31 dni brez Coca Cole se sliši povsem preprosto. Vendar za nekoga, ki ne pije alkohola, temu ni povsem tako. Ne, nisem odvisnik od Coca Cole, je pa dejstvo, da je težko v družbi piti katerokoli drugo pijačo v večji količini. 5 piv je nekaj normalnega, vendar 5 kozarcev gostega soka je skoraj nemogoče. Tudi limonado brez sladkorja, ki je bila v tem mesecu moje nadomestilo za Coca Colo, je mogoče spiti zgolj v normalnih količinah – 4 limonade po 3 decilitre je bila zame že zvrhana mera.

  • Zakaj torej mesec dni brez Coca Cole?

Ker je to običaj, ki ga vsake toliko časa obudim, da stestiram samega sebe. Leta 2012 sem zdržal brez Coca Cole 6 mesecev, leta 2009 pa 45 dni. Poleg tega pa je to test, kako odreagira telo na pomanjkanje sladkorja, ki ga je v Coca Coli zelo veliko – 108 gramov na liter pijače. Če sem v dnevu spil 2 litra Coca Cole, to pomeni 216 gramov sladkorja dnevno!

  • Ali sem odvisnik od Coca Cole?

Ne, tudi dvomim, da bi lahko postal odvidnik od Coca Cole, čeprav jo včasih spijem v bizarno velikih količinah. Preprosto dvomim, da bi se lahko “navlekel” neke pijače in jo s preprosto močjo svoje volje ne bi mogel prekiniti. Coca Cola zame tudi ni lifestyle, da bi ga bilo težko spremeniti, kot je pri marsikateri drugi odvisnosti. Je pač zgolj in samo pijača, ki jo rad uživam – verjetno zaradi vsega sladkorja v njej, ki mi daje veliko energije.

  • Koliko sem shujšal?

V bistvu manj kot kilogram v tem mesecu. Vendar je dejstvo, da se nisem veliko gibal, zaradi poškodbe gležnja na tekmi softballa. Predvsem pa nisem šel na “odvajanje” zaradi hujšanja, ampak zgolj zaradi počutja telesa. Ja, manjko energije se pozna, vendar so se nekatere druge stvari povsem spremenile – bolj intenzivno čutim okuse, kar pa mi je zelo pomembno, saj očitno Coca Cola pobije receptorje za okus in se morajo regenerirati. Lahko pa je to samo placebo efekt, ki nima veze z realnostjo.

  • Kako naprej?

Tako, kot vsakič pred tem, sem se tudi tokrat odločil, da bom pil Coca Colo v normalnih količinah. Na žalost ta normalna količina ni nikjer definirana in potem je težko temu slediti. Ker pa se zavedam, da nisem več najmlajši, bom moral resno začeti razmišljati o tem, kaj piti v lokalu, da ne bom preveč uničil svojega telesa. Glede na zunanje temperature bo verjetno topel čaj odlična izbira. In ne, danes ne bom odprl Coca Cole in si čestital ob mesecu dni brez nje…

coca_cola_retro_01

coca_cola_retro_02