Ali stranka SDS potrebuje novega predsednika?

Volitve so prinesle novo razočaranje za stranko SDS. Tretji zaporedni poraz na državnozborskih volitvah bi lahko bil resno opozorilo vsem veljakom v stranki, da nekaj ni ok in da so potrebne spremembe. Kljub dejstvu, da je SDS znan po tem, da bo vedno valil krivdo na druge (Murgle, Kučan, podtikanja v aferi Patria, sodnik Masleša, nelegitimnost, ker je predsednik stranke v zaporu), je mogoče problem nekje drugje. Ja, stranka lahko zamenja svoje volivce, ali pa lahko volivci zamenjajo stranko. Obstaja tudi možnost, da volivci ostanejo doma, ker se več ne strinjajo s politiko, ki jo ubira stranka. Seveda je “bazen” dovolj velik, da dobijo svojih 20%, ampak to je tudi maksimalni domet, ki ga lahko imajo. So to rezultati, ki si jih SDS želi? Močno dvomim, kajti njihova tendenca je vse prej kot pobiranje drobtinic.

Zenel Batagelj je pisal o tem v zapisu – DZ volitve 2014: SMC na krilih taktičnega glasovanja pobiral od povsod, SDS pokopala neudeležba, soočenja pa očitno delajo

 • SDS je sploh zanimiva, ker je zanjo veljalo, da ima zveste volivce. Zvestoba je očitno načeta. Tokrat jih je kar nekaj ostalo doma (to je glavni razlog neuspeha), še huje, kar nekaj jih je volilo SMC.
 • Potencial SDS je za tako stranko zelo majhen – le nekaj odstotkov. Vse kar lahko trenutno dela SDS je ohranjanje baze oziroma dela na tem, da njihovi volivci pridejo res na volišča. Po slednjem je bila doslej še posebej znana. Tudi v tem drugem elementu se letos ni izkazala. Zakaj so volivci SDS ostali doma, je verjetno eno najbolj zanimivih vprašanj teh volitev

Če pogledamo na situacijo iz športnega stališča. Selektor nogometne reprezentance dobi svoj mandat in ima čas da pripravi ekipo in z njo osvoji lovoriko na svetovnem prvenstvu. Če mu le to ne uspe, potem je njegova pot bolj kot ne jasna. Tudi v politiki je tako – že takoj po objavi rezultatov, so nekateri strankarski šefi povedali, da bodo zapustili svojo funkcijo. Vendar v stranki SDS se to ne bo zgodilo, kljub temu, da so rezultati slabi in da nič ne kaže, da bi se karkoli spremenilo. V bistvu je postala stranka SDS ujetnica Janeza Janše in njeni volivci so se odločili za prestop – oddali so glas za drugo stranko, ali pa preprosto niso šli na volitve in so tako pokazali, kaj si mislijo o tem.

Zakaj pišem o stranki SDS in njeni konsolidaciji?

Ker si želim, da bi imeli protipol v parlamentu, ki bi bil dejansko močan, učinkovit in konstruktiven. Ker si želim, da ne bi imeli enoumja, ampak zdravo demokracijo, kjer bi prišlo do sodelovanja med levico in desnico in kjer bi oboji delali v dobro vseh državljanov, ne glede na rasno, versko, …. prepričanje. Da bi imeli končno vlado, ki bi znala sodelovati z vsemi in bi iskala dobre stvari tako na desnici, kot na levici.

In sedaj je dejansko prišla možnost, da nov mandatar – Miro Cerar naredi korak v to smer. Da si izbere koalicijo, ki bo složna, čeprav si bo stala v političnem prepričanju na različnih bregovih in ki bo dejansko poskušala spremeniti to, v kar nas je vodilo 20+ let delitve na naše in vaše. Čas bi že bil, da se levica in desnica združita in da naredita korak naprej za vse državljane in nas ne delita več, kot se je to dogajalo v preteklosti.

Mogoče sploh ni potrebno veliko, da pride do kakšnih takšnih stvari – zgolj menjava predsednika SDS bi bila lahko že zelo velika stvar. Da se pozabi preteklost in da se začne razmišljati o prihodnosti. Dovolj tem iz preteklosti, ki nas ne zanima več in povsem premalo tem o prihodnosti, ki bi morala biti naša skrb. Verjetno se tudi volivci desnice strinjajo s tem, da to kar se dogaja s stranko SDS ni ravno nekaj pozitivnega, predvsem pa ne pomeni čisto nič dobrega, če se bo to nadaljevalo s tem tempom.

