Da ne bo kdo rekel, da Janez Janša ne izkorišča s pridom svojega časa, ki ga preživlja na Dobu. Recimo danes se je odločil, da bo preko Twitterja obvestil EU politike o tem, da je v Ljubljani potekala Ruska vojaška parada. In ne, ni bil malenkosten, ko se je odločil kdo so tisti politiki, ki jih je o tem potrebno obvestiti. Nabor je zanimiv: Jean-Claude Juncker, José Manuel Barroso, Dalia Grybauskaitė, Carl Bildt, Radosław Sikorski, Mikuláš Dzurinda, Oana Lungescu, Samantha Power, John McCain, Yves Leterme .. Seveda ni šlo mimo tega, da bi svoj tvit naslovil tudi na medije: USA TODAY, The Washington Times, TIME.com in prikazal razmere v katerih živimo v Sloveniji.

Tule spodaj so njegovi tviti – v bistvu jih je deset, vendar prikažem jih samo par:

Glede na to, da bivši predsednik vlade Janez Janša v zaporu preživlja svoj čas in mu je očitno dolgčas, se je odločil, da bo sramotil Slovenijo po kanalih, ki so mu na voljo. Tole, kar je naredil danes je milo rečeno patetično, vendar vsekakor pričakovano. Ne bom predlagal, da se zapornikom odvzame možnost “idelološke vojne”, ki si jo je privoščil JJ, ampak vseeno tole ni način komunikacije, ki bi ga kdorkoli lahko spoštoval!

Predvsem pa je šlo v tem primeru za ruske vojake, ki svoj program predstavljajo v počastitev rojakom, ki so umrli v plazu pod Vršičem leta 1916 in nima nobene povezave s komunizmom, kot bi lahko kdorkoli predvideval. Predvsem pa je ta tradicija že dlje časa prisotna.

Vendar JJ očitno izkoristi vsako priložnost, da prikaže, kako je komunizem na pohodu v Sloveniji! Škoda, ker s tem dela sramoto Sloveniji, predvsem pa samemu sebi. No, slednje niti ni tako napačno!

Nastop ruskih vojakov v Ljubljani

ruska_parada

20 Responses to Ruska vojaška parada v Ljubljani in Janez Janša na Twitterju

 1. jin pravi:

  Pred dvema letoma pa je drugače govoril.

 2. Anon pravi:

  Hja, res se je ustrelil, ker je ‘dobre odnose’ nekoc gojil tudi sam in o tem obstaja kopica gradiva.
  Je pa treba priznati, da je ze sama odobritev dogodka za Ruse v luci trenutne situacije na Vzhodu nepremisljena in slaboumna. Rusija je danes avtokracija, t.i. rogue state, in dokler ne postane demokracija, je treba tole parado ukiniti.

  • dkivi pravi:

   in kaj za vraga ima dolgoletna tradicija s katero se ruska vojska zahvali ohranjanju spomina na njihove pripadnike zveze z trenutnim politicnim stanjem… se enkrat preberi kaj je had napisal in na kaj se vse dogajanje nanasa ;)

 3. andraz pravi:

  zgleda da je JJ bolj virant od Viranta, glede na menjavo strani in mnenj :))))

 4. lahka pravi:

  Še dobro, da mu mediji in razni blogerji ne namenjaj veliko prostora. Bolnik.

 5. Jure pravi:

  Jaz sem pa ponosen na to, da je tip – malo nerodno sicer – pa vendarle obvestil svet o našem pravem odnosu z Rusi, katere pavo Slovenec veliko bolj ceni kot Amerikance.

  Prav je tako – naj se ve, da svojih narodnostnih korenin ne zavračamo tako kot recimo nekateri drugi zavedeni slovanski narodi!

  Čeprav je mislim (bedak kakršen je) da bo svoji domovini kot že tolikokrat škodil, ji je s tem v bistvu koristil.

 6. Janč pravi:

  Če bi vedel, da bo vojaška parada, bi šel pa gledat.

  A so bili tanki in medcelinske rakete ter nizki prelet Migov?

