Nekako tako bi lahko poimenoval letošnjo predvolilno bitko med strankami, ki si želijo priti v parlament. Pika na i je bilo včerajšnje #soočenje na POP Tv-ju, kjer se je dejansko razkrilo, da nekateri politiki želijo biti vsem všečni in se rajši izgovarjajo in ne dajo nobenega direktnega odgovora, drugi se spet želijo pogovarjati o mesiji Slovenije, tretji pa briljantno odgovarjajo na vprašanja – ampak kaj to pomaga, ko jim mediji pred tem niso dali možnosti, da se prikažejo pred občestvom.

Predvolilna kampanja je bila brezvezna. Politični programi strank so porazni in polni floskul. Verjetno ni ravno veliko ljudi, ki bi šli te “zaveze” za boljši jutri tudi dejansko brati, ampak kdorkoli je šel, potem lahko zelo preprosto ugotovi, da ima najboljši program spisan stranka NSi! Jeap, dejansko sem to napisal in dejansko ni to samo moje mnenje. Če bi podprli družinski zakonik in če bi sam ne bil tako goreč privrženec levice (kljub temu, da še vedno ne vem, komu naj oddam glas!), potem bi bila NSi moja izbira. Jebiga, tudi program je pomemben pokazatelj, kaj se nam bo godilo v bližnji prihodnosti.

Sedaj pa se še za trenutek ustavim pri bodočem mandatarju vlade. Novost na političnem parketu, brez kakšne “Ultra” preteklosti, brez kakšnih večjih afer, predvsem pa človek, ki ne izstopa. Nevtralen in precej preudaren. V bistvu zame celo preveč, kajti vseeno si želim človeka z jajci, ne pa zgolj preudarnega in proceduralnega človeka, ki nima največ izkušenj s sranjem, ki je trenutno prisotno v Sloveniji. Tudi njegovi kandidatje – večina akademikov, ki nima izkušenj v realnem svetu in v boju za preživetje, so edina opcija očitno, ki ji Slovenci v večini primerov verjamejo. Kljub temu, da na soočenjih ne pove ničesar in kljub temu, da si želi ugajati vsem, mu javnomnenjske ankete kažejo visoko zmago. Če sem bil na začetku skeptičen do tega fenomena in sem verjel, da se da vplivati na ankete, sedaj vse bolj razmišljam, da je njegov vstop na politični parket točno to, kar si Slovenci želimo. Dobiti osebo, ki je praktično brez preteklosti, ki je dokaj medla in ki se odloča na podlagi določenih vnaprej ustvarjenih praks. Mene sicer to moti, ker si vseeno želim na “čelu” države energičnega človeka, ki ni zgolj teoretik in ki zna impulzivno sprejemati odločitve.

Dejstvo je, da je vsako novo lico v politiki zanimivo – spomnimo se stranke Zares, Pozitivne Slovenije, Državljanske liste.. Poglejmo sedaj, kje so te stranke in kaj se jim je zgodilo.. Slovenski politični parket pač ne prenese novosti – če so, jih je potrebno anulirati, predvsem pa je treba čimprej poskrbeti, da se začnejo nanje lepiti afere, ki jih sploh ni. In v spregi z mediji, je to precej preprosto delo. Če laž dovolj dolgo časa ponavljaš, postane resnica – nekako tako poteka to v našem medijskem svetu. In politiki, ki so jim mediji pomagali na oblast, so zaradi medijev tudi odšli v pozabo, ali pa na smetišče zgodovine.

Nedelja bo zanimiva. Nekateri bodo praznovali, drugi bodo žalostni, tretji bodo iskali potne liste, da bi se izselili, četrti pa bodo z vsemi topovi udarili po drugih in potem pride tista prava streznitev, ki se je verjetno nihče od teh kandidatov in strank ne zaveda. Da je Slovenija v riti in da je situacija precej bolj “zajebana”, kot izgleda na prvi pogled, predvsem pa je problem v tem, da bo imel mandatar hudičevo težko delo in da ne obstaja magična palčka, ki bi vse skupaj spravila v red.

Namesto da bi se nehali deliti na vaše in naše in bi skupaj stopili na pot, ki nas lahko potegne iz sranja, bomo raje lomili šila in kopita in se med seboj pobili. Škoda. Na srečo bodo naslednje predčasne volitve precej kmalu, tako da obstaja možnost, da se pojavi zopet nov človek, ki mu bo nacija verjela. Omot brez vsebine..

jugoslavija-nob-tito-hitler-07.jpg