Ste eden izmed srečnih Slovencev, ki se vozi vsak dan po naših avtocestah, ki jih upravlja za to ustanovljena družba DARS? Ste eden izmed tistih srečnih Slovencev, ki vsak dan čaka v kolonah na naših avtocestah, ker se pri nas vsak dan zgodijo nesreče na avtocestah? Ste eden izmed tistih srečnih Slovencev, ki vsak dan čaka v kolonah na naših avtocestah, ker naši vrli DARSovci opravljajo dela na avtocesti – dasiravno nikoli ne vidim delavcev, ki bi karkoli delali? Ne, ne gre samo za Slovence, gre za ves tranzitni promet, ki ga je v teh dneh neskončno veliko, predvsem pa gre za to, da naši DARSovci niso sposobni odstraniti posledic lažjih nesreč, ali pa preusmeriti prometa z vso signalizacijo v doglednem času. Ko enkrat nastanejo 5, ali več kilometrske kolone, je pač vsega konec in ura mine, kot bi mignil – če nisi v avtomobilu in se ti ne mudi na sestanek.

  • Zakaj pizdim nad DARSom?

Ker sem uporabnik avtocest. Ker se vsakodnevno vozim po njih in opazujem, kaj se dogaja pri nas. Ni vedno krivda zgolj v voznikih, prekomerni hitrosti, ampak bi bil mogoče čas, da se začnemo spraševati kakšni so še drugi razlogi za vse večje število nesreč na naših avtocestah. Namreč avtoceste so pravo minsko bojišče – razfuk asfalta, tako da imaš včasih občutek, da se voziš po makedamski cesti.

To, da popravljajo ceste v sezoni je dejstvo. Kljub temu, da letošnje leto temu naj ne bi bilo tako, je pogled malce drugačen. Vendar to sploh ni tako velik problem, saj če se tega zavedaš, potem znaš planirati tudi čas potovanja – predvsem pa pričakuješ, da bodo urejene oznake in usmerjanje prometa, kar pa je redkost. V bistvu še nisem videl policije, ki bi pomagala v največjih prometnih špicah kontrolirati pretočnost prometa in kaznovati vse tiste voznike, ki se vozijo po odstavnem pasu. Pa vendar tudi to še ni tak problem.

Problem so prometne nesreče, ki se vse pogosteje dogajajo na naših avtocestah. Vsako jutro sta delno zaprti avtocesti iz Štajerske in Primorske, ker sta se dve vozili odločili, da se med seboj malce dregneta in da ustvarita popolno zmedo in gužvo na avtocesti. In tukaj pridemo do problema – da se odstrani ovira iz voznega pasu traja uro, ali dve. Do takrat DARSovi ljudje ne vedo točno kaj bi s seboj, oz. mogoče nimajo pripravljenega akcijskega načrta, s katerim bi lahko na hitro uredili takšno situacijo. Odstranili vozila, počakali policijo, predvsem pa sprostili promet – ali pa preprosto preusmerili promet na odstavni pas in tako omogočili pretok vozil. Vendar ne, pri nas se vse ustavi in potem se čaka in čaka. Ljudje smo pač kolateralna škoda v takšnih primerih in vožnja od Maribora do Ljubljane včasih preprosto traja štiri, ali več ur.

dars

  • Kako rešiti takšne situacije?

Problem je v ljudeh je najbolj pogosti odgovor v takšnih primerih. Ljudje smo krivi vsega. Če čakam 5 ur na 30+ stopinjah, ni čudno, da bom v naslednjih parih kilometrih vozil hitreje in ves živčen, ter bom ogrožal samega sebe. Po drugi strani pa bi moral imeti DARS pripravljene takšne situacije – če se karkoli zgodi v predoru, imajo določene protokole, s katerimi si pomagajo – vendar ne bom šel v smer ugibanja, kako varni so naši predori (kajne DARS!).

Policija bi lahko prece bolj aktivno sodelovala na naših avtocestah – ko se pojavijo zastoji bi lahko preprosto pomagali usmerjati promet, ustavljati tiste, ki vozijo po odstavnem pasu, predvsem pa bi lahko s svojo pojavnostjo precej pripomogla k uravnavanju prometa.

DARS ima na avtocestah sistem spremenljive prometne informativne signalizacije, ki pa ponavadi ni ažuren. S tem sistemom, ki je namenjen obveščanju, bi lahko ljudje precej hitreje zapustili avtocesto in ustvarjali manjše zastoje – vendar tudi na stranskih cestah bi pričakoval kakšnega policista v takšnem primeru.

  • Ali smo vsega krivi vozniki?

Seveda. Če ne bi vozili po avtocestah, potem DARS ne bi imel problemov z zastoji, nesrečami, predvsem pa bi lahko celo leto popravljal in obnavljal avtoceste.

Suma sumarum – po naših avtocestah dnevno migrirajo kombiji Romunov in ostalih narodnosti, ki jih nihče ne ustavlja. Zakaj je temu tako, pa je zame skrivnost, ki je ne razumem. Če se komu sanja, zakaj je temu tako, naj me razsvetli!

dars_avtoceste05

fotografije-nesrece-na-avtocesti-05.jpg

fotografije-nesrece-na-avtocesti-02.jpg