Miro Cerar je zmagovalec parlamentarnih volitev. SDS in še par ostalih strank pa se je precej osmodilo na teh volitvah. Vendar to ni poanta tega zapisa. Poanta tega zapisa je naskakovanje medijev na zmagovalca – Mira Cerarja, ki se dogaja v teh dneh in se mi zdi vse skupaj precej bolj podobno linču, kot pa novinarskim vprašanjem.

Razumem, Miro Cerar ni povedal veliko o programu in ukrepih, ki jih bo kot bodoči mandatar moral kmalu predstaviti in začeti čim prej uresničevati. Prav tako razumem, da Miro Cerar ni ravno oseba, na katero bi se lepile afere in bi bil tako ali drugače že kompromitiran – niti Bojan Požar ni našel nobene sočne zgodbe glede njega. Torej je Miro človek, ki ga ni strah okostnjakov iz omare – ker jih niti nikoli ni bilo tam. Zneski, ki jih je zaslužil na račun svetovanj tudi niso pretirani, tako da še to upanje odpade. Edino, kar bi mu lahko kdo očital je njegova neodločnost in preudarnost – kar pa v nekem trenutku spominja na Janeza Drnovška – da zunanje podobnosti niti ne omenjam.

Vendar. Medijem to ni dovolj. Mediji hočejo podatke. Mediji hočejo imena ministrov. Mediji hočejo ukrepe. Mediji hočejo vse zdajle in takoj. Ekskluzivno. Dan po volitvah bi radi rešitev za vse sranje, ki se je dogajalo zadnjih n-let Slovenije. In vse to pričakujejo, da bo povedal novi mandatar – ker ima pripravljene odgovore na vsa vprašanja.

In ravno zato takšen naslov – mediji bodo ubili Mira Cerarja še preden bo karkoli naredil. Tako, kot so naredili tudi z drugimi – no, z nekaterimi, saj se njihovi kriteriji spreminjajo glede na interes in dejstvo je, da vatli niso nikoli enaki. Mediji so pač kot pobesneli bulterierji, ki skočijo, ugriznejo in ne spustijo do konca. Tega me je strah v tem primeru. Da se nekdo ne more niti dokazati državljanom, ker mediji ustvariji povsem drugačno sliko in predvsem ustvarijo drugačne pogoje za nekoga, kot bi jih sicer.

Ja, POP Tv prednjači v svojem “hujskaštvu”, oz. napadalni drži, kjer velikokrat dobim občutek, da vabijo ljudi v studijo zgolj zato, da si voditeljica da duška z zasliševanjem, kljub temu, da bi lahko na povsem drugačen način prišla do odgovorov, ki si jih tako želi slišati. In potem se taisti novinarji sprašujejo zakaj je novinarstvo v riti? Odgovor je preprost – ker se vse vrača. Tudi odnos do sogovornika, ki je pač zgolj in samo mandatar, ki ga je izbralo ljudstvo in se ga začne z vsemi salvami obstreljevati, se lahko hitro spreobrne. Ampak mediji bi vse takoj in zdaj in ekskluzivno. Ker edino to šteje. Včerajšnje afere so pozabljene, danes se začnejo nove in novi obrazi pridejo pred ekrane in svet gre naprej.

Mediji, pustite Miru Cerarju da sestavi vlado, da se pogovori z ostalimi strankami, predvsem pa da se konsolidira v teh dneh. Potem, ko bodo stvari jasne, pa zahtevajte odgovore. In nikar ne sprašujte neumnosti kot so – kaj boste jutri storili najprej? Malce smešno bi bilo, če bi Miro Cerar rekel – šel bom lulat na wc, kajne? Ampak tako neumna vprašanja postavljate mediji! Se sploh zavedate tega?

miro_cerar