Včeraj se je v Litiji zgodila tragedija. Pripadnik SV (ki je pisal tudi blog – http://sl.netlog.com/Pravi_Zmaj) je s strelom iz pištole ustrelil policista v glavo in ta se še vedno bori za svoje življenje v bolnišnici. Ne poznam zgodbe, vem le to, kar so mediji poročali in ne bom sodil o teh stvareh. Očitno je Slovenija stopila v tisto obdobje, ko se bodo stvari reševale na takšen način – z nasiljem, ki ga je zadnje čase veliko več, kot ga je bilo. Na drugi strani so policisti, ki tvegajo svoje življenje, da ostali državljani živimo varno in mirno.

Ko sem šel iskat podatke, kakšno plačo imajo policisti, sem se zgrozil – brez dodatkov in prevoza dobi policist 670 eurov neto plače (vir)! Inšpektor, uvrščen v 29. plačilni razred, pa skupaj z malico in prevoznimi stroški prejme 946 eurov.

Bi za tak denar vsak dan izpostavljali svoje življenje in tvegali, da boste naslednji dan invalid, ali pa da vas celo več ne bo? Dvomim. Kot tudi dvomim, da bi se radi naokoli prevažali z vozili, ki imajo uničene gume, ali pa so vozila že tako iztrošena, da niso več za na cesto. Da o opremi, ki jo imajo policisti niti ne izgubljam besed. Nova vlada bo morala nekaj narediti tudi na tem področju, saj se nam sicer ne obeta lepa prihodnost. V bistvu ravno nasprotno – nekoč je veljalo, da morajo biti policisti dobro plačani, saj so pomemben del države. Očitno je v Sloveniji vse drugače.

Druga stvar, ki me je zmotila pa je, da mediji delijo informacijo o streljanju na policista na družbenih medijih in da ljudje to z največjim veseljem lajkajo – 618 lajkov novice V Litiji ustrelili policista, storilec na begu pač ni nekaj, na kar bi bil kdorkoli lahko ponosen, ali bi se dičil s tem. Mediji bi lahko malce bolj kritično ocenjevali, kaj naj se deli na družbenih omrežjih in kaj ne.

slovenskenovice

In še k naslovu. Ne, ne počutim se dobro v državi, kjer se ustreli policista sredi belega dneva. Niti se ne počutim dobro v državi, kjer se takšne stvari dogajajo. Če sem nekoč še verjel v to, da je Slovenija zelo varna država, kjer ni veliko kriminala (nasilja), se je moje mnenje v zadnjih tednih precej spremenilo. Očitno je nekaj gnilega in nas razjeda od znotraj in to eskalira potem v takšnih primerih. Ne, tega si nikakor ne želim, da se bom, ko bom šel po ulici počutil nelagodno, ker ne bom vedel, kaj se mi bo lahko zgodilo! In verjetno nisem edini?