Par besed o avtocestnem kriminalu

Zadnje leto se pogosto govori o avtocestnem kriminalu. Še posebej poleti, ko je čas za romanja na morje in čas, ko nepridipravi izkoristijo svojo priložnost.  Avtocestni krimina zaznamuje kriminal, ki se dogaja znotraj avtocest. Predvsem počivališča in tudi kolone so kot nalašč, da se naprej na počitnice odpeljete precej “lažji”, kot ste bili še pred parimi minutami. Avtocestni kriminal se je pojavil šele v zadnjih letih – posledica odpiranja meja in večji tranzitni pretok tujcev iz različnih držav, ki izkoristijo naivnost in izpraznejo vozilo. Številka takšnih primerov se vsako leto povečuje in previdnost ni nikoli odveč.

 • Kaj torej pomeni avtocestni kriminal?

Tatvina, ki se zgodi med postankom na počivališču znotraj avtocestnega obroča. Na žalost DARS ne odgovarja za takšne primere. Dogodke pa je dobro prijaviti policiji na 113, ali na anonimni telefon 080 – 1200.

 • Kdo je žrtev in kdo je storilec?

Žrtev je lahko vsak, ki ni dovolj pozoren in ki verjame v to, da ljudje resnično radi pomagajo. Storilci so ponavadi najbolj “osladni” ljudje, ki si želijo zgolj in samo pomagati in se vam vsiljujejo. Če niste dovolj previdni, potem boste lahko imeli precej drage počitnice!

 • Kaj storijo in kako izvedejo tatvino?

Obstaja več vrst, za katere sem jaz do sedaj slišal. Vendar se vsak dan spomnijo kakšno novo. Tole so primeri, kaj se vam lahko zgodi. Da ne bo pomote. Obstajajo tudi normalni ljudje, ki res pomagajo, vendar je odločitev na vaši strani – ali se boste odločili za skeptičnost, ali za pomoč:

 • ko točite gorivo in gre žena z otroki na WC, zapirajte okna, saj prilika dela tatu
 • ko ste na počivališču in kadite cigareto zaprite vsa vrata, kljub vročini, saj se vam lahko nekdo povsem preprosto prismuka iz drugega konca, ki ga vi ne vidite in izprazni vozilo
 • ena metoda, ki je dokaj pogosto uporabljena je, da vam nekdo podtakne pod gumo žebelj – ko se odpeljete in čez par deset metrov ugotovite, da vam guma spušča, se bo od nekje pojavil najbolj prijazen človek, ki vam bo želel pomagati pri menjavi gume. Medtem ko vam bo on pomagal, bodo njegovi pajdaši praznili vozilo in odnašali iz njega stvari. Ko bo guma zamenjana, njih ne bo več nikjer!
 • pod avto vržejo “ploščico”, ki povroča dimno zaveso in potem krilijo z rokami, da bi jim priskočili na pomoč. Medtem, ko ste vi v dimni zavesi, oni izkoristijo čas za “čiščenje” vašega vozila
 • na avtocesti, na odstavnem pasu krilijo z rokami, ker se jim je pokvarilo vozilo. Vi ustavite in jim želite pomagati, vendar oni izkoristijo to in vam vzamejo stvari

Tole je par primerov, za katere sem že slišal. Vendar se s tem “ustrahovanjem”, oz. zavedanjem, da se lahko zgodi kaj takšnega, zmanjša tudi dejanska odzivnost ljudi, ki resnično potrebujejo pomoč. Zaradi strahu se potem rajši odpeljemo mimo in ne priskočimo na pomoč, kot bi sicer. Odločitev je stvar posameznika!

 • Kako se zavarujem pred takšnim početjem?

Če se zavedamo, da se da v vsakem trenutku vdreti v avto, potem je to precej težko. Vendar obstaja par nasvetov, ki nam pri tem pomagajo. Namreč do vloma v avto ponavadi ne pride v največji gužvi, saj je večina vozil opremljena z alarmnimi napravami:

 • v vozilu nikoli ne puščamo stvari, kot so denarnica, telefon, navigacija, računalnik, na vidnih mestih
 • ko se oddaljimo od vozila, ga takoj zaklenemo – pa čeprav samo za par metrov
 • ne puščamo odprtih oken na vozilu. Niti nimamo odprtih zadnjih oken, ko zaspimo na počivališču za volanom
 • ko točimo gorivo smo previdni in opazujemo, kaj se dogaja okoli nas – če smo sami v vozilu, potem zapremo okna, saj je tako lažje vse skupaj nadzorovati
 • ko vidimo da nekdo prosi za pomoč – na žalost tukaj ne morem svetovati, kaj narediti – vsak se mora sam odločiti, koliko je pripravljen tvegati

Predvsem se moramo zavedati, da je vse odvisno od nas. In da v končni fazi se lahko jezimo zgolj in samo nase, če se nam zgodi kaj takšnega!

