SUP, supanje in Bananaway

Zadnje leto je Slovenijo zajel val SUP-anja (Standup paddleboarding), ki je prinesel rešitev za tiste, ki se niso počutili dovolj adrenalinsko, da bi preizkusili kajtanje, ali pa so imeli v mislih, da so prestari, da bi surfali (tako na valovih, kot s pomočjo vetra v jadrih). Supanje je odlična rešitev za tiste, ki so radi v naravi, vendar imajo radi umirjenost in kljub temu so zelo športno aktivni.

Moja prva izkušnja s SUP-anjem je bila lansko leto na Tvitomaniji, ko mi je ex sodelavka Špela iz Bananawaya predstavila to novost. Seveda sem vse skupaj vzel na “izi”, kajti to pa ne more biti zakompliciran šport, če stojim na deski in si s pomočjo vesla pomagam, da premagujem razdaljo na vodi. No, teorija je nekaj, praksa je nekaj drugega.

Kljub temu, da mi v več kot dveh urah SUP-anja ni uspelo “štrbunkniti” v vodo, so bile mišice precej utrujene. Če sem na začetku vse skupaj vzel z rezervo, sem ugotovil, da ni povsem tako. Ampak tudi ni nič zahtevnega. Zahteva zgolj malce več pozornosti in tudi navaditi se je potrebno določenih stvari, ki olajšajo vse skupaj. Namreč s telesom je potrebno absorbirati valove in pravilno uporabljati zamahe – ki se med seboj razlikujejo. In ko si malce bolj vešč tega, znaš narediti krog, se brez težav obrneš, predvsem pa začneš dejansko uživati v tem športu. In če sem še kakšno leto pred tem z začudenjem opazoval posameznike, ki so se na starih surf deskah s pomočjo vesel preganjali po zalivih, sem ugotovil, da je to zelo zanimiv šport za ljubitelje samote in dobre rekreacije (tega, da so me cel dan bolele mišice, za katere nisem niti vedel, da obstajajo, niti ne bom omenjal).

Sodobne SUP deske so narejene iz gume in jih lahko napihnemo s pomočjo “pumpe”. Sem sicer poskušal tudi na “usta”, vendar sem zelo kmalu obupal. Profesionalni SUP-i so nekaj drugega in le te sem doživel letos, ko sem v Bohinju fotkal Manco Notar, našo najboljšo SUP-arko. Njen SUP je narejen posebej zanjo in omogoča veliko boljše manevriranje in je povsem drugače ploven, kajti pri njej je pomembna vsaka sekunda. Tudi cena takšnega SUP-a je nekaj povsem drugega.

Glede na to, da moj “pobudnik” bloganja – Damjan Jagar zadnje čase veliko časa preživi na SUP-u, bom verjetno tudi sam počasi začel razmišljati o tem, da namesto na biciklu začnem odkrivati svet na ta način. Vendar, ko se odločim za to, se bom definitivno odločil, da to storim preko tečaja SUP-anja!

  1. Sem tudi sam pri Banaway najprej rental 10.6 Ride in ga potem tudi narocil. Imajo opcijo, da ko rentas, da ti odstejejo od cene novega. Definitivno priporocam.

Komentarji so zaprti.