Če je Černač grozil z državljansko nepokorščino takoj po volitvah in je v parih dneh spremenil mnenje – seveda je vse skupaj zapeljal v smer, da ga mediji niso razumeli, potem obstaja celo možnost, da so pri stranki SDS naredili analizo vsega dogajanja in bodo poslušali odzive ljudi – ne, ljudje na družbenih omrežjih pač niso merodajni za prikaz celotne slike. In dejstvo je, da je veliko volivcev SDS razočaranih nad vsem skupaj, kajti stranka SDS je zgolj in samo Janez Janša in boj za njegovo svobodo je vse, kar je stranki ostalo. S tem pa se že marsikdo več ne strinja in bi vseeno rad malce drugačen svet.

Kaj je torej rešitev za stranko SDS?

To je vprašanje za milijon dolarjev. Njeni privrženci bodo rekli, da je to boj za svobodo Janeza Janše, ki se mu godi krivica že odkar se je pojavil na političnem parketu. Drugi bodo rekli, da je rešitev v tem, da se zamenja določene ljudi, tudi predsednika. V končni fazi pa je, zgolj moje mnenje, rešitev v tem, da se postavi drugačne temelje, ki ne bodo temeljili na odpiranju tem iz preteklosti, ampak stremenje v prihodnost in povezovanje, kar se je izkazalo na levici za dobro potezo. Desnica pa je šla v soliranje in tako je stranka SLS izpadla iz parlamenta.

Ne, ni vsa krivda na predsedniku stranke – Janez Janša bi bil odličen minister za obrambo v katerikoli vladi. Vendar njega ne zanima zgolj in samo to. Njegovi apetiti so večji in pripravljen je narediti vse, da jih doseže. Tukaj pa prihaja do navzkrižja do želje državljanov, kar je jasno izraženo tudi preko rezultatov volitev.

predvolilne_puhlice_sds

 1. Predsednika stranke lahko zamenjaš , ali pa odstopi sam , bogovi oz. božanstva pa so nedotakljivi…

 2. Moramo se zavedat, da je namen vse propagande okrog SDS in JJ samo in izključno zaradi futra tistih nekaj ovčic, ki se na take neumne fore palijo. SDS ni stranka, ki bi se s svojim vodstvom in delom borila za dobro državljanov.

 3. Po moje bo lažje spremeniti ime, kot so ga že ene trikrat :D

  Drugače pa po obnašanju v zadnjih mesecih težko vidim, da bi jim še kdaj uspelo prepričati nevtralne ljudi, da niso več stranka, kakršna so. To bi uspelo leta 2008, morda celo 2011, a odkar je Janša v tem Patriinem procesu, so se vsi skupaj začeli obnašati preveč ekstremno. In ne, problem ni samo v Janši, problem je v tem, da že dolga leta rinejo v ospredje najbolj ostre posameznike, ki javne nastope gradijo na boju proti drugemu bloku, proti nekemu navideznemu sovražniku, in na tej bipolarnosti so tako eni kot drugi odlično živeli zadnjih deset let.

  In volivci smo v nedeljo v veliki večini pokazali, da imamo tega enostavno dovolj.

 4. Kaj takšnega lahko zapiše samo pristni fašist! Ki se čuti za poklicanega v vmešavanje v vse druge, vse prepogosto pa pozabi na pometanje pred lastnim pragom.

  Kaj bo s stranko, kdo bo predsednik, kaj bodo storili itd. je stvar izključno njih samih. Comprende? Alles klar? Če bi torej rad krojil usodo SDS, raje izpolni tale obrazec, do takrat pa STFU.

  Pa ko se boste naslednjič v lažgošah drli “smrt fašizmu”, bodi dosleden in začni kar pri sebi.

 5. V kastlcu z zamudo odkril kuli z napisom SDS…

  Poskus podkupnine?

  Me lahko zdaj kdo toži?

 6. Bazo volilcev SDS predstavlja podeželje in pa predvsem starejši. Slednjih je pa zaradi naravnih zakonov vedno manj.
  Tudi zato upada odstotek glasov.

Komentarji so zaprti.