Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije je razpisal redne splošne lokalne volitve 2014, ki bodo v nedeljo, 5. 10. 2014. Razpis je objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije št. 47/14 z dne 24. 6. 2014.

Lokalne volitve so vedno posebnost. Še aktualni župani se trudijo pokazati kaj vse so storili v zadnjih štirih letih – zato se zadnje mesece pred lokalnimi volitvami na veliko asfaltira vse kozje poti in postavlja nove fontane, predvsem pa se veliko dela na lastni promociji, na katero taisti župani med letom preprosto pozabijo. V manjših krajih postanejo župani zopet ljudski in pogledajo ven izza svojih pisarn, podajo se med ljudi in se smejijo.

Čas pred županskimi volitvami napolni vse oglasna mesta, oglasne panoje, oglase nad cestami, ob cestah, poštne nabiralnike, časopise in internetne strani s strah vzbujajočimi obrazi. Bledolični kandidati za župane, ki so polni obljub in lepih besed, s katerimi si pridobijo katerega od volivcev, ki še ni trdno prepričan katera alternativa ni boljša, ampak je samo manj škodljiva. In za takšne plakate in oglase gredo kupi denarja, ki ga v končni fazi plačamo mi, davkoplačevalci.

Da tega, da taisti ljudje niso v življenju še odprli Facebooka, ali pa česarkoli tvitnili, se sedaj prelevijo v mojstre družbenih omrežij in komunicirajo s svojimi volivci, ker so jim tako naročili in ker je tako trend. Brez vsake vizije, predvsem pa brez vsake strategije, ki bi bila dejansko smiselna v tem primeru. Pojavijo se in potem, ko je konec volilne mrzlice izginejo. Ni jih več. Spletno mesto se ne osvežuje, nič več ni profilov, zgolj ostanki še ostanejo. In tako se to ponavlja vsake štiri leta, namesto da bi takoj ob začetku mandata kandidati začeli razmišljati o tem, da čez štiri leta bodo zopet potrebovali pomoč volivk in volivcev.

Na koncu se volivci lahko vprašamo samo eno stvar – koliko stvari, ki so nam jih obljubili pred štirimi leti so dejansko tudi izpolnili? Se še sploh spomnimo, kaj vse so obljubljali? Bolj malo, kajne? Pa saj na to računajo – da imamo volivci kratek spomin in da pozabljamo na obljube. In tako gre to v nedogled.

Psi lajajo, karavana gre dalje…

politika je kurba fotografije 02