Letošnji februar je v Sloveniji zaznamovala naravna ujma, ki je pustila dolgoročne posledice na naših gozdovih. V desetih dneh je bilo zaradi žleda prizadeta polovica gozdov, posledice te naravne katastrofe pa bodo vidne še precej časa – podrta drevesa, drevesa brez krošenj,.. Pogled na naravo, ki je bila uničena v parih dneh je bil grozen. V času žledoloma smo stopili skupaj in zbirali prispevke za gasilce, sedaj pa bo potrebno te gozdove obnoviti.

Zveza tabornikov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije sta pred parimi dnevi predstavila akcijo Obnovimo slovenske gozdove, kjer se zbirajo prostovoljni prispevki za obnovo gozdov. Po podatkih je potrebno obnoviti 877 hektarjev gozdov, medtem ko obnova enega hektarja gozda stane med 3.000 in 5.000 euri.

V akciji želimo združiti vse prebivalce Slovenije, ki se zavedajo pomembnosti našega gozda in želijo prispevati k njegovi hitrejši obnovi. Sadnje na zato izbranih in prej pripravljenih površinah se lahko loti vsak, seveda pa bomo poskrbeli tudi za strokovno pomoč gozdarjev, ki bodo bdeli nad novo zasajenimi rastlinami. Na najbolj ogrožena območja se bomo taborniki odpravili opremljeni s potrebno opremo, zbirna mesta za prostovoljce pa bomo objavljali sproti.

V tej akciji lahko sodelujejo tako posamezniki, ki lahko pomagajo tako, da pošljejo

SMS sporočilo s ključno besedo GOZD na 1919  in s tem darujete 1 EUR za nakup sadik. Jeseni pa se boste prav tako lahko pridružili pri sajenju sadik na najbolj prizadetih območjih.

Kot podjetja, ki lahko postanejo podporniki tega projekta.

Zakaj jaz podpiram to akcijo?

Všeč mi je ideja, da se bo na novo pogozdovalo in da bodo pri tem lahko sodelovali vsi zainteresirani za to. Namreč v tretjem razredu osnovne šole, smo imeli ravno takšno akcijo – ko so nas peljali v del gozda, ki ga je odnesel plaz in smo pomagali pri saditvi sadik smrek. Občutek, da pomagaš naravi je bil zame kot otroka odličen. Da tega, da sem smreke, ki sem jih posadil jaz šel še večkrat pogledati in preveriti, če rastejo, niti ne omenjam. Od takrat je sicer minilo že precej let, ampak občutek je še vedno živ.

Ker se ljudje vse premalo zavedamo, kako odvisni smo od narave, je bil ta žledolom pokazatelj, kaj se lahko zgodi v parih dneh, ko narava pokaže svoje zobe, predvsem pa ko kljub vsemu tehničnemu razvoju in računalnikom v boju proti naravi ne moremo storiti nič.

Obnovimo gozdove:

Ste že poslali SMS sporočilo s ključno besedo GOZD na 1919?

007zled_2014