Ministrstvo za kmetijstvo se je odločilo. Slovenija bo dobila nov znak za shemo kakovosti – Izbrana kakovost, ki so ga ustvarili v agenciji Votan komunikacije. In glavni cilj te nove označbe za Izbrano kakovost je promocija slovenskih kmetijskih in živilskih proizvodov. Zmagovalec natečaja je za svojo rešitev prejel 10.000 eurov nagrade!

Zmagovalno delo izgleda takole in sedaj si ga predstavljajte na domačem siru, pršutu, vinu, vodi… Ali vam pije vodo? Meni nikakor ne..

znak_izbrana_kakovost

Ok, grem po vrsti. Slovenija ima cel kup oznak za domače poreklo, za kakovost in vse ostalo. Znaki so takšni kot so in komunicirajo to, kar komunicirajo. Tale izbira novega znaka pa je precej smešna – ja, v znaku se skriva “smajli”, s katerim želijo povedati potrošnikom, da kupujejo svinjsko drage domače izdelke, ki so sicer kakovostni, saj so opremljeni s tem znakom!

Znak daje občutek odtisa – sicer si niti pod razno ne predstavljam kako bo tole funkcioniralo na različnem spektru izdelkov, ampak če bi bil sam proizvajalec kmetijskih in živilskih proizvodov s svojo blagovno znamko, niti pod razno ne bi želel, da se tole pojavi na mojem produktu! Me zanima, če so dali testirati rešitve, ki so jih prejeli v natečaju tudi potrošnikom, ki bodo v končni fazi iskali ta znak na policah izdelkov v trgovinah (not!).

O označbah v Sloveniji in vsem tem je bilo že veliko govora. Slovenija bi potrebovala sistem označevanja, ki bi bil smiseln, predvsem pa bi imel predvidene vse mogoče nastavke. Sicer bomo vsakič znova dobili nekaj, kar nima veze z ničemer in bo kriterij predvsem všečnost članom komisije, ki vodi izbiro.

Seveda pa obstaja tudi možnost, da se povsem motim, ker se ne spoznam na oblikovanje in možnost uporabe na različnih produktih. In v končni fazi bo zaprmej Ministrstvo za kmetijstvo tudi oglaševalo tale znak in porabilo precej sredstev za njegovo vzpostavitev. Seveda obstaja še možnost, da Bruselj v v drugi polovici leta 2015 ne potrdi tega znaka!