 • Ali ne bi bilo boljše, če bi za to, da ne pride do takšnih situacij poskrbela policija in DARS in Petrol, OMV?

Seveda bi bilo boljše, vendar močno dvomim, da so vsi skupaj sposobni to storiti. Najbolj si lahko pomagamo sami in s tem, da vsak primer, ki se nam zdi sumljiv prijavimo policiji. Tako se bodo oni ukvarjali s tem, predvsem pa bodo našli dejanske storilce – če ne bodo prej že pobegnili!

Sam sem bil pred časom priča zanimivega dogodku, kateremu nisem posvečal veliko pozornosti. Na bencinski črpalki je bila velika gneča in za menoj je bil v vrsti Ford Mustang – najnovejša izvedba. Ko je fant, ki ga je vozil izstopil iz vozila, sta se mu približala dva “tujca”, ki sta ga prosila, če se lahko fotografirata z vozilom.Različne poze, spredaj, ob strani, zadaj. In ko sem se vračal iz prodajalne, sem videl, da mu čistita vetrobransko steklo in zadnje steklo. Ko sem se odpeljal, sem v vzvratnem ogledalu opazil lastnika vozila, ki je mrzlično po vozilu iskal nekaj – verjetno denarnico. Ampak do sedaj, sploh nisem razmišljal o tem, kaj se mu je lahko zgodilo – sedaj, ko sem povezal konce med seboj, pa se mi zdi to povsem mogoče!

Previdno! Da vas ne bo par sekundna nepremišljenost stala več, kot vas bo dejansko stal dopust!
avtocestni_kriminal

 

 1. A ti to resno?

  Torej naj bi trgovci skrbeli, da ženi ne ukradejo denarnice iz odprte torbice v sobotni gneči nakupovalcev?
  Torej naj bi nočni klubi skrbeli, da iz plaščev v garderobi ne izgine nič?
  Torej naj bi turistična agencija skrbela, da te kot turista ne okradejo sredi Rima?

  Brez potrebe si dodal DARS in bencinske… nekaj lahko naredi policija (če ji bomo dali kaj denarja in ljudi), največ pa (kot si napisal) vsak sam. Lepo, da si naštel vse možnosti in ideje, ki jih imajo, ampak odgovornosti na “velekorporacije” pa res ne moreš preložiti. ;)

 2. Previdno tudi na bencinskih postajah ob avtocesti.

  Doslej se mi je že dvakrat zgodilo, da je prodajalec vrnil 10 EUR namesto 20 EUR.

  Enkrat pa je šlo v tank 10 litrov več, kot običajno. Prepričevali so me, da se tank lahko raztegne (?) in da to ni nič posebnega.

  Dvomim, da gre za naključje.

  1. Spoštovani,

   če se vam je neljubi dogodek pripetil na Petrolovem bencinskem servisu, nam prosim, čim prej sporočite kdaj in kje je do tega prišlo. Podatke nam lahko sporočite preko sistema Povej Petrolu (www.petrol.si/povej) in potrudili se bomo, da zadevo čim prej razrešimo.

   Glede količine iztočenega goriva v rezervoar je na spletu res mnogo različnih govoric, vendar pa smo že večkrat pojasnili, da se lahko zgodi, da se v avtomobilski rezervoar natoči več goriva, kot ga je predpisal proizvajalec. Strokovno razlago, zakaj do tega pride lahko najdete na: http://goo.gl/SMHH5F. Če se vam je to zgodilo na enem od Petrolovih servisov pa vas prosimo, če nam lahko sporočite, na katerem bencinskem servisu in kdaj se vam je to zgodilo, da lahko natančno preverimo, kaj bi bil lahko vzrok.

   S spoštovanjem,

   Klemen Geršak
   Področje marketing
   Petrol d.d., Ljubljana

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja