O tem, da je Ljubljana lepa, sem pisal že večkrat. To potrjujejo tudi turisti, ki pridejo v Ljubljano in so presenečeni nad mestom, kljub temu, da je majhno, vendar lepo urejeno. In najpomembnejše za turiste – Ljubljana je varna in turistov ni strah, ko se ponoči sprehajajo po njej. Malce so le presenečeni, ker na ulicah zvečer ni policistov, kot so navajeni drugje. Kljub temu, da ima vsak svoje mnenje o županu Zoranu Jankoviču, je to, kar je naredil za Ljubljano zelo velik presežek vsega, kar se je pred tem naredilo v 15 letih.

Ljubljana ima reko Ljubljanico, ki je dolga 41 kilometrov in izvira v Vrhniki, v Savo pa se izliva v naselju Podgrad. Turizem Ljubljana me je povabil na vožnjo z leseno ladjico po Ljubljanici in kljub temu, da sem se že parkrat peljal po Ljubljanici, sem tokrat izvedel toliko zanimivih stvari, da bi rad vse delil s širnim občestvom.

Ljubljanica je v poletnih časih polna SUP-arjev, kajakašev, ribičev, le kopalcev je bolj malo – tisti najpogumnejši se vržejo vanjo z različnih mostov. Ljubljanica je polna rib, ki so užitne – tako je pripovedoval vodnik Blaž, ki je povedal toliko zanimivih zgodb, da bi priporočal vsakomur, da gre z njim na turo po Ljubljanici. Najgloblji del Ljubljanice je globok 19 metrov, v njej je preko 40 različnih vrst rib in zelo veliko nutrij, ki bi lahko, če Ljubljanica ne bi tekla v betonskem kanalu, naredile veliko škode. Na drevesih, ob Ljubljanici, je veliko lesenih “hišic”, ki jih pogosto ljudje zamenjajo za ptičje hišice – vendar so te namenjene netopirjem, ki odlično odganjajo komarje.

Izvedel sem, koliko zmajev je na zmajskem mostu (ali veste število?), čemu je bil namenjen Grubarjev kanal, da Plečnik ni naredil Špitalskega mostu, ampak je zgolj dodal dva dodatna mostova za pešče in se je potem Trimostje preimenovalo v Tromostovje…

Takšnih in podobnih informacij je bilo zelo veliko in smešno je, ko se zaveš, da si vsak dan v mestu, ki ga niti ne poznaš. Da poznaš vse trgovine in lokale, vendar ne veš osnovih stvari o njem…

ljubljanica_river_boat_tour_001

ljubljanica_river_boat_tour_002

ljubljanica_river_boat_tour_003

ljubljanica_river_boat_tour_004

ljubljanica_river_boat_tour_005

ljubljanica_river_boat_tour_006

ljubljanica_river_boat_tour_007

ljubljanica_river_boat_tour_008

ljubljanica_river_boat_tour_009

ljubljanica_river_boat_tour_010

ljubljanica_river_boat_tour_011

ljubljanica_river_boat_tour_012

ljubljanica_river_boat_tour_013

ljubljanica_river_boat_tour_014

ljubljanica_river_boat_tour_015

ljubljanica_river_boat_tour_016

ljubljanica_river_boat_tour_017

ljubljanica_river_boat_tour_018

ljubljanica_river_boat_tour_019