi in izmišljenimi aferami. Ljudje bodo verjeli vsaki obljubi, ki pa se razblinijo kot milni mehurčki, ko taisti ljudje pridejo na oblast. Volk sit, koza cela, narod pa v riti. Ampak to je nepomembno, saj se gre v končni fazi zgolj za stolčke in prevlado v Sloveniji. Mi, državljani, pa smo zgolj kolateralna škoda… In tako se bo kolo vrtelo naprej..

jugoslavija-nob-tito-hitler-07.jpg