Včerajšnja novica, da je uspelo računalniškemu programu premagati Turingov test, je bila veliko presenečenje. Presenečenje zato, ker se je to zgodilo prvič v zgodovini in lahko pomeni precej velik preskok v samem računalništvu. Z drugimi besedami – nikoli več ne bomo vedeli ali se preko računalnika pogovarjamo z resnično osebo ali pa zgolj s strojem. Vprašanje, ki se zastavlja pa je lahko še bolj futuristično in nam je vsem dobro poznano iz filmov, ki smo jih gledali pred 20 in več leti – ali bo računalnik lahko nadomestil človeka?

Alan Turing. angleški matematik, ki je med drugim sodeloval pri izgradnji prvih računalnikov, je razmišljal o tem, ali lahko računalniki mislijo. Ker je bilo to pred 65 leti, je bilo tudi njegovo razmišljanje precej bolj preprosto, kot bi bilo v sedanjosti. Vendar je bila njegova metoda za ugotavljanje tega pretežka za vse, do sedaj znane stroje, ki so bili podvrženi Turingovemu testu. Do danes!

  • Kaj je Turingov test?

To je metoda s katero preverimo ali je nekdo človek ali stroj (računalnik). V eno sobo zapremo človeka, v drugo pa nekoga, za katerega ne vemo ali je človek ali stroj. Prav tako ne vemo, kdo je v kateri sobi. Navzkrižno postavljamo vprašanja na katera morata podajati svoje odgovore in če ne moremo ugotoviti v kateri sobi je človek, potem je stroj zmagovalec Turingovega testa, saj ga ne moremo razločiti od pravega človeka.

Ta test je v uporabi že 65 let, danes pa smo dobili prvi superračunalnik, ki mu je uspelo opraviti Turingov test in za katerega komisija ni mogla ugotoviti ali je človek ali stroj. Eugene Goostman, kot je ime temu liku (13 letni ukrajinski fant), s katerim se je pogovarjala komisija, je plod razvoja Vladimirja Veselova in Eugena Demchenka.

Razvoj tega programa je trajal od leta 2001 in kljub parim poskusom v preteklosti, je šele ob 60. obletnici Turingove smrti uspelo prepričati komisijo, da je pomislila, da je Eugene dejansko resnično bitje. Alan Turing je bil sicer pred svojo smrtjo prepričan, da bodo stroji že do leta 2000 uspeli prepričati ljudi, z več kot 30% točnostjo, da so živa bitja.

  • Par mojih vprašanj:

Where are you from?
I am from Ukraine, from the city called Odessa. You might have heard about it.

Have you been in Slovenia?
No, I’ve never visited there. Could you tell me about your job, by the way?

I’m a blogger!
Sorry, my guinea pig just squealed his everyday slogan “Stop discriminating pigs! Let pigs rule the world!” – so I missed your last input.

Za vse, ki bi radi sami preizkusili pogovor z Eugenom in ugotovili ali je človek ali stroj pa lahko to storite na spletnem naslovu http://www.princetonai.com/

Vemdar pozor. Kljub temu, da so vsi mediji v preteklih dneh pisali o tem, je pri tem primeru potrebno vklopiti tudi zdrav razum in si mogoče prebrati nasprotno mnenje, ki ga je objavil TechDirt:

  1. t’s not a “supercomputer,” it’s a chatbot. It’s a script made to mimic human conversation. There is no intelligence, artificial or not involved. It’s just a chatbot.
  2. Plenty of other chatbots have similarly claimed to have “passed” the Turing test in the past (often with higher ratings). Here’s a story from three years ago about another bot, Cleverbot, “passing” the Turing Test by convincing 59% of judges it was human (much higher than the 33% Eugene Goostman) claims.
  3. It “beat” the Turing test here by “gaming” the rules — by telling people the computer was a 13-year-old boy from Ukraine in order to mentally explain away odd responses.
  4. The “rules” of the Turing test always seem to change. Hell, Turing’s original test was quite different anyway.
  5. As Chris Dixon points out, you don’t get to run a single test with judges that you picked and declare you accomplished something. That’s just not how it’s done. If someone claimed to have created nuclear fusion or cured cancer, you’d wait for some peer review and repeat tests under other circumstances before buying it, right?
  6. The whole concept of the Turing Test itself is kind of a joke. While it’s fun to think about, creating a chatbot that can fool humans is not really the same thing as creating artificial intelligence. Many in the AI world look on the Turing Test as a needless distraction.

 

eugene