V nedeljo nas čaka nov referendum – o arhivih, ki si ga je zaželela stranka SDS in njena predstavnica Eva Irgl. S tem referendumom smo dobili še en primer, kako se v tej situaciji, meče z največjo lopato skozi okno davkoplačevalski denar. Ampak to je nepomembno. Pomembno je, da imamo referendum, kljub temu, da večina državljanov nima niti pojma o čem se gre na tem referendumu! Se motim?

Na podlagi zahteve več kot 40.000 volivk in volivcev, ki jo je Državni zbor prejel 25. marca 2014, se razpiše zakonodajni referendum o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA-A).

Na referendumu bomo imeli zastavljeno povsem preprosto vprašanje

»Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA-A), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 28. januarja 2014?«

Odgovora sta ZA in PROTI! Vendar pozor! Kot sem že zgoraj napisal – ali ste res prepričani, da veste kaj pomeni ZA in kaj PROTI? Mogoče vam pomaga pri tem, da je vlada ZA, SDS pa je PROTI! Vam je sedaj vse jasno? Vlada pravi, da bodo arhivi bolj odprti, SDA pa pravi, da bodo arhivi s to novelo bolj zaprti!

“jebe lud zbunjenog” bi bil lahko komentar, ki bi bil povsem primeren na tem mestu. Kako naj narod ve, zakaj se gre na tem referendumu in zakaj se leta 2014 ukvarjamo s stvarmi iz polpretekle zgodovine? Je to pač najpomembnejše v Sloveniji, ali pa zgolj obračunavanje določenih ljudi, ki ne morejo iti mimo določenih stvari iz preteklosti.

Če se ne morete odločiti, potem je najboljša izbira, da ostanete doma. Namreč kvorum je 20%!

Za tiste, ki vas zanima bolj podrobno, kaj prinaša ta referendum – http://www.dvk-rs.si/files/files/Referendum-Arhivi-2014_Javna_objava_SLO.pdf, prav tako pa nazorno razloženo na 24ur – http://www.24ur.com/novice/slovenija/referendum-o-arhivih-ideoloski-referendum.html

Da bo bolj jasno, na katere karte igra stranka SDS pa je tole en tak lep primer – oni so želeli referendum, ker ni bil skupaj z EU volitvami, kar bi pomenilo, da bo prišlo na referendum več volivcev, so se spravili v antipropagando, ki sedaj opravičuje sredstva za neumnost, ki jo bomo plačali davkoplačevalci. Seveda je na koncu PROTI in nima nobene veze več s samim referendumom. Zanimiv spin, ki pa bi ga narod moral obsoditi!

Jaz sem ZA! Še posebej zaradi spodnjega poziva, ki kaže pravi obraz stranke SDS!

sds

8 Responses to Referendum o arhivih – 8.6.2014 – jaz sem ZA!!

 1. Nina pravi:

  Arhive je treba odpreti, ampak tako, da se bodo VIDELA VSA IMENA!! Ta zakon, pa bo BISTVO zabrisal (vsa kočljiva imena bodo cenzurirali). Tako pa bodo ti arhivi samo še “za stran”. Enkrat za vselej moramo obračunati s potomci prejšnjega režima, saj je dejstvo, da so nekateri komunistični potomci še danes na oblasti, ZASTRAŠUJOČE!!

  • A pravi:

   Ti mora da se šališ! Kje si ti videla, povej mi za eno državo (zahodno, vzhodno, razvito, nerazvito, demokratično, nedemokratično), ki je odprla arhive svoje bivše alii zdajšnje tajne službe???? In tu pri nas ne gre za drugo kot za obračunavanje z narodnim nerijateljima, kar je lepo razvidno iz same kampanje. Če se bomo odprtja že lotili, zdaj sigurno ni še čas za to.

   • jan pravi:

    Ti mora da se šališ. Povej mi za eno državo, magari kafriško, ki je svoje arhive tako temeljito uničila, da je ostalo manj kot 20% gradiva.

   • politično neobremenjen slovenec pravi:

    ti se zgleda res hecaš al pa nimaš pojma kot večina napumpane raje :)

    Si kdaj slišal/a za Nemčijo (takrat še Vzhodno) in odprtje arhivov tajne službe STASI ?

    Si kdaj slišal/a za Romunijo in odprtje arhivov tajne službe SECURITATE ?

    Zdaj imaš primer razvite zahodne države in primer revne vzhodne države, ki poskuša vzpostavit neke osnovne standarde odprte in socialne družbe.
    Kateri ob bok od teh dveh bi ti dal/a Slovenijo ?
    Nobeni jasno, ker s prikrivanjem preteklosti v tako družbo niti ne sodimo.

    Ti dva primera nista dovolj, bi rad/a več ? Google it !!

  • asdfg pravi:

   Probaj ti tole v ameriki pred belo hišo zahtevat… Me zanima kako hitro boš končala v GITMO

   • politično neobremenjen slovenec pravi:

    v ameriki je arhivsko gradivo dostopno javnosti po 50 letih in to brez parlamentiranja :)))

 2. Tomaž pravi:

  Ni nam pomoči. Hlapec je hlapec je hlapec.

  In to, kar nekateri imenujete državni zbor, je čisto navadna skupščina tisoč in enega zbora. Včasih smo imeli samo tri, zdaj pa že PM spada med nepovezane poslance.
  Ne razumem, kako se je lahko taka teoretična napaka pripetila eminentnežem na FDV-ju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.