V nedeljo nas čaka nov referendum – o arhivih, ki si ga je zaželela stranka SDS in njena predstavnica Eva Irgl. S tem referendumom smo dobili še en primer, kako se v tej situaciji, meče z največjo lopato skozi okno davkoplačevalski denar. Ampak to je nepomembno. Pomembno je, da imamo referendum, kljub temu, da večina državljanov nima niti pojma o čem se gre na tem referendumu! Se motim?

Na podlagi zahteve več kot 40.000 volivk in volivcev, ki jo je Državni zbor prejel 25. marca 2014, se razpiše zakonodajni referendum o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA-A).

Na referendumu bomo imeli zastavljeno povsem preprosto vprašanje

»Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA-A), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 28. januarja 2014?«

Odgovora sta ZA in PROTI! Vendar pozor! Kot sem že zgoraj napisal – ali ste res prepričani, da veste kaj pomeni ZA in kaj PROTI? Mogoče vam pomaga pri tem, da je vlada ZA, SDS pa je PROTI! Vam je sedaj vse jasno? Vlada pravi, da bodo arhivi bolj odprti, SDA pa pravi, da bodo arhivi s to novelo bolj zaprti!

“jebe lud zbunjenog” bi bil lahko komentar, ki bi bil povsem primeren na tem mestu. Kako naj narod ve, zakaj se gre na tem referendumu in zakaj se leta 2014 ukvarjamo s stvarmi iz polpretekle zgodovine? Je to pač najpomembnejše v Sloveniji, ali pa zgolj obračunavanje določenih ljudi, ki ne morejo iti mimo določenih stvari iz preteklosti.

Če se ne morete odločiti, potem je najboljša izbira, da ostanete doma. Namreč kvorum je 20%!

Za tiste, ki vas zanima bolj podrobno, kaj prinaša ta referendum – http://www.dvk-rs.si/files/files/Referendum-Arhivi-2014_Javna_objava_SLO.pdf, prav tako pa nazorno razloženo na 24ur – http://www.24ur.com/novice/slovenija/referendum-o-arhivih-ideoloski-referendum.html

Da bo bolj jasno, na katere karte igra stranka SDS pa je tole en tak lep primer – oni so želeli referendum, ker ni bil skupaj z EU volitvami, kar bi pomenilo, da bo prišlo na referendum več volivcev, so se spravili v antipropagando, ki sedaj opravičuje sredstva za neumnost, ki jo bomo plačali davkoplačevalci. Seveda je na koncu PROTI in nima nobene veze več s samim referendumom. Zanimiv spin, ki pa bi ga narod moral obsoditi!

Jaz sem ZA! Še posebej zaradi spodnjega poziva, ki kaže pravi obraz stranke SDS!

sds