 7. Anonimno pravi:

  Enkrat se za spremembo strinjam. Res je prava sramota. Sramota je, da katerakoli vojska sploh paradira po mestu, ki vsakoletno enkrat v prvi polovici maja pošilja svetu neka kobajagi mirovna sporočila. In še hujša sramota, da katerakoli vojska sploh paradira ravno pod spomenikom pesniku, ki je državni himni prispeval pacifistične verze o narodih, ki hrepene dočakat dan, ko vojske sploh ne bodo več potrebne!

  Sramota je tudi, da je župan sploh dovolil vse skupaj, namesto, da bi militariste nagnal na Poček ali vsaj najbližji poligon za paintball. Namesto da bi Prešerca odstopil organizatorjem Imaga Sloveniae, ki bi tja povabili kakšno kulturno skupino. Prav lahko tudi rusko, ki bi s tem naredila dosti več za odnose med obema narodoma.

  Sramota je tudi za vse samooklicane “mirovnike”, ki se so svoje dni kur.ili prav vsakič, ko je kakšen ameriški patruljni čoln skočil na obisk v Koper, ko pa ruska armada “vkoraka” naravnost v središče Ljubljane, pa vse tiho je bilo… Tu imamo v mislih predvsem tisto komsomolko,mislim, da ji je ime Marta Gregorčič, ki je svoj čas čla osebno v Irak branit svojega neuvrščenega prijateljčka Sadama pred “ameriškim imperializmom”, ni pa zmogla spesniti niti enega protestnega tvita, ko ji neka druga imperialistična armada razkazuje svoj ubijalski arzenal tako rekoč pod domačim oknom.

  Še toliko večja sramota, če po Ljubljani ne paradira katerakoli vojska temveč nič več ali manj kot ruska. To je vojska, ki ma v svojem CVju že zabeleženih vrsto “podvigov”. To je vojska, ki je še ne tako dolgo nazaj v Čečeniji zagrešila vrsto hudih zločinov proti človečnosti. To je vojska, ki je brez kakršnegakoli povoda vdrla in lomastila po sosednji Gruziji. Vojska, ki že nekaj mesecev nepovabljena paradira po Krimu. In izdatno pomaga mešati drek na vzhodu Ukrajine. In kot vse kaže, tudi sestreljuje civilna potniška letala, ki slučajno zaidejo tja!

  Prava sramota je tudi, da se usodo nesrečnih ruskih ujetnikov pred 99 leti zlorablja za vsakoletno šminkiranje politikov pod Vršičem. In da se jo celo zlorabi za paradiranje tuje vojske po ozemlju članice Nata. Za nameček celo ne na kraju tragedije, temveč več kot 100 km stran! Ko bi za pieteto popolnoma zadostovalo, da se kapelico vzdržuje in svojcem nesrečnikov dovoli obiskovati grob.

  Nobena sramota pa ni o tem poročati. Pač pa bi moralo biti sram vse tiste, ki so sploh omogočili, da se je ta sramota sploh lahko zgodila. Poleg vseh prej omenjenih je to v prvi vrsti Vidkun Jakić. Ki je že pred 23 leti dokazal, da verno sledi politiki svojega velikega norveškega vzornika Quislinga, še toliko bolj pa je to potrdil pred nekaj mesecev, ko je kot obrambni minister ene izmed članic Nata popolnoma opustil svoje dolžnosti in raje šel v Soči podpirat vojaškega “nasprotnika” Putina, ki si je z megalomanskim spekatklom utrjeval predvsem svoj kult osebnosti. In to ravno v času, ko je Putinova soldateska po Krimu brutalno kršila ozemeljsko celovitost sosednje Ukrajine! Že samo zato bi moral Jakić že zdavnaj igrati ping pong z Janšo, če je Vsevišnji vsaj malo pravičen, pa upam, da je temu ničvrednemu izdajalcu lastne domovine že inštaliral takšno vrsto raka, da bo crknil v čimhujših mukah.

  Še največja sramota pri vsem tem pa je, da je leta 2014 še vedno mogoče, da obstaja fašistično zmene, ki se čuti poklicano, da bi drugim, predvsem Janezu Janši odrekalo pravice, ki jim jih ustava omogoča ne glede na trenutni status. Tako bi to ničvredno fašistično zmene v nasprotju z vsemi zakoni, ki jamčijo svobodo izražanja, kar arbitrarno določalo, s kom vse JJ sme komunicirati in kaj jim sme povedati!

