Včeraj se je v Litiji zgodila tragedija. Pripadnik SV (ki je pisal tudi blog – http://sl.netlog.com/Pravi_Zmaj) je s strelom iz pištole ustrelil policista v glavo in ta se še vedno bori za svoje življenje v bolnišnici. Ne poznam zgodbe, vem le to, kar so mediji poročali in ne bom sodil o teh stvareh. Očitno je Slovenija stopila v tisto obdobje, ko se bodo stvari reševale na takšen način – z nasiljem, ki ga je zadnje čase veliko več, kot ga je bilo. Na drugi strani so policisti, ki tvegajo svoje življenje, da ostali državljani živimo varno in mirno.

Ko sem šel iskat podatke, kakšno plačo imajo policisti, sem se zgrozil – brez dodatkov in prevoza dobi policist 670 eurov neto plače (vir)! Inšpektor, uvrščen v 29. plačilni razred, pa skupaj z malico in prevoznimi stroški prejme 946 eurov.

Bi za tak denar vsak dan izpostavljali svoje življenje in tvegali, da boste naslednji dan invalid, ali pa da vas celo več ne bo? Dvomim. Kot tudi dvomim, da bi se radi naokoli prevažali z vozili, ki imajo uničene gume, ali pa so vozila že tako iztrošena, da niso več za na cesto. Da o opremi, ki jo imajo policisti niti ne izgubljam besed. Nova vlada bo morala nekaj narediti tudi na tem področju, saj se nam sicer ne obeta lepa prihodnost. V bistvu ravno nasprotno – nekoč je veljalo, da morajo biti policisti dobro plačani, saj so pomemben del države. Očitno je v Sloveniji vse drugače.

Druga stvar, ki me je zmotila pa je, da mediji delijo informacijo o streljanju na policista na družbenih medijih in da ljudje to z največjim veseljem lajkajo – 618 lajkov novice V Litiji ustrelili policista, storilec na begu pač ni nekaj, na kar bi bil kdorkoli lahko ponosen, ali bi se dičil s tem. Mediji bi lahko malce bolj kritično ocenjevali, kaj naj se deli na družbenih omrežjih in kaj ne.

slovenskenovice

In še k naslovu. Ne, ne počutim se dobro v državi, kjer se ustreli policista sredi belega dneva. Niti se ne počutim dobro v državi, kjer se takšne stvari dogajajo. Če sem nekoč še verjel v to, da je Slovenija zelo varna država, kjer ni veliko kriminala (nasilja), se je moje mnenje v zadnjih tednih precej spremenilo. Očitno je nekaj gnilega in nas razjeda od znotraj in to eskalira potem v takšnih primerih. Ne, tega si nikakor ne želim, da se bom, ko bom šel po ulici počutil nelagodno, ker ne bom vedel, kaj se mi bo lahko zgodilo! In verjetno nisem edini?

4 Responses to Tudi policiste streljajo, mar ne

 1. NightLord pravi:

  Mislim da povečanje plač policistom ali njihovo povečano število ne bi spremenilo ničesar. Dokler je politikom in funkcionarjem dovoljena legalna kraja malega človeka, bo tega nasilja vedno več. Pravzaprav, če pogledaš s tega stališča koliko slabega je bilo storjenega, ljudje kar tiho trpijo…
  Bottomline: Dokler se krade in se storilcem ne naredi ničesar, ne bo nič boljše.

 2. Janč pravi:

  Pa ne le plače policistov, tudi plače vojakov niso bistveno drugačne. Zakaj pa misliš, da jih ej toliko odšlo v Afganistan, nekateri po trikrat? Odhod v Afganistan je za vojaka enak dobitku na Lotu.

  Kraja se pa nadaljuje. In glede na to, da bo v bodoči vladi tako stranka, ustanovljena 1937 na Čebinah (rop stoletja: TEŠ6), kot tudi “upokojenski” lisjak, bo zelo odvisno od pritiska javnosti, koliko bo SMC uspel spremeniti tok stvari.

  Zgolj dva primera iz preteklih dni:

  Res pa je, da je pričujoči primer veliko manj kot z opisano problematiko povezan s fenomenom obupanih, jeznih in v končni fazi morilskih “incelov”. Zanimivo, da ima Mladina ravno o tem fenomenu ta teden zanimiv članek oz. intervju: “Moški na morilskih pohodih”.

 3. Tujec pravi:

  Hotelo smo Ameriko in voila, je na poti k nam. Čas je, da se začnemo pripravljat.

 4. Petunija pravi:

  ‘Lajkanje’ je nek proces, ki ga jaz čisto dobro ne razumem, zato ga težko komentiram, ampak mislim, da ljudje niso ‘lajkali’ dejstva, da je bil policist ustreljen, ampak je bil bistven pomen novice, je pa vseeno izpadlo precej čudno.

  Žal je policist podlegel poškodbam.

  Mislim da bi se morali ob takih novicah zamisliti tudi o odnosu ljudi do policistov. Ne mislim zdaj, da bi morali postati policijska država, ampak nekaj več spoštovanja in nekaj zdrave pametni bi pa le lahko imeli.

  Npr. glede primera, ko je policist ustrelil človeka, ki je deloval, kot je segel po orožju, kasneje pa se je izkazalo, da je šlo za mobilni telefon. Seveda je bilo tragično, ampak treba je razumeti, da gre za sekunde in da si policist ne more privoščiti detaljne analize, on lahko samo prepozna potencialno nevarnost in temu primerno tudi ukrepa.

  V bodoče bodo policisti še bolj previdni, kar je logično, zato bi kazalo, da se ljudje poučijo, kako se obnašati in ne po nepotrebnem izzivati.

  Čisto človeško gledano se mi zdi nepravično, da je policist umrl, napadalec pa je preživel. Pa tudi, glede na to, da imamo na tone psihologov in vseh mogočih strokovnjakov iz tega področja, da ne vemo kam bi z njimi, mi je popolnoma nelogično, da na podlagi psiholoških testov niso ugotovili, da ta človek ni primeren, da bi bil vojak.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.