Če ste še vedno neodločeni, komu oddati glas na parlamentarnih volitvah 13. julija, potem je tole nekaj za vas. Stranka SDS se je očitno odločila, da bo poskušala na račun populističnih “for” zmagati na teh volitvah. Prvi predlog, ki se mi je zdel strašansko populističen je bil uvedba tabličnih računalnikov za dijake in osnovošolce. Cena populizma? 50 mio eurov. Precej nizek znesek za državo, ki ne more več krpati cest, ker ji je zmanjkalo denarja za to. Ampak učinek je definitivno zagotovljen – namreč, kdo pa si ne želi, da bi njegov otrok dobil brezplačno tablični računalnik?

Vendar se stranka SDS ni ustavila pri tej puhlici, saj sem danes videl njen “tam-tam” plakat, kjer obljubljajo mesečno 50 € več za vse s plačo do 1000 €. Ob tem podatku pa sem še malce bolj zastrigel z ušesi, saj predvidevam, da ni ravno malo davkoplačevalcev, ki morajo mesec preživeti z manjšo vsoto denarja in da upokojence niti ne štejem sem zraven (verjetno so jih pri stranki SDS izključili namerno iz tega populizma, saj bi upokojenci takoj zahtevali izpolnitev obljube!).

Zakaj se mi ta znesek ne zdi realen?

Dejstvo je, da je življenje v Sloveniji postalo drago, da so se podražile vse stvari, samo plače več, ali manj ostajajo enake. In ljudje, ki morajo z manj kot 1000 euri preživeti mesec so zame čarodeji. Vendar, kaj bi to pomenilo za državo, če bi stranka SDS dejansko morala izpolniti svojo obljubo?

Po podatkih Statističnega urada RS – je povprečna mesečna neto plača za mesec april znašala 1.001,03 EUR. Na žalost nikjer ne najdem podatka, koliko zaposlenih v Sloveniji prejema povprečno plačo, ki je nižja od 1000 eurov? Vendar, če vzamem pavšalno in preko palca je takšnih ljudi v Sloveniji preko 250.000. To pomeni, da je mesečni strošek 12.500.000 eurov, kar pomeni letno 150.000.000 eurov, kar je enako vrednosti, ki smo jo dobili pri prodaji Mercatorja. Saj se hecate, kajne? Ket tole pa presega vso zdravo pamet!

Stranka SDS, zanima me, kako vam bo uspelo najti 150 mio eurov, da boste izpolnili svoje predvolilne puhlice??

predvolilne_puhlice_sds

6 Responses to Stranka SDS – mesečno 50 € več za vse s plačo do 1000 € – bučke

 1. JeBi pravi:

  Za funkcionalno nepismene in tiste, ki si ne znajo predstavljati življenja z manj kot 1000 eur dohodka, čeprav so funkcionalno nepismeni. Zadnji znani podatki iz statističnega letopisa se nanašajo na leto 2011: http://www.stat.si/letopis/2013/13_13/13-05-13.html

  Takšnih oseb je bilo leta 2011 okrog 750.000. Takrat je povprečna plača znašala približno 990 eur. Če kot bazno leto glede na nedostopnost podatkov vzamemo leto 2011 so tvoji zaključki popolnoma zgrešeni. Škoda tvojega časa za nabijanje v prazno.

 2. Janč pravi:

  Govora je seveda o 1000 EUR plače, ne pa bruto plače.

  In ja, še vedno gre za uravnilovko in populizem / cukrčke.

 3. Janč pravi:

  Popravek:

  Govora je seveda o 1000 EUR plače, ne pa neto plače.

  In ja, še vedno gre za uravnilovko in populizem.

 4. Janč pravi:

  Plača = Bruto plača.
  Ti plačaš davek in večino prispevkov iz svoje plače.

 5. Jana pravi:

  Vsaka predvolilna obljuba se lepo sliši. Iz te seveda ne bo ničesar pametnega nastalo in kot se za SDS spodobi, bo krivec nekdo drug.

 6. Skuštrana Sally pravi:

  Prišli smo do točke, ko besede in zgolj besede (obljube) imajo večjo težo kot dejanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.