  Sramota za Stanovnika, njegovo partizansko vojsko in vse samooklicane “antifašiste” je tudi to, da mirno tolerirajo prisotnost tovrstnih skrajnih fašističnih elementov, ne da bi karkoli ukrenili zoper to!

  • had pravi:

   ce spodnji tekst leti name, kot avtorja zapisa, potem sem preprican, da ti ne bo tezko povedati svojega imena in priimka in to povedati tudi v kaksni drugi dvorani?

   Še največja sramota pri vsem tem pa je, da je leta 2014 še vedno mogoče, da obstaja fašistično zmene, ki se čuti poklicano, da bi drugim, predvsem Janezu Janši odrekalo pravice, ki jim jih ustava omogoča ne glede na trenutni status. Tako bi to ničvredno fašistično zmene v nasprotju z vsemi zakoni, ki jamčijo svobodo izražanja, kar arbitrarno določalo, s kom vse JJ sme komunicirati in kaj jim sme povedati!

   • BT pravi:

    ne morem so odločiti kateri od vaju zgoraj je bolj prizadet?!
    Sploh pa ne morem razumet, zakaj je lahko nekdo tako naudušen nad duševno motenim človekom, ki se niti ne spominja več, kaj je pred kratkim govoril in zanika svoje besede, ki jih je napisal v knjigi (npr. Premiki).
    Obnašate se, kot da je bog… Pa kaj je z vami???!!!
    Kdo ima lahko tako oprane možgane, da verjame njegovim lažem, ki so dokazane. Še Hitler je bil bolj normalen!!!
    Človeku prepovedat internet in komunikacijo z katerimi koli mediji. Pa človek je v zaporu, ne pa na dopustu.

 8. Milan pravi:

  Glede na to, da je to dolgoletna tradicija, me res zanima:

  ZAKAJ SE VI JANŠISTI – ZAGOVIRNIKI TE NJEGOVEGA MIŠLJENJA ŠELE ZDAJ OGLAŠATE???

  KJE STE BILI VSA TA LETA?

  Zdaj vas to moti, leta nazaj pa ne.

  Tradicija je tradicija in velik spomin na umrle.

  Z vami se res vsi mrtvi obračajo v grobu.

 9. Petunija pravi:

  Mislim da ima Janša veliko srečo, da živi v času totalne medijske zmede, ko sploh ni potrebno imeti Ministrstva za resnico, kjer bi kdo metal papirje v ogenj in pomagal preoblikovati informacije. Tudi brez slednjega se z lahkoto doseže, da je včeraj veljalo, da Oceanija NIKOLI ni bila v vojni z Evrazijo, danes pa, da je bila OD NEKDAJ v vojni z Evrazijo.

  Zato lahko prejemniki teh njegovih informacij naredijo z njimi kar se jim zahoče. Če bo komu ustrezalo, potem bo deset (morda kakšen več) baletnikov ruske vojske ekvivalentno paradi s tanki, topovi in divizijami. Lahko samo pobožno upamo, da se bodo pozanimali, kako in kaj in namesto udarne zgodbe, kako smo se Slovenci pridružili Varšavskemu paktu, napisali zgodbo o ljudeh, ki so gradili cesto čez Vršič, o prelepi kapelici ter predvsem o tem, da zaradi sovraštva, hujskanja in brezglave norije vedno trpijo predvsem mali ljudje, kot so bili ruski vojaki, katerih življenja je vzela ta gradnja.

  Zame je ruska kapelica opomin človeštvu, zame je nastop te ruske paradne čete poklon temu opominu. Ob tem bi si lahko vzeli trenutek in razmislili, kaj mora vsak pri sebi narediti, da se take tragedije ne bi ponavljale. To so bili ljudje, ki bi bili radi doma, orali svoja polja, pasli svojo živino, se ljubili s svojo ženo, ampak zaradi nekaj vase zagledanih bratrancev in maminega sinka, nekaj norcev in predvsem ljudi, ki so si nadejali dobička, so končali ali pod plazom, zaradi drugih delovnih nesreč ali bolezni, daleč stran od doma.

  Za Janeza Janšo pa je to samo podatek, ki ga lahko izkrivi in ukroji po svoji meri, za svoje sebične cilje. Če se dobri ljudje iz zgodovine učijo, kako se izogniti katastrofam, on kaže vse težnje, kako preseči Goebbelsa in uresničiti, kar niti njemu ni uspelo.

