Out of Office – prihaja čas OOF sporočil

Prihaja poletje in z njim čas Out of Office elektronskih sporočil, ki si jih lahko sami nastavljamo v svojih nadzornih ploščah različnih odjemalcih elektronske pošte. Out of Office bi morala biti kratica OOO, vendar je v praksi uporabljena kratica OOF, ki je posledica sistema, ki ga je uporabljala Microsoft – Xenix, ki pa je uporabljal Out of Facility – torej OOF.

Sam se Xenixa ne spomnem, vendar mi je pa zanimivo brati kreativna Out of Office sporočila, ki sporočajo precej o lastniku e-naslova. Po drugi strani pa suhoparna sporočila, da nekoga pač ni v pisarni in naj se obrnem na njegove sodelavce, niso tako prijetna, predvsem pa so dolgočasna.

Pozdravljeni,
Hvala za vaše sporočilo. Zaradi bolezni sem odsoten. Na vaše sporočilo bom odgovoril ob povratku oziroma takoj ko bo mogoče. V nujnih primerih prosim pošljite sms sporočilo.
Hvala za razumevanje.

Spoštovani,
do nadaljnjega imam omejen dostop do elektronske pošte. Odgovoril bom takoj, ko bo to mogoče.

Dear sender!
I am currently out of office on vacation, and, following that, a business trip to the UK. I will be back in the office on the…

Če ni v korporativni politiki zapisano, kako naj izgleda to sporočilo, potem je vseeno super, če se nekdo potrudi in se razlikuje od vseh ostalih, ki uporabljajo prednastavljena sporočila.

Zakaj bi nekdo napisal kreativno Out of Office sporočilo?

 • ker si bo oseba na drugi strani zapomnila to in bo precej drugače gledala na poslovnega partnerja, ali pa sodelavca
 • ker bo to lepo presenečenje za nekoga na drugi strani
 • ker se bo nekdo nasmejal, ko bo to prebral
 • ker bo takšno sporočilo pomenilo, da smo vnaprej premislili in se dejansko potrudili s tekstom

Na kaj je potrebno paziti pri Out of Office sporočilu?

 • da napišemo, od kdaj do kdaj smo odsotni
 • da smo kratki, vendar povemo vse merodajne informacije
 • da ne poskušamo vzbuditi ljubosumja s svojim potovanjem na konec sveta
 • dvakrat preverimo, ali smo se kje zatipkali, ali pa naredili kakšno drugo napako!

Kako izgledajo kreativna OOF sporočila (vir)?

I’m not out of the office. I’m ignoring you.

On annual leave, hope to win the lottery and never return.

I stayed at a motel last night because of the weather, and my cat ran under the bed, which is bolted to the floor. I can’t ask the chambermaids to help me catch the cat, because I’m not supposed to have a cat in here. As soon as the cat comes out, I’ll be back in to work.

Sam ne uporabljam OOF sporočila, saj sem skoraj vedno dosegljiv na vseh možnih komunikacijskih platformah. Vendar, če bi pisal OOF sporočilo, bi šlo verjetno nekako takole:

Ni me! Odšel in se verjetno vrnem. Kdaj? Upam, da čim kasneje. Elektronska sporočila prebiram vsakodnevno in tudi odgovarjam na njih – vendar z rahlo zamudo, ki je odvisna od noči, ki je za menoj, od sonca, ki je pred menoj in od stvari na katere nimam vpliva.

Hvala za razumevanje in sočustvovanje z menoj v teh napornih trenutkih dopusta!

outofoffice

 1. Hehe, ob tem se spomnim, da je frendica nekoč imela na telefonu odzivnik, ko se je javil kao njen maček in povedal, da gospodarice spet ni doma, so party on… Lahko pa pustiš sporočilo.

 2. :D si tole malo sposodim. Kak nasvet, če je edini v firmi direktor, ki te lahko nadomesti, ta pa je v glavnem na barki, zato ti delaš k zmešan!?

  1. zato je on direktor. itak je dopust overpriced :) pa ce mas tolk denarja, da gres lahko na dopust, potem te prevec placuje :)

   hecam se!

   povej mu, da si noseca :) pa bo takoj spremenil stvari :)

 3. Žal se bom v prihodnjih tednih nahajal na področju z izjemno švoh signalom, tako da bo vaše sporočilo najzaneslivejše prišlo do mene, če ga pošljete po elektronski pošti. Pa tudi v tem primeru, lahko mine par dni, preden bo dostavljeno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja