Stranka Mira Cerarja in Shutterstock fotografije – Argeta primer

Zgodilo se je. Stranka Mira Cerarja, zmagovalka volitev, na svojem spletnem mestu pod Ljudje in program uporablja za “pričevanja” ljudi fotografije iz Shutterstocka! Podobno zgodbo poznamo iz “afere” Argeta, kjer se je zgodila podobna stvar.

Zakaj je nekatere to tako zmotilo? Mogoče zato, ker si niso do konca prebrali teksta, ki je napisan pod vsakim vnosom in “pričevanjem” – Zaradi varovanja osebnih podatkov so fotografije in imena spremenjena. Ali je bilo to napisano že pred odkritjem “afere” pač ne vem. Arhiv strani prikaže, da je bilo obvestilo objavljeno že prej – http://web.archive.org/web/20140721061124/http:/www.mirocerar.si/sl/2014-07-02-04-16-39/ljudje-in-program

Dejstvo je, da so spletna mesta velikokrat polna “stock” fotografij, ki dajejo pristnost izjavam in pogosto se nihče ne zapiči v takšne podrobnosti. Ko gre za novega liderja, pa je takšno odkritje seveda takoj treba izpostaviti in mu to očitati. Sam nimam problemov s tem, je pa dejstvo, da potem so takšne izjave, kot je spodnja povsem brezpredmetne, ker za njimi ne stoji resnična oseba.

Vse fotografije, ki so objavljene, so iz Shutterstocka!

Janko, 35, učitelj

Janko R. je star 35 let in živi v manjšem trisobnem stanovanju, ki ga je kupil na kredit. Ima dva šoloobvezna otroka. Na manjši osnovni šoli je zaposlen kot učitelj zgodovine in s svojim pedagoškim pristopom si je pridobil veliko zaupanje otrok in staršev ter spodbudil njihovo radovednost in voljo do učenja. Otroke uči odgovornosti, samostojnosti in samoiniciativnosti in čeprav ne sledi vedno kurikulumu, dosegajo njegovi učenci odlične rezultate.

Kljub marljivosti in odličnim pedagoškim rezultatom možnosti za napredovanje nima, tudi ravnatelj ima kljub njegovim uspehom zvezane roke, vsaj kar se tiče finančnih nadomestil. Višji standard si zagotavlja s poučevanjem električne kitare, je pa tudi soavtor uspešnega učbenika zgodovine.

Všeč mu je narava, zato prosti čas pogosto prebije v naravi, vedno v šotoru in vedno z družino. Od lastnih otrok zahteva le eno – da razmišljajo s svojo glavo.

smc_janko

shutter

  1. In kaj je narobe, če je Janko, ki ne more napredovati, svojo fotografijo prodal Shutterstocku? :P

    Meni je vedno smešno, kadar slovenske IT firme v svoje prospekte vtaknejo neke poštirkane professional-looking New Yorčane v oblekah in kravatah, vključno s temnopoltimi in Azijci.

  2. Nekateri novinarji opažajo (via RTV3), da se političnemu botru GG ni uspelo infiltrirati v vlado, ne prej preko sekretarja SMC, ne zdaj preko ZaAB.

    Če je to res, lahko v prihodnjih dnrh pričakujemo povračilne ukrepe neodvisnih novinarjev, kot tudi vseh branilcev nacionalnega interesa (tajkunov)…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja