Jeap, najprej je bilo globalno segrevanje, potem se je Al Gore (al hribi) odločil, da to prekrsti v klimatske spremembe. S tem se je rešil enega izmed nadležnih vprašanj – zakaj segrevanje, če pa so temperature nižje. No, bil je blizu in to tudi šteje, mar ne?!

Sredi noči sem se prebudil. Ne, ker bi moral iti na stranišle, ampak ker me je zeblo kot psa (pustimo ob strani vprašanje, ki sem si ga zastavil – ali sem še sploh človek, če me zebe kot psa!), vstal in šel iskati zimski “koutr”. Vzel sem si čas in vrgel oko (ne dobesedno) na termometer zunaj. Ko sem videl, da je živo srebro pod 12 stopinj, so mi šle vse kocine pokonci (pa ne tiste na glavi, tam jih je bolj malo).

V času pisanja tega zapisa se že pozna učinek globalnega segrevanja. Temperatura se je dvignila za celi 2 stopinji!

Al Gore al hribi je lepo “nategnil” svet s svojo teorijo o globalnem segrevanju. In zato dobil celo Nobelovo nagrado. No, tudi globalno segrevanje ni več globalno segrevanje. Zadnja dva meseca poletja – ups, odkar je nastopilo poletje – imamo dež in to ne v majhnih količinah. In tudi temperature, ki se sedaj povprečno vrtijo pod 18 stopinjami niso ravno značilne za ta čas, ko smo ponavadi skakali na pol goli okrog (no, bolj ženske, moški pa smo jih opazovali).

Sedaj je vse skupaj obrnjeno na glavo. Mogoče bo Al Gore čez par let napisal teorijo o globalnem ohlajanju in bo spet v trendu, mogoče bo pobral še eno Nobelovo nagrado. Kdo bi vedel?

No, ena stvar tega vremena je koristna po eni strani, po drugi strani pa ne! Aha, sliši se malček čudno. Če smo v recesiji in naša oblast se ne zna soočiti s tem – dela poteze, ki jih ne razumem in smo državljani precej brez denarja v teh časih, nam to vreme predstavlja idealno priložnost da smo doma in se v družinskem krogu družimo.

Namesto da so otroci zunaj na bazenu, kjer bi bilo potrebno plačati vstopnino in sladoled in pijačo…., so sedaj doma za računalniki in stroški so najmanjši. Ampak to, da otroci ne trošijo denarja, ki ga starši itak nimajo, je dobro za starše, ni pa dobro za državo in “prodajalce”.

Denar mora krožiti in se mora zapravljati. Sploh v času recesije. Jaz povsem dobro skrbimo, da bi se čim prej spravili iz krize in trošim preko meje. Zakaj pa ne! Življenje v limitu ima tudi svoje prednosti! Če banka, ki mi “posoja” denar propade, potem upam da mi tega ne bo treba vrniti in bom imel samo korist od svojega početja. Sicer pa bom poravnal obveznosti.

In tako sem obdelal celotno situacijo, ki se mi je danes ponoči, ko me je zeblo, zdela hudičevo potrebna obelodanitve in pomembna. No, pa še nekaj je. To vreme bo definitivno povzročilo tudi “baby boom”. Če bi bile temperature še malce nižje, bi se ljudje segrevali tudi na tak način. In namesto da bi teklo dol od vročine, bi teklo dol od užitka.

En čudovit poletno deževen dan!

toca_junij_2011_01

8 Responses to Globalno segrevanje – letošnje poletje je zelo značilno za te spremembe

 1. NightLord says:

  Pred kratkim si napisal zapis o tem kako “ti nisi pripovedovalec zgodb”. V stilu tvoje lastne bi te pozval, da naj le čevlje sodi kopitar in se ne spuščaš v globalno segrevanje, če o njem nimaš izobrazbe. Nisi niti klimatolog, niti meteorolog in na vse zadnje niti nimaš prav širokega vedenja o fiziki, zato morda ni primerno da o teh stvareh sodiš.

  Lahko se sicer postaviš na nivo povprečnega človeka in verjameš medijem, ki govorijo v prid tvojega obstoječega mnenja ter hkrati ignoriraš tiste ki poročajo nasprotno, kar si ravnokar storil. Lahko pa stvari dejansko raziščeš z naravoslovnega vidika, kritično prebreš takšne in drugačne raziskave in razmišljaš naprej. Nato podaš konstruktivne argumente zakaj meniš, da je globalno segrevanje izmišljeno…

  Če se trudiš biti “boljši”, potem ne vsiljuj ljudem svojega mnenja o temi, s katero nisi seznanjen.

  • had says:

   nikjer nisem zapisal, da ne drzi, da se spreminjajo klimatske razmere.. glede na to, da me zadnja dva meseca zvecer zebe, pa niti nisem tako mimosunil, kljub temu, da nisem klimatolog? meterolog, ali fizik.. zgolj opazam stvar, ki ne potrebujejo bistveno globoke razlage – ce zunaj dezuje, pac dezuje..

   lahko pa podkrepis svoj komentar z linkom in bom mogoce povsem nasprotno razmisljal.. do takrat pa.. 12 stopinj avgusta ni normalno :)

 2. komentator says:

  Had, jaz bi na tvojem mestu pogledal, kaj pomeni globalno v globalnem segrevanju.

  In ločeno od tega, to, da tebe zebe ponoči najbrž nima nobene veze s podnebnimi spremembami to begin with.

 3. Tadej says:

  Res je, 12 °C avgusta ni normalno, so pa klimatologi že od nekdaj govorili, da bodo podnebne spremembe (ki so posledice globalnega segrevanja Zemlje) prinesle marsikaj, ne samo vročine… ampak npr. tudi vremenske ekstreme (in to tudi v “drugo smer”). In eno mrzlo & deževno poletje (pri nas, na našem malem koščku planeta!) še ne pomeni, da je s teorijo globalnega segrevanja “nekaj narobe” (oz. da se 98% znanstvenikov moti). En zanimiv Google search: https://www.google.com/search?q=2014+the+hottest+year (da se vidi, kako je bilo *globalno* do sedaj z letom 2014), poglej malo po rezultatih, npr. članke na straneh Weather.com, Climate Central, The Guardian…

 4. Smuk says:

  Tale tvoj zapis je priblizno tako ignorantski kot da bi nekdo z ocesom opazoval sonce 5 minut in ker se bi mu zdelo pri miru bi zakljucil, da se vsi znanstveniki motijo in se zemlja pravzaprav ne vrti.
  Klimatske spremembe pac ne moras ocenjevati zgolj na mikro nivoju ampak je treba gledat (tudi) globalno sliko..

 5. Greg says:

  Globalno segrevanje je samo nateg, da se ljudem pobere več davkov in z njimi fila politične prviligirance in z njimi povezane osebe.

  Zakaj v bogatih državah, kot so Monaco, UAE in podobno nimajo davkov na izpust CO2? Ker tam živijo pametni ljudje, ne idioti, ki se pustijo nategovat, kot pri nas.

 6. someone says:

  NightLord

  Ne vem zakaj imaš tako ignorantski nastop do človeka, ki piše svoj blog in ti “vsiljuje” svoje mnenje. Verjetno si prišel sam na blog in ti noben ne vsiljuje njegovega mišljenja. Verjetno bi bilo bolje da prenehaš z obiskom bloga, če te že tako moti ;)

 7. Anonymous says:

  Za gvišn je kriv Janša

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.