Zadnja leta je veliko govora o pripovedovanju zgodb. Ne v smislu zgodb, ki smo jih poslušali kot mulčki, ampak o pripovedovanju zgodb, ki nam jih govorijo blagovne znamke, ali pa posamezniki, ki se počutijo poklicane, da postanejo pripovedovalci zgodb. Na srečo ni vsaka stvar, ki jo kdorkoli pove tudi zgodba. In na srečo je tistih pravih, ki znajo pripovedovati zgodbe precej malo in s tem ne uničijo zgodb, kot takšnih.

Je pa pripovedovanje zgodb buzzword, okrog katerega se vrti vsebinski marketing zadnja leta. Podjetje bi moralo pripovedovati zgodbe na spletnem mestu, blagovna znamka bi morala pripovedovati zgodbo na družbenem omrežju, vsi mi bi morali biti pripovedovalci zgodb, pa vendar nismo.

Stefan Sagmeister je posnel video, kjer se je lotil te teme in jo razložil na preprost način, ki pa ima zelo veliko smisla. V mojem svetu je zgodba povsem preprosta. Nisem pripovedovalec zgodb, nikoli mi niso šle dobro od rok in še manj, da bi verjel, da smo lahko vsi pripovedovalci zgodb. Za to je potrebno precej več talenta, kot ga bom imel jaz kadarkoli.

Za pripovedovanje zgodb je potreben talent, predvsem pa vsi pravi pripovedovalci zgodb ne bodo nikoli sebe okarakterizirali kot pripovedovalca zgodb. Na drugi strani pa bodo vsi prodajali pripovedovanje zgodb kot vroče žemljice. Bull*hit!

You are not a storyteller – Stefan Sagmeister @ FITC

    “Well I’m actually quite critical of the storytelling theme. I think all the storytellers are not storytellers.

    Recently I read an interview with someone who designs roller coasters and he referred to himself as a ‘storyteller.’ No fuckhead, you are not a storyteller, you’re a roller coaster designer!” And that’s fantastic and more power to you, but why would you want to be a storyteller if you design roller coasters or if the story you are telling is bullshit? … That’s a fucking bullshit story—it’s boring!

    People who actually tell stories, meaning people who write novels and make feature films don’t see themselves as storytellers. It’s all the people who are not storytellers, who kind of for strange reasons because it’s in the air suddenly now want to be storytellers.

    There is this fallacy out there. I don’t think I fell for it, but somehow maybe unconsciously I did, you know I’ve seen a number of films so I must be able to do one. Of course this is the most stupidest thought ever. It’s like, Oh, I watched the philharmonic. That’s why I’m a virtuoso violin player. You know, well, I’m not, even though I’ve watched a lot of philharmonic concerts.

    I think by now, in our space, meaning the space of design, it sort of took on the mantle of bullshit… now everyone’s a storyteller.”

storyteller