  Drugače pa, nastop je atraktiven, turisti so bili navdušeni, zaradi mene pa lahko pride nastopati tudi paradna četa iz West Pointa, se mi zdi, da so celo bolj atraktivni od Rusov. Pravzaprav lahko povabimo tudi paradne vojaške enote drugih držav, napravimo srečanje tradicionalno in iz države, ki je prežeta z zdraharstvom, postanemo nekaj bolj človeškega.

 10. Bimbo pravi:

  OK, zaprti poslanec oziroma izvoljeni zapornik, kakor vam drago, je spet uporabil svojo e-manevrsko strukturo za zavajanje in hujskanje izbranih tujih “prijateljev”. Bolj diskretno je na svojem libertarnem blogu to storil tudi izseljeni nekdanji kabinetnik v drugi Janševi vladi.
  http://libertarec.blogspot.com/2014/07/slovenia-protest-2014-russian-army.html

  Ampak, dragi Had, tudi tvoje zgražanje je podobno balonasto, ker nisi poiskal zares relevantnih virov, da bi iz Janševega balona spustil večino zraka. Na prvo žogo je glede na situacijo v Ukrajini tole gardiranje pred kipom avtorja “žive naj vsi narodi” res malo neokusno.

  Bolj razumljivo pa postane, ko najdeš potrditev, da je tak skupen nastop slovenskih in ruskih gardistov tradicionalen ne le pod Vršičem ampak tudi na Prešernovem trgu. Tako tradicionalen, da so ga izvedli tudi julija leta 2012, ko je bila v sedlu vlada Janeza Janše, v vladnem kabinetu je sedel zgroženi libertarec, MORS pa je vodil inženir Hojs . Ta nastop je bil očitno že čisto rutinski, na kar kaže tudi kratko sporočilo za javnost, ki so ga pripravili na MORS.

  http://www.slovenskavojska.si/odnosi-z-javnostmi/sporocila-za-javnost/novica/nov/slovenski-gardisti-bodo-nastopili-skupaj-z-gardisti-ruske-federacije/
  http://www.delo.si/novice/slovenija/obletnica-ruske-kapelice-slovensko-rusko-prijateljstvo-cveti.html

  Ob hitrem pregledu teh zadev, ki jih doslej sploh nisem opazil, se mi zdijo veliko bolj problematične, zaskrbljujoče in odziva državljanov ali politike vredne naslednje podrobnosti:
  – bistveno večje število fotografij ruskih kot slovenskih gardistov na delo.si (5:1) in siol.net (11:4), čeprav dvomim, da so imeli Rusi bistveno daljši nastop od naših,
  – amnezija zlatih ribic o Janševih nenavadnih odnosih z Rusijo (vojaška ladja za klirinški dolg, SIJ, Petrol-Lukoil, plinovod južni tok, terminal Čehov ipd. v prvem mandatu, snubljenje ruskih investitorjev novembra 2012…)
  http://www.politikis.si/?p=78308
  in Putinom (po odpovedi srečanja JJ s Putinom v Rusiji leta 2007 niz odpovedi in sprememb visokih obiskov in srečanj),
  http://www.dnevnik.si/svet/279538
  – amnezija zlatih ribic o silnem prerivanju pred prireditvijo pod Vršičem leta 2012,
  http://www.mladina.si/114606/jansev-venec-egoizma/
  – morda še najbolj pa izjava Igorja Furlana, podpredsednika Društva Rusija-Slovenija za 24ur julija 2011, da “so minili časi maršala Tita, ko je prijateljeval z enimi in z drugimi, odločiti se je treba racionalno, vemo kje so priložnosti in zaloge energije…”:
  http://www.slovenskavojska.si/odnosi-z-javnostmi/sporocila-za-javnost/novica/nov/slovenski-gardisti-bodo-nastopili-skupaj-z-gardisti-ruske-federacije/

  Za Janeza Janšo in njegove manevre si je pač treba čas vzet.

 11. Bimbo pravi:

  Po pomoti sem na koncu vsatvil napačno povezavo. Prispevek 24ur s sporno izjavo se najde tukaj: http://www.24ur.com/novice/slovenija/ruski-gardisti-na-obisku.html

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.